26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

RTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen

Welk stukje Nederland zal het eerst in zee verdwijnen door de stijgende zeespiegel? Het antwoord is niet één of andere laaggelegen polder, maar het wordt waarschijnlijk Bonaire....

Trouw | Nederland doet te weinig om Bonaire te beschermen tegen bedreiging klimaatverandering

Maarten van Gestel Het zuiden van het eiland Bonaire kan onder water komen te staan, en inwoners lopen steeds meer gevaar door orkanen. Maar de Nederlandse overheid doet...
- Advertentie -

NU | Ook Bonaire getroffen door klimaatverandering, Greenpeace start rechtszaak

Zeespiegelstijging, koraalsterfte, hitte en steeds krachtigere orkanen. Ook het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt niet gespaard van klimaatverandering. Dat blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van...

AD | Bonaire dreigt kopje onder te gaan door klimaatverandering

Sanne Schelfaut | Algemeen Dagblad Greenpeace stapt naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen Bonaire te beschermen tegen overstromingen als gevolg van klimaatverandering. De milieuorganisatie liet...

PBC | Russisch gokbedrijf failliet maar nog steeds in bedrijf op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Russische gokbedrijf 1XBet is failliet verklaard en heeft miljoenen schulden. Toch is het nog steeds actief vanaf Curaçao. 1XBet is miljoenen euro’s aan...

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

AD | Nieuwe blokkade Wilsoe

Wilsoe2
Met de jongste brief van Justitieminister Elmer Wilsoe (PS) over de zaak Bientu met Robbie Dos Santos als hoofdverdachte lijkt het vermoeden bewaarheid te worden wat destijds al werd gesuggereerd dat minister Jamaloodin (MFK) van Financiën zijn aanschrijving over de inkeerregeling – vooruitlopend op de wettelijk regeling zelf – had opgesteld ten behoeve van zijn halfbroer | Persbureau Curacao

– Justitieminister: OM heeft niets te zoeken in fiscaal strafrechtelijk onderzoek

– PS-bewindsman versterkt vermoeden dat inkeerregeling voor Dos Santos is

Willemstad – Met de jongste brief van Justitieminister Elmer Wilsoe (PS) over de zaak Bientu met Robbie Dos Santos als hoofdverdachte lijkt het vermoeden bewaarheid te worden wat destijds al werd gesuggereerd dat minister Jamaloodin (MFK) van Financiën zijn aanschrijving over de inkeerregeling – vooruitlopend op de wettelijk regeling zelf – had opgesteld ten behoeve van zijn halfbroer.

Niet alleen om zeer gunstig onder een grote belastingschuld uit te komen, maar ook om te voorkomen dat de loterijhouder strafrechtelijk zou worden vervolgd.

In zijn brief van 22 mei aan de Staten gooit Wilsoe het ten aanzien van zijn verwijten aan procureurgeneraal Dick Piar over een andere boeg. Eerst was de beslaglegging op de tegoeden van tientallen miljoenen dollars in de Verenigde Staten ondeugdelijk en zelfs onrechtmatig.

Nu stelt de minister dat het Openbaar Ministerie fout bezig was en is door een strafrechtelijke onderzoek met een fiscaal element niet over te laten aan de Belastingdienst – die volgens Wilsoe in deze het voortouw dient te nemen – maar zelf tot vervolging over te gaan.

Zeker met de fiscale inkeerregeling, voert Wilsoe aan, en waarmee hij in wezen privébelastinggegevens vrijgeeft door aan te geven dat Dos Santos gebruikt maakt van deze bijzondere regeling, is het volgens de bewindsman zo dat alleen op initiatief van de Belastingdienst zo- ’n strafrechtelijke vervolging in gang kan worden gezet.

Dat is hier niet gebeurd, stelt Wilsoe, die zich baseert op een brief van 13 april van de sectordirecteur Fiscale Zaken, waarin deze aangeeft hiertoe niet het initiatief te hebben genomen – en sterker, volgens de minister alles hierover uit de krant te hebben vernomen.

Toen Wilsoe zich al eerder met deze individuele zaak bemoeide – dus nog vóór zijn beruchte brief van 25 april aan politiek Washington, waarin hij opdroeg het beslag op te heffen – sommeerde hij de PG op 16 april per direct te stoppen met de fiscale strafrechtelijke vervolging van Dos Santos; omdat dit zou indruisen tegen de wet en het regeringsbeleid.

Desgevraagd verklaart Etienne Ys, voormalig premier en tegenwoordig voorman van de internationale financiële dienstensector Cifa, maar ook bekend als fiscaal jurist die tevens op strafrecht afstudeerde, dat de minister het volstrekt aan het verkeerde eind heeft:

,,Er is maar één instantie die een strafrechtelijk onderzoek initieert en dat is het OM, dat daarvoor verder geen toestemming nodig heeft. Met de Belastingdienst bestaat de werkafspraak dat als de belastinginspecteur iets ziet dat niet pluis is, dit wordt doorgegeven aan het OM.”

Overigens is inkeren alleen mogelijk als niet al een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Bientu al in 2008 begonnen

Bovendien wijst Ys er samen met anderen op dat Bientu al veel eerder was begonnen – volgens officiële gerechtelijke stukken in 2008 – dan de inkeerregeling werd ingevoerd. Bientu was verder vooral gericht op witwassen, valsheid in geschrifte, illegale loterij en dus slechts deels op belastingontduiking.

De inkeerregeling werd, schrijft Wilsoe aan de Staten, in september 2011 door het parlement goedgekeurd en daarna door de regering afgekondigd. De huiszoekingen in Bientu vonden in juli 2011 plaats. Maar als het OM, zelfs na de inwerkingtreding van de inkeerregeling, stuit op fiscale delicten, is justitie volledig vrij om dit te vervolgen. Aldus Ys.

Overigens is een beroep op de inkeerregeling alleen mogelijk als het om inkomen uit legale bron gaat en er nog geen verdenking van een strafbaar feit was, zoals witwassen.

,,De minister van Justitie lijkt er dus (alweer) naast te zitten …,” aldus een geraadpleegde expert. Piar zelf schreef op 18 april aan de minister: ,

,Anders dan u stelt, is er voorafgaand aan en tijdens het onderzoek Bientu wel degelijk overleg geweest tussen het OM en de directeur van de Belastingdienst. Er is sprake geweest – van aanvang af – van multidisciplinair onderzoek.”

Zo haalt Wilsoe de PG zelf aan in zijn schrijven van 22 mei aan de Staten. De minister maakte afgelopen week in een vraaggesprek op zijn initiatief met radio Z-86 (Curom) duidelijk dat een fout van een verdachte in de belastingsfeer slechts een ‘overtreding’ betreft. Vandaar het grote belang om onderscheid te maken tussen een fiscaal delict of een anderszins strafbaar feit.

Hij vertelde ook dat zijn rol begon na een brief van de advocaten van Dos Santos aan hem (Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Wouter Tielkemeijer), waarin werd gesteld dat niet conform de wet zou worden gehandeld en dat de verdachte en zijn verdediging de regering en het Land Curaçao aansprakelijk houdt voor alle schade.

,,Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de overheidsbegroting”, aldus Wilsoe, die er tevens op wijst dat illegale loterij al jaren en ook ten aanzien van andere loterijhouders wordt gedoogd.

Daarop volgde overleg met Piar, dat eindigde met de mededeling dat de minister ‘het onbehaaglijke gevoel heeft dat we niet in een rechtsstaat leven’.

Overigens meldde de PG – omgekeerd – eveneens ‘ernstige rechtsschending van de rechtsstaat’ in zijn antwoord aan de minister. Ook voor de radio sprak Wilsoe al ten aanzien van de zaak Dos Santos over de inkeerregeling en benadrukte hij de scherpe scheidslijn tussen strafvordering en fiscale overtredingen, waarbij samenwerking mogelijk is, maar wel en alleen als Fiscale Zaken daarin het voortouw neemt.

Dit laatste wordt dus ontkend door Ys, die zowel fiscale kennis heeft als het strafrecht kent.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -