30 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AntilliaansDagblad | Domein naar Girobankkantoor

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met de voorgenomen verhuizing van Domein van het WTC-gebouw, waar huur wordt betaald, naar het ‘eigen’ Girobankkantoor te Scharloo, wordt minimaal twee ton bespaard.

Dat zegt Jaïro Martis (directeur Uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer) desgevraagd. Domein kent het gebouw aan de Scharlooweg 35. Het is eigendom van het Land Curaçao, maar het administratief beheer viel onder de verantwoordelijkheid van Domeinbeheer.

Girobank betaalt huur. Dat geldt ook voor Gi-Ro Settlement Holding, de afwikkelaar van de bank, maar GSH zal verhuizen naar een andere locatie. Dan komt het pand vrij voor de ambtenaren en medewerkers van Domein.
Dat zijn er momenteel volgens Martis 30. Maar met de projecten die op stapel staan en het aantrekken van circa 25 projectmedewerkers zullen dat er straks zo’n 55 zijn. Er wordt rekening gehouden met plek voor eventueel de Inspectie van VVRP (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, dat MFK-minister Charles Cooper in zijn portefeuille heeft).

Het Girobank kantoor zal nog wel aangepast en geüpgraded moeten worden. Daarvoor zijn op de begroting reeds gelden vrijgemaakt. Maar rekening houdend met deze initiële kosten, plus zaken als beveiliging, verzekering en utiliteitskosten – bij het World Trade Center te Piscadera is dit inbegrepen – is het de verwachting dat de besparing tussen de twee en drie ton op jaarbasis zal bedragen.

Dit is, zo geeft Martis aan, ook conform het Landspakket. Namelijk om de huisvestingskosten van de overheid terug te dringen. Volgens het Landspakket moet dit weliswaar op structurele wijze gebeuren, maar dit is een goed begin.

Overigens vallen de huuropbrengsten die Girobank en GSH betalen straks weg voor de overheid. Daar is in de businesscase nog geen rekening mee gehouden, maar feit is dat de overheid beter gebruik kan maken van de eigen panden, dan om duur huurgeld te besteden aan derden.

Domeinbeheer is verantwoordelijk voor het bedrijfseconomisch verantwoord aan- en verkopen van grond en opstallen en het optimaal toewijzen en beheren van domeingronden, water en onroerende goederen van País Kòrsou. Zo meldt de website van VVRP.

Domeinbeheer wijst overheidsgronden aan burgers of instellingen toe ten behoeve van het bouwen van een woonhuis, commerciële en industriële doeleinden, toeristische doeleinden of agrarische doeleinden. Domeinbeheer brengt namens de overheid van het Land Curaçao hiervoor erfpachtcanon of huur in rekening. Daarnaast houdt de uitvoeringsorganisatie toezicht op illegale occupatie van overheidsgronden en treedt op indien noodzakelijk.

Martis mikt erop dat Domein nog dit jaar gevestigd is in het nieuwe monumentale onderkomen aan de Scharlooweg

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -