31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘Meerdere eredivisiespelers betrokken bij illegaal gokbedrijf’

HomeLandenCuraçaoNOS | 'Meerdere eredivisiespelers betrokken bij illegaal gokbedrijf'
Spartavoetballers Aaron Meijers (l) en Tom Beugelsdijk (r) ANP

Meerdere voetballers uit de eredivisie zijn betrokken bij een illegaal gokbedrijf, meldt het AD. Het gaat om de inmiddels opgeheven goksite Edobet. Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers, spelers bij Sparta Rotterdam, zouden aandelen in dat bedrijf hebben gehad.

Andere voetballers, onder wie AZ-speler en Oranje-international Jordy Clasie, hebben volgens het AD grote bedragen overgemaakt naar een rekening van Edobet. Bij Clasie zou het gaan om in totaal 30.000 euro. De krant zegt koopcontracten en banktransacties te hebben ingezien.

Edobet werd vorig jaar in verband gebracht met de criminele organisatie van de Haagse Piet S., die wordt verdacht van grootschalige drugshandel. Volgens justitie heeft diens zoon Freddy S. het gokbedrijf in 2017 opgericht. In het onderzoek naar de criminele organisatie van S. moesten onder anderen de oud-profvoetballers Dirk Kuijt en Wesley Sneijder getuigen. Zij zouden regelmatig via Edobet hebben gegokt.

Het AD concludeert nu dat de betrokkenheid van profvoetballers bij Edobet vele malen groter is dan verwacht. Beugelsdijk en Meijers zouden respectievelijk 1 en 2 procent van de aandelen van het bedrijf hebben gekocht. Beugelsdijk heeft daarbij afgesproken dat zijn aandeel na zijn profcarrière zou worden uitbetaald via het speciale pensioenfonds voor voetballers, schrijft de krant.

De goksite zou meerdere andere voetballers ook aandelen hebben aangeboden. Zo kreeg Ricardo Kishna volgens de krant een aandelencontract van 50.000 euro aangeboden, dat hij uiteindelijk niet heeft getekend. Wel zou de ADO Den Haag-speler regelmatig via Edobet hebben gegokt. “Als ik dan won, kreeg ik dat geld cash uitbetaald.”

Onderzoek naar FIFA-reglementen

Volgens de reglementen van wereldvoetbalbond FIFA kunnen de spelers een flinke boete krijgen. Als Beugelsdijk (31) en Meijers (34) daadwerkelijk aandeelhouder zijn, lopen ze het risico om jarenlang van het voetbal te worden uitgesloten.

De KNVB wil tegenover de NOS inhoudelijk niet op de kwestie ingaan, maar zegt wel dat “in theorie” wordt onderzocht of er inbreuk is gemaakt op de FIFA-regelementen.

De KNVB zei eerder tegen het AD dat het zorgelijk is dat profvoetballers gokken bij illegale gokbedrijven of aandeelhouder zijn in een (illegaal) gokbedrijf. “Illegale goksites zijn sowieso verboden. Als spelers dan aandeelhouders zijn, maken ze eigenlijk onderdeel uit van een illegale en dus verboden organisatie. Indien dat enige relatie heeft met het voetbal, zou dit ook kunnen worden aangemerkt als het schaden van de belangen van het voetbal en dat is een tuchtrechtelijke overtreding.”

De genoemde spelers zelf willen niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving. Sparta-voetballer Tom Beugelsdijk zegt tegen het AD dat hij daar niets aan heeft. “Mensen hebben hun oordeel toch al klaar. Het was voor na mijn carrière, dat staat in de documenten. Dat zegt genoeg.”

Reactie Sparta

Het Openbaar Ministerie was vandaag niet bereikbaar voor een reactie aan de NOS. Sparta Rotterdam zegt dat Beugelsdijk en Meijers niet in dienst waren bij Sparta ten tijde van de investeringen.

Wel heeft de club afgelopen week met de twee spelers gesproken, toen duidelijk werd dat het AD er een artikel over zou publiceren. “Beide spelers hebben aangegeven dat de geïnvesteerde bedragen uitsluitend bedoeld zijn als voorlopige belegging ná hun actieve voetbalcarrière. Ook hebben ze allebei gezegd op dit moment geen aandeelhouder te zijn in het inmiddels opgeheven bedrijf.”

Matchfixing

Uit onderzoek van de NOS kwam een jaar geleden naar voren dat Beugelsdijk werd verdacht van matchfixing door middel van het uitlokken van een gele kaart. Sparta Rotterdam en Beugelsdijk zelf hebben die betrokkenheid steeds tegengesproken.

Bron: NOS

Naschrift KKC

Van de voormalige Curacaose website www.Edobet.com (FA entertainment NV), bestuurd door het Curacaose trustkantoor Pearl Trust en gesublicentieerd door licentiehouder Curacao Egaming (Cyberluck) wordt door de Nederlandse justitie vermoedt dat de site werd gebruikt als witwasvehikel voor een drugsorganisatie (KKC naschrift)
“The products of Edobet are operated by FA Entertainment NV, a company duly registered in the Commercial register of Curacao no. 142972 and has a sublicense CIL pursuant to Master gaming License №1668/JAZ.”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties