31 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Centrale sturing belastingdienst

Spoedig managementteam; hoofd Inspectie moet stap terugdoen

John de Lannoy, Kabinetsmedewerker van Silvania

Willemstad – Er komt een managementteam dat zowel de Inspectie der Belastingen als de Ontvanger en het Belastingaccountantsbureau gaat aansturen. Dat team wordt verantwoordelijk voor de reorganisatie en modernisering van de Belastingdienst.

Financiënminister Javier Silvania (MFK) zal binnenkort de samenstelling van dit managementteam bekendmaken. Zo meldt hij in een persverklaring. Hoewel het niet wordt genoemd, lijkt dit in lijn met de aanbevelingen van de recente QuickScan Belastingdienst Curaçao.

Het eerste advies hiervan, voor op de korte termijn, luidt: ,,Implementeer centrale sturing; maak een eind aan de huidige twee diensten en maak één manager verantwoordelijk”. Het Kabinet van de minister van Financiën spreekt nu niet over één manager, maar over een managementteam voor alle onderdelen van de fiscus.

De ‘wijziging van het leiderschap’, zoals Silvania het noemt, gaat wel ten koste van het huidige hoofd van de Inspectie. Er wordt geen naam genoemd, maar uit alles blijkt dat het hier gaat om Jamila Isenia. De bewindsman ‘bedankt’ haar voor het leiden van de Inspectie gedurende de afgelopen jaren.

Belastingdienst directie: vlnr: Alfonso Trona (Ontvanger), Sherwin Casper (SBAB) en Jamila Isenia (Inspectie)

Zij zag zich, aldus Silvania, geconfronteerd met diverse uitdagingen. Zoals de constant wisselende visies en prioriteiten van vorige ministers, een tekort aan geldmiddelen en menskracht, de brand bij het Ontvangerskantoor en de gevolgen van de covidpandemie. ,,Dit alles legde een hoge druk op een voor de samenleving belangrijke organisatie.”

De minister heeft Isenia verzocht wel aan te blijven en met haar expertise bij te dragen als ‘ruling inspecteur’, door het Kabinet omschreven als een zeer belangrijke functie voor de commercieel financiële sector van Curaçao. Naar verluidt is onder het personeel met verontwaardiging gereageerd. Over de Landsontvanger, Alfonso Trona, vermeldt het communiqué niets en dat geldt ook voor directeur Sherwin Casper van Stichting BAB.

Terug naar de sturing van de Belastingdienst: de onderzoekers van de quickscan hebben gezien dat alleen het naast elkaar in één gebouw zetten van twee van de drie directeuren niet automatisch zorgt voor het ontstaan van één Belastingdienst of meer samenwerking of gezamenlijke initiatieven. ,,Bedenk andere manieren die het samensmelten van de diensten (moeten) gaan versnellen en schakel zo spoedig mogelijk over naar een eenhoofdige leiding en een transparante managementstructuur die past bij een moderne vooral ICT-gedreven Belastingdienst.”

Het valt overigens op dat de quickscan uitvoerig ingaat op het functioneren van Inspectie en Ontvanger, maar niet of nauwelijks op hoe Stichting BAB presteert volgens het assessmentteam onder aanvoering van John de Lannoy, Kabinetsmedewerker van Silvania, en Ruud van den Bosch, cfo Belastingdienst BES/Caribisch Nederland. In het 54 pagina’s tellende rapport komt ‘SBAB’ slechts zeven keer voor.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Download hier de Quickscan Belastingdienst Curacao. Onder de inhoud van de brief van Trona aan Belastingdienst medewerkers.

Aan: De medewerkers op het kantoor van de Landsontvanger Curacao
Van: Dhr. A. de J. Trona
Onderwerp: Opdracht dhr. W. Nijdam
Datum: 3 februari 2022

Beste collega’s,

Met ingang van 15 februari 2022 zal dhr. Nijdam verantwoordelijk zijn voor de implementatie van alle maatregelen die nodig zijn om de geformuleerde doelstellingen te realiseren.

Dit betekent concreet dat dhr. Nijdam:

• toegang heeft tot alle afdelingen en medewerkers binnen de organisatie;
• vergaderingen kan beleggen met ambtenaren en/of derden met of zonder de aanwezigheid van het diensthoofd;
• wordt uitgenodigd voor het periodiek teamleidersoverleg;
• een zwaarwegende stem heeft in de prioritering van de werkzaamheden van Bearingpoint;
• prioritering van werkzaamheden en invorderingsdossiers kan bepalen;
• voorstellen op kan stellen ter afhandeling van (complexe) invorderingsdossiers;
• toeziet op de naleving van de invorderingsrichtlijnen;
• en alle overige activiteiten mag uitvoeren welke bijdragen aan de realisatie van de overeengekomen doelstellingen die zijn overeengekomen (“Doelstellingen”).

Van u wordt een meewerkende houding verwacht ten aanzien van de opdracht die aan dhr. Nijdam is opgedragen.

Ik dank u bij voorbaat voor uw welwillende medewerking.

De Landsontvanger Curaçao,
A.de J. Trona

Artikel delen

6 reacties

 1. Eigen mensen aan de top van entiteiten.
  Schotte wilde dit ook. De partij vasalen van de anderen partijen zonder macht. Schotte lukte het niet zo goed. Welk advocaten kantoor zou dit bedacht hebben?
  Bijkomend voordeel voor de huidige regering en nadeel voor het land. De nieuwe bestuurslaag is net zo moeilijk weg te krijgen als de huidige top.
  Wat moet een volgende regering doen om “te hervormen?” Er nog een bestuurslaag over de nieuwste bestuurslaag leggen?
  En er waren al meer chiefs dan Indians.

 2. Hoe kan je directies vervangen zonder ze te ontslaan?
  Hoe krijg je “eigen” mensen in de leidinggevende posities zonder dat er problemen komen?
  Zo dus door een bestuurslaag bovenop de bestaande bestuurslaag te creëren.
  Zo gaan beloften aan persoon en partij sponsors ingelost worden.
  Dit is silm, maar ook fout aan alle kanten.

 3. Het is wel te hopen dat Nijdam niet dronken op het werk verschijnt. Heeft hij deze klus aan zijn relatie met een nicht van de minister te danken? Vraagt iedereen zich af.

  John de Lannoy is iemand zonder principes die zat bij de vorige regering ook met PAR te flirten. Hij schijnt in Amerika te wonen en af en toe naar Curaçao voor een fee van 30.000 in de maand naar Curaçao te vliegen.

  Voor zo veel geld zou je denken dat hij de minister had kunnen adviseren om eerst een scan te doen en pas daarna de automatisering aan de amateurs van Bearing Point toe te vertrouwen.

  Last but not least, boze tongen beweren dat Silvania zelf ooit bij de ontvanger gewerkt heeft en was toen onderwerp van spot dus nu misbruikt hij zijn positie om terug te slaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -