26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 06:54

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNieuwe brandweerwagens moeten nog gecontroleerd worden

Nieuwe brandweerwagens moeten nog gecontroleerd worden

brandweerwagensWILLEMSTAD — Het ministerie van Justitie verklaart in een persbericht dat, in tegenstelling tot wat er onlangs in de media werd gepubliceerd, de twee nieuwe brandweerwagens uit de Verenigde Staten wel eigendom zijn van de regering.
En dat het niet zo is dat ze niet in gebruik genomen mogen worden totdat de overheid de leverancier betaalt. Volgens het ministerie bestaat er een duidelijke opleveringsovereenkomst en worden de brandweerwagens nu conform deze overeenkomst getest om vervolgens alle papieren te regelen zodat ze gebruikt kunnen worden.

Uit het persbericht van het ministerie blijkt dat de uitspraken van het hoofd van de afdeling Preventie van de brandweer, Edmiro Anita niet helemaal kloppen.
Zijn verhaal verschilt niet zo veel van de uitleg van het ministerie van Justitie, maar de overheid vond het wel nodig om een duidelijker beeld van de situatie te geven.
Volgens de overheid is er bij de aankoop van de nieuwe brandweerwagens, anders dan in het verleden, wel een opleveringsovereenkomst aangegaan met de leverancier, om te voorkomen dat de brandweerwagen-geschiedenis zich herhaalt.

Anita heeft vorige week desgevraagd tegenover de Amigoe verklaard dat de twee brandweerwagens, die Curaçao zoals gepland begin maart uit de Verenigde Staten kreeg, nog niet in gebruik mogen worden genomen, omdat de overheid de leverancier niet heeft afbetaald.

“We wachten de financiële afwikkelingen af. We kunnen de nieuwe wagens pas gaan gebruiken nadat Financiën dit op orde heeft gebracht”

, aldus Anita.
De wagens staan al wel op het terrein van de brandweerpost bij Mundo Nobo, maar zijn nog niet in gebruik.
Hij voegde er toen aan toe dat daar overigens nog bij komt, dat er eerst twee Amerikaanse experts naar het eiland moeten komen om de brandweermannen een kleine cursus te geven, zodat ze deze wagens op de correcte manier gebruiken.

Uitleg overheid
Volgens de overheid werd overeengekomen dat zij 50 procent van de koopprijs bij de levering van de brandweerwagens aan de leverancier betaalt.
En dat de leverancier, pas nadat de brandweerwagens getest zijn, de rest van het geld krijgt. Volgens de overheid zijn de controles en inspecties ondertussen in volle gang en als uit de testen blijkt dat de brandweerwagens optimaal functioneren, zal de overheid het restant van de koopprijs afbetalen.
Vervolgens zullen de brandweerwagens gekeurd moeten worden en moeten ook de verzekering- en de belastingpapieren geregeld worden, voordat de wagens in gebruik genomen mogen worden.

De Brandweer Curaçao heeft momenteel vijf brandweerwagens, inclusief de in opspraak geraakte ‘tweedehands wagens’ die Nederland heeft gestuurd, die niet optimaal gebruikt kunnen worden. Deze brandweerwagens worden wel ingezet, maar wanneer het water op is kunnen de tanks niet op locatie bijgevuld worden.

Steenrijk-kazerne
Oplossingen voor de veiligheidsproblemen waarmee de brandweermannen van de kazerne op Steenrijk te kampen hebben, laten nog even op zich wachten.
Ze blijven al een tijdje in de avonduren bij de post van Mundo Nobo, maar sinds de sleutel van de Steenrijk-kazerne is ingeleverd, blijven ze ook overdag daar.
De brandweerkazerne bij Steenrijk blijft gesloten totdat het gebouw veilig is gemaakt.
Het is de bedoeling om de kazerne van ijzeren platen en kogelwerende ramen te voorzien.
Er is echter geen geld voor begroot, maar minister van Justitie Nelson Navarro heeft met de vakbond Abvo over mogelijke oplossingen voor dit probleem vergaderd.
De overheid zal haar best doen om alles te regelen, zodat de kazerne zo snel mogelijk opgeknapt kan worden.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties