27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nieuwe brandweerwagens moeten nog gecontroleerd worden

brandweerwagensWILLEMSTAD — Het ministerie van Justitie verklaart in een persbericht dat, in tegenstelling tot wat er onlangs in de media werd gepubliceerd, de twee nieuwe brandweerwagens uit de Verenigde Staten wel eigendom zijn van de regering.
En dat het niet zo is dat ze niet in gebruik genomen mogen worden totdat de overheid de leverancier betaalt. Volgens het ministerie bestaat er een duidelijke opleveringsovereenkomst en worden de brandweerwagens nu conform deze overeenkomst getest om vervolgens alle papieren te regelen zodat ze gebruikt kunnen worden.

Uit het persbericht van het ministerie blijkt dat de uitspraken van het hoofd van de afdeling Preventie van de brandweer, Edmiro Anita niet helemaal kloppen.
Zijn verhaal verschilt niet zo veel van de uitleg van het ministerie van Justitie, maar de overheid vond het wel nodig om een duidelijker beeld van de situatie te geven.
Volgens de overheid is er bij de aankoop van de nieuwe brandweerwagens, anders dan in het verleden, wel een opleveringsovereenkomst aangegaan met de leverancier, om te voorkomen dat de brandweerwagen-geschiedenis zich herhaalt.

- Advertentie -

Anita heeft vorige week desgevraagd tegenover de Amigoe verklaard dat de twee brandweerwagens, die Curaçao zoals gepland begin maart uit de Verenigde Staten kreeg, nog niet in gebruik mogen worden genomen, omdat de overheid de leverancier niet heeft afbetaald.

“We wachten de financiële afwikkelingen af. We kunnen de nieuwe wagens pas gaan gebruiken nadat Financiën dit op orde heeft gebracht”

, aldus Anita.
De wagens staan al wel op het terrein van de brandweerpost bij Mundo Nobo, maar zijn nog niet in gebruik.
Hij voegde er toen aan toe dat daar overigens nog bij komt, dat er eerst twee Amerikaanse experts naar het eiland moeten komen om de brandweermannen een kleine cursus te geven, zodat ze deze wagens op de correcte manier gebruiken.

Uitleg overheid
Volgens de overheid werd overeengekomen dat zij 50 procent van de koopprijs bij de levering van de brandweerwagens aan de leverancier betaalt.
En dat de leverancier, pas nadat de brandweerwagens getest zijn, de rest van het geld krijgt. Volgens de overheid zijn de controles en inspecties ondertussen in volle gang en als uit de testen blijkt dat de brandweerwagens optimaal functioneren, zal de overheid het restant van de koopprijs afbetalen.
Vervolgens zullen de brandweerwagens gekeurd moeten worden en moeten ook de verzekering- en de belastingpapieren geregeld worden, voordat de wagens in gebruik genomen mogen worden.

De Brandweer Curaçao heeft momenteel vijf brandweerwagens, inclusief de in opspraak geraakte ‘tweedehands wagens’ die Nederland heeft gestuurd, die niet optimaal gebruikt kunnen worden. Deze brandweerwagens worden wel ingezet, maar wanneer het water op is kunnen de tanks niet op locatie bijgevuld worden.

Steenrijk-kazerne
Oplossingen voor de veiligheidsproblemen waarmee de brandweermannen van de kazerne op Steenrijk te kampen hebben, laten nog even op zich wachten.
Ze blijven al een tijdje in de avonduren bij de post van Mundo Nobo, maar sinds de sleutel van de Steenrijk-kazerne is ingeleverd, blijven ze ook overdag daar.
De brandweerkazerne bij Steenrijk blijft gesloten totdat het gebouw veilig is gemaakt.
Het is de bedoeling om de kazerne van ijzeren platen en kogelwerende ramen te voorzien.
Er is echter geen geld voor begroot, maar minister van Justitie Nelson Navarro heeft met de vakbond Abvo over mogelijke oplossingen voor dit probleem vergaderd.
De overheid zal haar best doen om alles te regelen, zodat de kazerne zo snel mogelijk opgeknapt kan worden.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -