32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Gevecht om werknemer

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorAntilliaansDagblad | Gevecht om werknemer

Strijd om goed personeel
Chata: Probleem niet nieuw; meersporenbeleid nodig en geen eenmalige acties

Bouwen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Werkend-lerentrainingsprogramma’s, tijdelijke vergunningen voor buitenlandse arbeidskrachten en onderwijsaanbod dat gericht is op de vraag van de hospitalitysector.

Het tekort aan gekwalificeerde werknemers voor de Curaçaose toerismebranche is niet alleen nu, maar al jaren een probleem. Het is wellicht door de coronacrisis schrijnender geworden, door het vertrek in 2020 van goede krachten, maar het probleem is niet nieuw. Zo benadrukt Chata, de belangenorganisatie van ruim 250 bedrijven die actief zijn in de lokale hospitality- en toerismesector.

,,Volgens Chata kan dit alleen structureel worden opgelost door een meersporenbeleid en niet door eenmalige kortetermijnacties, die het probleem eerder verschuiven dan oplossen. Middels diverse initiatieven samen met verschillende stakeholders en de overheid, dient aan een duurzame oplossing te worden gewerkt.”

Chata geeft aan kennis te hebben genomen van de persconferentie van de regering in verband met de actuele arbeidssituatie op het eiland, specifiek bij het werven van personeel bij het binnenkort (medio april) te openen Sandals Royal Curaçao.

De belangenvereniging beseft dat er zorgen zijn over ‘het gevecht om aan goed personeel te komen’. Rekening houdend met het sterke herstel van de sector, dat al sinds juni 2021 merkbaar is, en met het vooruitzicht dat de covidpandemie steeds meer wordt behandeld als een ‘endemie’, erkent Chata de grote zorgen van diverse organisaties in de sector.

,,Zij ervaren het ‘gevecht’ om personeel aan den lijve en de moed zakt hen soms in de schoenen als er vanuit diverse hoeken in de markt aan hun mensen, die al moeilijk te vinden zijn, ‘getrokken’ wordt.”

Daarom wordt een ‘driesporenbeleid’ voorgesteld, waar volgens Chata alle organisaties in de sector van kunnen profiteren. Op de eerste plaats dient er op zeer korte termijn het ‘werkend-leren’-trainingsprogramma te worden opgestart. Ten tweede: alle ondernemingen die, ondanks pogingen om lokaal te werven, hun vacatures niet kunnen vervullen, moeten tijdelijke vergunningen krijgen om buitenlandse werknemers aan te trekken voor het trainen van lokale arbeidskrachten.

Tot slot moet het onderwijsaanbod voor de hospitalitysector worden verbeterd en uitgebreid. Hiermee wordt de aansluiting op de arbeidsmarkt versoepeld en is er binnen een periode van drie tot vier jaar structureel meer en gekwalificeerd lokaal personeel beschikbaar om de bestaande bedrijven en nieuw te vestigen zaken te voorzien.

,,Ook volgens diverse macro-economen is het tijdelijk openstellen van de arbeidsmarkt een vereiste om onze economie te stimuleren. Het is anders onmogelijk om de diverse hotels, die de komende jaren hun deuren openen, van personeel te voorzien”, vervolgt de Chata met Maria-Helena Seferina-Rojas als directeur en Hans Slier als voorzitter.

,,Een groei van 30 procent van de huidige hotelkamerinventaris alleen al in 2022, is niet zomaar te voorzien van personeel. En de kwaliteit en standaarden moeten hoog zijn, om ervoor te zorgen dat wij als vakantiebestemming een goede naam behouden en waar mogelijk zelfs verbeteren.”

De private sector zegt op zijn beurt een steentje bij te dragen door het organiseren van een ‘job fair’, die op zaterdag 19 maart plaatsvindt in samenwerking met de Curaçao Restaurant Association (CRA). Aanvullend coördineert Chata samen met andere hospitalitypartners en de overheid de uitvoering van diverse trainingsprogramma’s, waaronder het genoemde werkend-lerentraject.

,,Chata is ervan overtuigd dat de ‘bolo’ (taart) van banen in de sector groot genoeg is en dat we met z’n allen ervan kunnen genieten, vooral onze lokale mensen, die graag een carrièreswitch willen maken of zelfs zonder werk zitten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. “Het tekort aan gekwalificeerde werknemers” geldt voor alle branches!

  Bandabou heeft geen gecertificeerde slager meer. De laatste is opgestapt wegens leeftijd. Zelfs dat ene slachthuis is nu dicht.
  Dus wordt er thuis geslacht. Daarbij is er geen zicht meer op het verhandelen van gestolen vee. Dus blijft diefstal onopgelost en belandt dat vlees op borden van toeristen.
  Misschien moet CHATA/CRA daar maar eens iets aan doen.

 2. ,,Chata is ervan overtuigd dat de ‘bolo’ (taart) van banen in de sector groot genoeg is en dat we met z’n allen ervan kunnen genieten, vooral onze lokale mensen, die graag een carrièreswitch willen maken of zelfs zonder werk zitten.”

  en hier mist chata het punt: het lijkt erop dat toerisme nu een kwestie is van aanbod gestuurde economie. Sandals bouwt een nieuw hotel en daarom is er meer vraag naar mensen. Je zou toerisme ook vanuit vraag perspectief kunnen benaderen: maak van curacao een schoon, veilig eiland, met goed openbaar vervoer en kwaliteits en betaalbare taxis en toeristen willen uit zichzelf naar Curacao komen. In het verleden zijn er genoeg tax deals gesloten met hotels die vervolgens leeg kwamen te staan -> het bouwen van hotels is geen enkele garantie dat je hiermee meer toerisme krijgt

 3. Het belangrijkste ziet CHATA (bewust) over het hoofd, namelijk: verbeter de arbeidsvoorwaarden! Vaste banen, opleidingstrajecten, carrièrekansen, hoger salaris. Dat alles kan ook wonderen doen!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties