33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Nieuwe masterplan voor Bonaire

HomeMediaNieuwe masterplan voor Bonaire

Bron: Bonaire Vandaag

Miguel Pourier bracht in het jaar 1992, onder opdracht van het toenmalige bestuurscollege van Bonaire, een uniek en visionair ontwikkelingsplan uit voor het eiland Bonaire. Dit plan is bekend geworden onder de naam “Rapport Pourier”. Sinds het uitbrengen van het plan in 1992 heeft Bonaire consequent alle ontwikkelingsactiviteiten, zowel sociaal als economisch, gebaseerd op dit rapport en heeft zich feitelijk ontwikkelt onder de leuze “groei met behoud van cultuur en natuur.

Bonaire werkt sinds 2008 aan een vervolg op het ontwikkelingsplan van 1992. Onder initiatief van toenmalige gedeputeerde van Economische zaken, Burney el Hage is wederom beroep gedaan op Miguel Pourier om deel te nemen in een nieuwe “masterplan” voor Bonaire. Nu vier jaar later zal het “Bonaire Masterplan 2025” binnenkort gepresenteerd worden aan de Eilandsraad en het publiek en zal de presentatie onder “voorwoord” van Miguel Pourier geschieden. Miguel Pourier heeft een zeer indrukwekkend curriculum en is onder andere ook Minister President van de Nederlandse Antillen geweest.

Bonaire heeft, in vergelijking met de andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen, in een heel vroeg stadium de waarde van de natuur, cultuur, solidariteit , veiligheid en rust onderkend als welzijnsbepalende factoren. Vaak waren enkele invloedrijke personen, zolas een Lodewijk D. Gerharts of een Don Steward, die met hun vooruitziende blik hebben bijgedragen dat Bonaire thans over uitzonderlijke natuur- en onderwaterparken beschikt.

De wettelijke bepalingen die Bonaire in een vroeg stadium nam hebben remmend gewerkt op bijvoorbeeld het speervissen en de inherente schade aan de koraalriffen. En het ongeremd bomen kappen voor de productie van houtskool werd ook aan banden gelegd. Al deze maatregelen gingen niet zonder tegenstand en onbegrip bij voornamelijk het armste deel van de bevolking, die vaak van dit soort activiteiten moest zien rond te komen. Een oplossing van het probleem van de loslopende geiten moest ook lang op zich laten wachten omdat rekening moest worden gehouden met de weinige andere economische activiteiten op het eiland.  Het ecologisch belang moest daardoor noodgedwongen wijken voor het economische.

In het jaar 1992 speelde ook het economisch belang een heel belangrijke rol. Er werd belangstelling getoond voor de vestiging van een raffinaderij op het eiland. De Nederlandse  regering , geschrokken voor de desastreuse gevolgen, die zo’n vestiging op het karakter van het eiland zou hebben, beloofde met alternatieve economische voorstellen te komen.

En zo zag de commissie Pourier onder voorzitterschap van Miguel Pourier het levenslicht.  Voor het eerst werd getracht een integrale benadering voor de socio-economische ontwikkeling van Bonaire in kaart te brengen, waarbij factoren zoals de gemoedelijkheid van de bevolking, de rust die het eiland uitstraalt, de schoonheid van de natuur, de rijke cultuur en de veiligheid werden belicht.

Twintig  jaar later wordt via het Bonaire Masterplan 2025 niet alleen gekeken wat sinds 1992 heeft afgespeeld, maar ook een blik vooruit geworpen en wel tot het jaar 2025. Ondanks sommige afwijkingen qua uitvoering van het rapport van 1992 volgt ook dit Masterplan de lijn die toen werd uitgezet. En met betere garanties voor wat betreft de uitvoering omdat door de nieuwe staatkundige structuur van Bonaire zwaktepunten,  zoals een niet optimaal fungerende bestuursapparaat en het gebrek aan financiën, normaliter  tot het verleden zouden moeten gaan behoren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties