Nieuws | Nationale Kinderherdenking in Madurodam wakkert beleving kind aan

Madurodam-Dam-square

Madurodam Dam square | Fotocredit: Madurodam

Veel kinderen weten niet waarom we op 4 mei twee minuten stilte houden. En ook niet dat Madurodam in Den Haag vernoemd is naar verzetsheld George Maduro. Daar wil het maquette-park met de eerste Nationale Kinderherdenking verandering in brengen.

Dorien Korsten van Madurodam: “VIa theater, zang en dans vertellen kinderen oorlogsverhalen aan hun leeftijdsgenootjes.”

Wie aan Madurodam denkt, denkt vermoedelijk alleen aan maquettes van gebouwen uit heel Nederland. Wat velen niet weten, is dat het attractiepark opgericht is als monument voor verzetsheld George Maduro. Als hij niet in 1945 in Het concentratiekamp Dachau was overleden, zou hij dit jaar honderd zijn geworden. Een mooie aanleiding volgens Madurodam om in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een Nationale Kinderherdenking te organiseren. Korsten: “Bep Boon-van der Starp is de drijvende kracht achter het miniatuurstadje. Zij wilde Madurodam bouwen om geld in te zamelen voor studenten die tuberculose hadden. Van der Starp vond de ouders van Maduro bereid om een startkapitaal te geven. Zij vonden het attractiepark, dat in 1952 haar deuren opende, een mooie nagedachtenis aan hun zoon.” De herdenking sluit ook goed aan bij het streven van Madurodam om meer verhalen te gaan vertellen over Nederland, met name over Maduro.

Het doel van Madurodam is om kinderen te laten begrijpen waarom Nederlanders op 4 mei twee minuten stil zijn. “Veel kinderen begrijpen niet waarom er twee minuten stilte wordt gehouden, onder meer door de moeilijke woorden die bij herdenkingen worden gebruikt”, vertelt Korsten. “We proberen Dodenherdenking voor hen begrijpbaar te maken en hun beleving aan te wakkeren. Zo behandelen we een stuk uit het dagboek van Anne Frank. Ze schreef op een zondagmiddag dat ze er gek van werd dat ze geen kant op kon. Kinderen op een podium gaan het verhaal vertalen naar het nu. Ze zullen het als volgt brengen: ‘Stel je voor dat je geen mobiele telefoon hebt, niet kunt chillen en een potje voetbal er niet meer inzit; hoe zou jij je dan voelen?’”

verzetsheld George Maduro

Verzetsheld George Maduro | Foto: Da Gosta Gomez Foto Studio

Volgens Korsten is het voor kinderen waardevol dat er een speciale herdenking is voor hen: “Nederlandse kinderen mogen en kunnen in deze tijd bijna alles. Het is belangrijk dat ze erbij stilstaan dat mensen gevochten hebben voor hun vrijheid en dat niet alles zomaar komt aanwaaien. Daarnaast laten we ze nadenken over welke keuzes zij in een soortgelijke situatie zouden maken. Het verhaal van George Maduro speelt hierbij een belangrijke rol. Hij moest constant beslissingen nemen. Hij nam hierbij niet de makkelijke weg. Hij komt uit een rijke familie uit Curaçao, maar besloot toen de oorlog uitbrak om in Nederland te blijven. Hij vocht in het leger en zat in het verzet.”
“Oorlogsverhalen vertelt op een hedendaagse manier”

 George Maduro met familieleden


George Maduro met familieleden

Korsten vertelt hartstochtelijk hoe de herdenking eruit gaat zien: “De herdenking is voor en door kinderen van een jaar of acht tot en met veertien. Door middel van theater, zang en dans dragen kinderen oorlogsverhalen op een hedendaagse manier over. Vervolgens zal een heldhaftig kind zijn of haar naam in het monument van George Maduro graveren; gevolgd door een taptoe die de twee minuten stilte inluidt die ook in de rest van Nederland wordt gehouden. Daarna is er een kranslegging en een kinderdefilé. Na de herdenking start Theater Na de Dam, een theatrale route door Madurodam. Kinderen vertellen dan op een creatieve manier over de oorlog, onder meer over verdwenen families.”

Wil je je kind opgeven voor de kinderdodenherdenking? Dat kan hier. Voor Theater Na de Dam moeten koters zich apart opgeven. Daarnaast gaat de NOS een live-schakeling maken tussen de Nationale Herdenking op de Dam en de Kinderherdenking.

Bron: Nieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *