28 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | ‘Ook inflatie geïmporteerd’

VBC voorziet diepe economische recessie 2022

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) waarschuwt ervoor dat ook inflatie geïmporteerd kan worden en de prijzen op Curaçao de pan uit rijzen vanwege inflatie op inflatie.

VBC verwijst naar de prijzen die wereldwijd stijgen als gevolg van hogere olie- en energieprijzen veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De organisatie vindt dat er alles aan gedaan moet worden om een sociaaleconomische catastrofe te voorkomen. ,,We zijn nog niet bekomen van de coronapandemie of er komt een nieuwe uitdaging van verhoging van de prijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wat op zichzelf al triest is en een enorme tragedie.”

De VBC vreest voor een nog grotere inflatie doordat vooral de olie- en energieprijzen wereldwijd toenemen. Op het eiland zal deze klap vooral in april te voelen zijn, aldus de vereniging. ,,Op Curaçao wordt bijna alles geïmporteerd en we importeren ook inflatie.”

Wat de VBC ook moeilijk te verkroppen vindt is dat binnen de al bestaande problemen ook nog een agressief belastingbeleid gevoerd wordt. ,,De bestaande problemen, samen met een substantiële prijsverhoging op komst, gecombineerd met een overheidsbeleid om zo snel en zo veel mogelijk belasting te innen, maakt dat Curaçao in 2022 in een diepe economische recessie kan vallen, in plaats van de vruchten te plukken van een economische groei van 6 procent, zoals door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is voorspeld”, aldus de VBC.

Verder maakt de vereniging zich zorgen over de gestage daling van de euro de laatste weken. ,,Er zijn analisten die denken dat de dollar en euro zelfs op eenzelfde niveau komen dit jaar. En als dit zo is, dan kan dat gevolgen hebben voor het toerisme dat voor 70 procent bestaat uit Europeanen, Nederlanders.” En, zo vervolgt de VBC, als het gaat om toerisme: ,,De verhoogde olieprijzen zullen ook effect gaan krijgen op de ticketprijzen omdat vliegen duurder wordt.”

En dit komt dus ‘on top of’ alle andere tegenslagen zoals de economische achteruitgang van 20 procent vanaf 2009, een achteruitgang van de koopkracht, de raffinaderij die al drie jaar niet operationeel is, de verschillende faillissementen door de pandemie, de werkloosheid van tussen de 20 en 40 procent, de hoge schulden die individuele mensen hebben en een arbeidspopulatie die al jaren op de 60.000 blijft steken.

De VBC ziet ook oplossingen. Zo is het voorstel om de omzetbelasting (ob) en accijnzen te verlagen zoals ook in Nederland, Amerika en andere landen gedaan wordt. Het zal de regering niet veel kosten, want, zo wordt aangevoerd: ,,Door de prijsstijgingen als gevolg van de coronapandemie, zijn de inkomsten uit ob en accijnzen de laatste tijd ook toegenomen. Dus bij verlaging van ob en accijns zullen de inkomsten weer uitkomen op de hoogte van vóór de pandemie.”

Ook aan de invoerrechten kan wat gedaan worden. Zo stelt de VBC voor om een ob-vrijstelling te geven op primaire producten en de ob-vrijstelling op handelsgoederen opnieuw te introduceren. ,,Hier geldt ook dat de overheid nu meer inkomsten heeft uit invoerrechten door de verhoogde Cost, Insurance, Freight (CIF)-waarde. Door het percentage te verlagen worden de inkomsten teruggebracht naar het niveau van vóór de pandemie.”

Verder is de VBC van mening dat het College financieel toezicht (Cft) uitgelegd moet worden dat de oorlog in de Oekraïne ook een onvoorziene omstandigheid is met olieprijzen die sinds 1982 nooit zo hoog zijn geweest.

,,Ook Nederland heeft dit niet kunnen voorzien. Nederland moet ervan overtuigd worden dat wij, ondanks onze autonomie, ook hulp nodig hebben, net als de BES-eilanden en dan echte hulp, niet hulp in de vorm van een lening”, zo wordt vervolgd.

Tot slot vindt de vereniging dat er een écht saneringsbeleid moet komen met betrekking tot de belastingen. ,,Mensen en bedrijven met een betalingsregeling die vijf jaar netjes afbetalen naar gelang de financiële draagkracht, moeten daarna kwijtschelding kunnen krijgen van de overgebleven schuld.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -