28 C
Willemstad
• zaterdag 13 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NHD | ’Stem op Schotte serieus probleem’

HomeMediaAlgemeen nieuwsNHD | ’Stem op Schotte serieus probleem’

Door Jorn Jonker en Edwin Timmer | Noord Hollands Dagblad

. ANP PRINCE VICTOR
Kamer bezorgd over verkiezingen Curacao | ANP PRINCE VICTOR

Kamerleden maken zich ernstig zorgen omdat de partij van een veroordeelde crimineel de grootste dreigt te worden op Curaçao. Een keus voor deze corrupte politicus in het stemhokje morgen heeft grote gevolgen voor het hele Nederlandse koninkrijk, waarschuwen de parlementariërs.

Voormalig minister-president Gerrit Schotte kan als veroordeelde crimineel geen premier meer worden, maar zijn partijgenoten wel. Zeer zorgelijk vindt de Kamer dat.

Gerrit Schotte en zijn MFK zijn opnieuw razend populair op het eiland. De ex-premier, die onder meer voor omkoping is veroordeeld en geld aannam van een casinobaas, wordt door een deel van de bevolking in peilingen zelfs als ’meest betrouwbaar’ bestempeld. In Den Haag leidt het tot de verzuchting dat het nooit goed komt met het overzeese deel van het koninkrijk waar corruptie welig tiert.

„Een stem voor Schotte is een stem tegen het koninkrijk”, zegt SP-Kamerlid Van Raak aan de bevolking van het eiland. „Als Schotte de grootste wordt, is het wat mij betreft klaar met Curaçao in het koninkrijk.” Hoe dat geregeld moet worden weet de socialist nog niet precies, verdragen maken dat vrijwel onmogelijk.

„Het is een veroordeelde crimineel”, zegt VVD-Kamerlid Bosman nog eens duidelijk. „Als hij de grootste wordt, ontstaat er echt een probleem.” PVV-Kamerlid Fritsma zegt „grote zorgen” te hebben over de stembusgang. „Het bewijst ook dat verkiezingen daar nooit voor verbeteringen zorgen. Corruptie en chaos blijven er bestaan”, aldus Fritsma die de koninkrijksbanden wil verbreken.

Op de eilanden worden dit soort geluiden vaak uitgelegd als ’koloniale bemoeienis’. Wat Nederland wil, wordt dan uit protest juist niet gedaan. PvdA-Kamerlid Van Laar wil daarom niet zeggen dat hij tegen Schotte is: „Nederlands commentaar heeft geen positief effect op de uitslag.”

Schotte krijgt met zijn MFK in een peiling van Kenniscentrum Curaçao circa 31 procent van de stemmen. Daarmee zou zijn partij de grootste worden. Nummer twee in de enquête is de christendemocratische PAR met 12 procent. Ruim de helft van de ondervraagden zegt echter nog te twijfelen of wil zijn of haar stemgedrag niet onthullen. Als veroordeelde kan Schotte zelf nooit premier worden, maar wel zijn partijgenoten.

Burgerbeweging Frente Sivil voert op het eiland een campagne tegen een terugkeer van Schotte die het land eerder financieel naar de afgrond hielp. Posters waarop Schotte als een van The Three Stooges is afgebeeld moeten de bevolking waarschuwen.

In Den Haag werd gisteren nog over de relaties in het koninkrijk gediscussieerd. De VVD-wet waarmee kansarme Antillianen worden geweerd uit Nederland, krijgt geen meerderheid.

Bron: NoordHollandsDagblad

21 reacties

 1. Het is maar goed dat er veel curacrim bewoners niet geintresseerd zijn in de KKC daar haald Gerrit de Raaf 80% aan stemmen binnen . Het is gewoon de om gekeerde wereld hier op CURCRIM, maar ik hou er wel van, WAT, ik heb het lief zelfs, lekker gewoon alles op ze boerenfluitjes geen gehaast gedoe etctra >heb alleen een bloed hekel aan figuren die het arme volk belazeren, bestelen, bedriegen en voor liegen, en laten dat nou net de meeste politici zijn. Een beetje helder mens die na kan denken en een beetje normaal inkomen heeft, trapt niet in hun ziekelijke gezwam.

 2. Het gaat de veroordeelde crimineel gerrit schotte echt niet lukken om een regering te vormen op Curacao.
  Met zijn (peilingen)4 zetels zou hij 1 coalitie moeten aan gaan met cooper 2 zetels,amparo 3 zetels,te weinig want de andere politieke partijen gaat
  niet met gerrit schotte in het parlement. Nederland is anders ons enige redding.net als in 2014 zal schotte zijn regering worden afgezet.

 3. ja, een minimale kennis zou vereist moeten zijn.
  o.a. taal kennis meer kunnen spreken en lezen dan het papiamentu.
  dat is de taal waar de mensen die alleen deze taal spreken op corruptici blijven stemmen.
  en natuurlijk de wat intelligentere echte criminelen.

 4. Helemaal eens met Joep.

  We hebben een MAVO3-er in de Staten die moet beslissen over ingewikkelde wetsvoorstellen. Dezelfde partij had zelfs de voormalig afwashulp van de voormalige Cactusclub in de Staten zitten, die zijn ogen niet kon geloven toen hij zijn eerste salarisstrookje zag: van 1,800 in de maand bij de Cactusclub naar 13,700 in de maand! De arme man kon nog niet de achterkant van een fles Dreft lezen en kreeg ineens duizenden pagina’s aan wetsvoorstellen voor zijn kiezen1

  Een toelatingsexamen is een prima idee. Overigens ook voor de meteo Curacao.

 5. Ik pleit al jaren voor het afleggen van een examen. Net zoals een examen voor ouderschap.
  Het is van de zotte dat we voor de meest belangrijke elementen van onze samenleving, te weten bestuur en ouderschap, geen enkel diploma of bewijs van geschiktheid vragen.
  Voor al het overige moet men eerst bewijzen in staat te zijn de kunst machtig te zijn, bv rijbewijs, schooldiploma etc

 6. Beter is het Curacao te laten regeren door een stelletje criminelen die, overigens reeds met feiten gestaafd, Curacao binnen korte tijd weer een miljoenenschuld bezorgen. Hierdoor zullen de “gewone” arbeiders weer de tol middels hogere belastingen moeten betalen terwijl “onze” regering zich bovenmatig verrijkt heeft! Geweldige stelling poneer je, blijkbaar hoor jij niet tot de gewone arbeiders!
  Hoor jij misschien ook tot dit stelletje “rovers”?

 7. Gewoon de keuze van de bevolking respecteren, die mogelijk ziek is van de belachelijke wereldwijde controledrang / regeltjes/ wetten van de overheden van burger, die de persoonlijke vrijheid / privacy van hen wereldwijd in de sushibak gooit! Die mensen oproepen tot verraad elkaar, etc. etc. Zo ontlopen we misschien de straks door USA geëiste chip onder de huid ter identificatie ………

 8. Een smet op de kroon criminelen in de democratie veroordeelden mondkapjes daarom is de orkaan gekomen. En die criminelen moeten uit de staten verwijdert worden of Nederland moet de statuut toepassen en een zakenkabinet aanstellen. En alle crimelende Staten uit

 9. Het zijn niet zo zeer de mensen op het Eiland, maar de manipulator Gerrit de crimineel, die iedereen tegen elkaar opzet. en mensen zo weet te manipuleren dat ze allerlij dingen voor hem doen, omdat hij ze van alles belooft. er zijn zelfs mensen door hem gemanipuleerd om moorden te plegen. zelf rijd hij ook mensen dood door veeel te hard te rijden. Het wordt echt tijd dat deze crimineel snel voor hele lange tijd de bak in gaat, voordat er mensen zijn die al dit wat hij doet niet meer aan kunnen, en het recht in eigen hand gaan nemen.

 10. En dan net zeker als dat landje aan de Noordzee geregeerd worden door een stelletje overgeemancipeerde, feministische tuthola’s, geruggesteund door een zootje neo-geitenwollensokkenfiguren, de homoscene en Brussel. Ben blij daar eindelijk van verlost te zijn.

 11. Wordt het geen tijd om te concluderen dat de kiezers op Curacao inmiddels wel hebben bewezen dat ze totaal niet capabel zijnom zichzelf op democratische manier te besturen? Zou het koninkrijk er daarom niet veel beter aan doen om dan maar zelf het initiatief te nemen om van buitenaf in ieder geval een deugdelijk bestuur te benoemen en orde op zaken te stellen in deze door en door corrupte bende rovers?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties