25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Ongekende prijsstijgingen’

Expert BT&P over brandstofprijs: Curaçao wordt ook hard geraakt

Curoil-directeur Yamil Lasten zegt dat de overheids-nv grote prijsstijgingen probeert te voorkomen door voor meerdere maanden brandstof in te kopen.

Willemstad – De internationale prijsstijgingen van brandstof zijn ongekend. Curaçao is tot nu toe gespaard gebleven, maar zal ook hard geraakt worden door de wereldwijde ontwikkelingen.

Dat heeft Edwin Bogert, juridisch adviseur van het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) gisteren gezegd tijdens een persconferentie met minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) en Curoil-directeur Yamil Lasten.

De brandstofprijzen op Curaçao lopen standaard een tot twee maanden achter op de internationale ontwikkelingen. Bogert: ,,De prijs van april wordt grotendeels bepaald op basis van de situatie in februari.” BT&P houdt toezicht op de aankopen van Curoil aan de hand van de internationale prijsnoteringen (Platts).

Op de internationale markt is een vat benzine of diesel het afgelopen jaar al twee keer zo duur geworden. ,,Economieën kwamen weer op gang en de vraag naar olie nam toe, maar het aanbod niet”, zegt Bogert. Maar de prijsontwikkeling na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is van een andere orde. Bogert spreekt van ‘een ongekende prijsstijging’ van brandstof.

,,In Nederland is de benzineprijs in een maand gestegen van 2,15 naar 2,50 euro per liter. Curaçao is geen uitzondering. In april zullen wij dat hier ook in de prijzen terugzien. Ik weet niet of het gaat om die 30 tot 35 cent per liter, maar ook Curaçao zal hard geraakt worden.”

De expert zegt dat er rekening mee moet worden gehouden dat ‘in een markt met zulke enorme fluctuaties’ de te verwachten lokale prijsverhogingen moeilijk te verzachten zijn. ,,Onze hoop is dat de situatie in Oekraïne en Rusland snel verbetert en economieën weer in een wat stabieler vaarwater terechtkomen.”

Curoil-directeur Yamil Lasten zegt dat de overheids-nv grote prijsstijgingen probeert te voorkomen door voor meerdere maanden brandstof in te kopen. Curoil betaalt boven op de marktprijs een premie aan de leverancier. Lasten: ,,We onderhandelen met de leveranciers voor een betaalbare prijs en proberen de premie vast te zetten voor een bepaalde periode.”

Maar ook Lasten benadrukt dat er op het moment mondiale ontwikkelingen zijn waar je als eiland niet onderuit kunt. ,,Betaalden we eerder 300.000 dollar aan vrachtkosten voor een tanker met 300.000 vaten, dan is dat nu een miljoen. De markt staat onder druk en is enorm vluchtig.”


Prijsopbouw benzine en diesel

De prijs die de consument aan de pomp betaalt voor een liter benzine of diesel is opgebouwd uit een tiental componenten. Meest bepalend is het bedrag waarvoor Curoil de brandstof heeft ingekocht. Deze maand kost een liter benzine bijna 2,50 gulden (2,47) en een liter diesel 1,90 gulden. Maar de aankoopprijs die daarin is verrekend, is voor benzine 1,28 gulden en voor diesel 1,33 gulden. De marge voor de dealer is 17,5 cent. De rest is aan de overheid gerelateerd.

Aan Curoil wordt ruim 11 cent afgedragen. De omzetbelasting voor groothandel bedraagt 12 cent en voor kleinhandel nog eens 14 cent. Ook betaalt de consument 5 cent plus 17 cent per liter aan zogeheten ‘waarborging brandstofvoorziening’. Bovendien geldt voor benzine een heffing van 41 cent aan accijnzen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Is dit die gozer die samen met zijn zus toko den toko’de? Iets met aankopen van partijen Olie via vunzige constructies?

  2. Begin eerst maar een de ANG 0.60 per liter waarborging uit de benzineprijs te halen, het zg tropische ‘kwartje van Kok’; dat scheelt alweer bijn 25%!
    Of was die waarborging bedoeld om het salaris van Lasten veilig te stellen.
    Verder, de overheid soint er ook garen bij als de benzineprijs omhoog gaat – accijns en OB…

  3. Weer zo een proleet die 1 miljoen per jaar verdient. Het is toch walgelijk dat deze figuren op zo een immorele wijze hun bankrekening spekken terwijl een groot deel van de bevolking onder de armoede grens leeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -