24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Activa MCB door plafond

Deposito’s van cliënten groeien in jaar tijd met miljard

de in 2021 gerealiseerde nettowinst na belastingen bedraagt 112,9 miljoen

Willemstad – Nadat de MCB Groep eind 2020 het balanstotaal van 8,2 miljard gulden was gepasseerd, is eind 2021 een volgende mijlpaal bereikt, namelijk van 9,3 miljard. De totale activa groeiden met 1.107 miljoen (+13 procent).

De belangrijkste factor hiervoor was de toename in deposito’s van cliënten met 1.008 miljoen.

Het management van de Maduro & Curiel’s Bank-Groep spreekt hier met ‘trots’ over in verband met de publicatie vandaag van de jaarcijfers van het voorgaande boekjaar. Los van de gerealiseerde winst, waarover hierna meer, is de omvang en sterke groei van activa en deposito’s een zeer opmerkelijk gegeven.

,Voor het eerst zijn de ‘Deposito’s van cliënten’ de grens van 8 miljard gepasseerd, met een degelijke groei van 14 procent tot 8.016 miljoen.” Deposito’s zijn tegoeden en spaargelden van rekeninghouders bij de bankgroep.

,,Op alle eilanden en in elk van onze zakelijke -, particuliere – en publieke klantengroepen zijn de deposito’s toegenomen en wij zijn zeer dankbaar voor het vertrouwen dat onze cliënten hebben in onze MCB Groep”, aldus de banktop onder leiding van ceo Lionel ‘Chicu’ Capriles en de directeuren Michael de Sola en Mahadeo Sebarath.

Terwijl zij dus ‘trots zijn op deze groei’, is de directie met alle medewerkers zich ook ‘zeer bewust van de verantwoordelijkheid voor onze stakeholders en deposanten om deze fondsen op verantwoorde wijze te investeren’.

Het grootste deel van de deposito’s (54 procent) is gebruikt voor de financiële behoeften van lokale bedrijven en particulieren. ‘Ondanks het tweede uitdagende jaar’ in de markten, is de leningenportefeuille toegenomen met 45,9 miljoen (1 procent) tot 4,3 miljard. De ‘Leningen en voorschotten aan cliënten’ zijn vooral toegenomen door de aanzienlijke groei in de persoonlijke hypotheekleningen op alle eilanden. Het resterende deel van de deposito’s werd ‘op verantwoorde en conservatieve wijze’ belegd in ‘Beleggingen’ (1.252 miljoen) en in ‘Liquide middelen en tegoeden bij banken’ (voor 3.545 miljoen).

Dan nu naar de resultaten van de grootste bank van de Dutch Caribbean: de in 2021 gerealiseerde nettowinst na belastingen bedraagt 112,9 miljoen (was 83,4 miljoen over 2020). Met de fiscus rekent MCB Groep dit jaar 22,6 miljoen af.

De MCB Groep bestaat uit vijftien vennootschappen die lokale en internationale activiteiten ontplooien op de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk met kantoren en filialen op Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en een geldautomaat op Saba.

Het rendement is behaald over een eigen vermogen dat voor het eerst in het 105-jarig bestaan van de bank meer dan een miljard bedraagt; met een groei van 12 procent bereikte de ‘equity’ ruim 1,1 miljard, namelijk 1.119,9 miljoen (was twaalf maanden eerder nog 999,9 miljoen).

,,Behalve de jaarlijkse ingehouden winsten, is deze sterke en solide vermogenspositie ook het resultaat van het voorschrift van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) om geen dividenden uit te keren in 2020 en 2021”, licht de directie toe.

Daling rente-inkomsten
De netto rente-inkomsten daalden vorig jaar tot 255,1 miljoen (was 271,7 miljoen). Nog meer dan in 2020 was er ‘een extreem lage USD-rente-omgeving van nauwelijks 0 procent’, aldus de toelichting, waardoor de rente-inkomsten uit deze bronnen (US-schatkistpapier en tegoeden bij correspondentbanken) flink is gedaald met 41 procent. ,,Vanwege de huidige hoge inflatie, verwachten wij dat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de rentetarieven in 2022 geleidelijk zal doen stijgen.”

Aan de andere kant hadden de toegenomen lokale economische activiteiten en de toename van internationale transacties, met name in de tweede helft van het jaar, tot gevolg dat de netto baten van commissie en bankfees stegen met 7,7 miljoen tot 117,2 miljoen. Ook de inkomsten uit valutatransacties zijn gegroeid met 5,8 miljoen tot 47 miljoen.

Belangrijke factor voor de verbetering van het resultaat was de flinke afname in ‘Kosten van kredietverliezen op financiële activa en voorwaardelijke verplichtingen’ met 77,6 miljoen ofwel 89 procent. ,,De betere economische omstandigheden, de verwachtingen van het management en de goede gezondheid van onze cliënten en daarmee verbonden kwaliteit van onze kredietportefeuille, zorgden voor deze afname in ‘Kosten van kredietverliezen’.”

De stijging in ‘Salarissen en andere personeelskosten’ met 22,3 miljoen tot 168,8 miljoen was te danken aan maatregelen genomen in 2020 en 2021, waarbij er in het eerste coronajaar een eenmalige grote afname plaatsvond van 64 miljoen in de voorziening voor premies ziektekosten na pensionering.
De herstructureringen (lees: afname van het personeelsbestand) in de afgelopen twee jaar zorgden voor een structurele afname van de salarissen en directe voordelen met 8 procent. Het aantal werknemers is gedurende het jaar verder afgenomen met 62 personen. Op 31 december 2021 had de MCB Groep 1.288 werknemers in dienst, tegen 1.350 een jaar eerder.

Maduro & Curiel’s Bank nv op Curaçao kent de volgende commissarissen: Islay McGlynn (voorzitter), Anya Schnoor, Jacqueline Curiel, James McPhedran, Jose Alvares Correa, Reshard Mohammed, Sarah Padrelin, Frank Kunneman, Herbert van der Woude, Jessica Russel-Lucasius en Rene Moreno.
De jaarcijfers werden gecontroleerd door de accountants van Ernst & Young (EY) Dutch Caribbean op Curaçao.

MCB en covidpandemie
Leningen

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -