30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Nieuwblad.be | Van kwaad naar erger in Venezuela: regering wanhopig door hyperinflatie, bewoners trekken massaal weg

HomeLandenArubaNieuwblad.be | Van kwaad naar erger in Venezuela: regering wanhopig door hyperinflatie,...

Belgisch Nieuwsblad.be | The Washington Post

REUTERS Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Het gaat van kwaad naar erger met Venzuela. De wanhopige regering van president Maduro kondigde donderdag aan vijf nullen te zullen schrappen van de nationale munt, in de hoop de economische instabiliteit van het land te herstellen.

Het nochtans erg olierijke Venezuela zit in een historische crisis. Een kilo kip kost er 4,2 miljoen Bolivar, omgerekend ongeveer 28 euro.

De economische crisis woedt al enkele jaren in Venezuela, maar komt stilaan op een historisch dieptepunt. Er is sprake van hyperinflatie van een miljoen procent, onwaarschijnlijk veel. “Wat we zien in Venezuela is een van de meest ernstige hyperinflaties sinds het begin van de 20ste eeuw”, zegt Robert Rennhack, vice-directeur van het International Monetair Fonds (IMF).

De zware inflatie in het olierijkste land ter wereld is het gevolg van corruptie, wanbeheer, de instortende olie-industrie en de sancties die de VS uitgevaardigd hebben. Het land heeft amper nog buitenlandse valuta om levensmiddelen of medicijnen te kunnen invoeren, een bijzonder netelige situatie.

Wanhoop

De regering van president Nicolas Maduro zoekt oplossingen, maar zit met de handen in het haar. Ze heeft amper nog geld om het papier te betalen waarmee de briefjes van de nationale munt gedrukt worden. Voor zelfs de kleinste betalingen wordt daarom overgeschakeld naar elektronisch betalen. Uit noodzaak.

Maduro probeerde het al eens op te lossen door een cybermunt in het leven te roepen, maar dat hielp niet. In andere landen wordt in dergelijke gevallen wel eens een buitenlandse munt in gebruik genomen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, maar daar wil Maduro niet van weten. Hij noemt de VS de grote vijand die erop uit is Venezuela te vernietigen. Donderdag heeft de president beslist om vijf nullen van de nationale munt weg te nemen, maar experts zien ook daar geen oplossing in.

De waarde van goederen in het land worden elke dag duurder en duurder. Een week geleden kostte zeep voor de vaatwas bijvoorbeeld 3,8 miljoen bolivar, vandaag al 4,9 miljoen. Hetzelfde voor een kilogram kip: vorige week 3,3 miljoen, nu 4,2 miljoen. Omgerekend is dat 28 euro. Gigantisch veel voor de Venezolanen, waar het minimumloon ongeveer 5,1 miljoen bolivar bedraagt.

Miljoenen Venezolanen hebben er genoeg van en verlaten hun land. Dit jaar wordt verwacht dat er nog 2 miljoen zullen vertrekken, wat het totaal sinds 2016 op 3,8 miljoen zal brengen.

Bron: Belgisch Neiwusblad.be

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties