27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 05:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Negatief screeningsrapport VDC hoofd

De KKC-blog 'Lotgevallen van Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)' lijkt de flitscarrière van agent Michael Römer in de weg te staan. Selfie Facebook Römer (2011), net voor zijn VDC-promoties. Romer zou recent hebben gesolliciteerd als Hoofd Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).
Negatief screeningsrapport VDC crisismanager M.B.Ph. Römer

WILLEMSTAD — De benoeming van een hoofd van de veiligheidsdienst en van een gouverneur staan nog steeds hoog op de politieke agenda. Sinds het aftreden van Frits Goedgedrag vorig jaar, is er nog steeds geen vervanger aangesteld. Ook voor het geschorste hoofd van de veiligheidsdienst (VDC), Edsel Gumbs, is nog steeds geen vervanger benoemd. Over de beoogde opvolger van Gumbs, Michael Römer, is er een negatief screeningsrapport.

De rechter heeft duidelijk gesteld dat als het beleid van de overheid is om een nieuw hoofd van de VDC aan te stellen, omdat er geen vertrouwen meer is in Gumbs, dan mag ze dit doen, maar dan moet Gumbs wel een passende functie elders worden aangeboden.

Deze patstelling doet zich al heel wat maanden voor. De advocaten van beide partijen zitten nog om de tafel, maar tot een concreet voorstel is het nog niet gekomen.

- Advertentie -

Inmiddels ligt een gedeelte van een intern rapport van de screening van de beoogde opvolger van Gumbs, Michael Römer, op straat. Daarin staat dat Römer tekortkomingen heeft.

“Het hoeft geen betoog dat de besproken arrogantie, hypocrisie, discriminatie en gebrek aan veerkracht, waar een algemene consensus over bestaat, ons ernstige zorgen baart”

, aldus de opstellers van het rapport over Römer. Ze hebben ‘diepgaande gesprekken’ gevoerd met verschillende personen over Römer.

“Het beeld dat we krijgen van Römer is dat hij iemand is met gebruiksaanwijzing. We hebben het gevoel dat de ondervraagden eerlijk aan ons hebben verteld wat en hoe ze de samenwerking met hem ervaren hebben. Ze waren te spreken over zijn vakkennis (onderzoeksmethoden) en inzet maar wezen tegelijkertijd op het feit dat hij enkele cruciale tekortkomingen heeft.”

Naast de bevindingen van zijn eigen collega’s wordt in het rapport ook gewezen op de ‘hele aparte wijze’ waarop Römer zijn intrede heeft gedaan binnen de VDC.
Römer werd assistent van Frank Calmero, die als crisismanager werd aangesteld nadat Gumbs door kabinet-Schotte opzij werd geschoven.

Na het vertrek van Calmero werd Römer bij landsbesluit als crisismanager aangesteld. Maar iedereen die bij de VDC komt werken moet vooraf worden gescreend. Bij Römer is dit achteraf gebeurd.

- Advertisement -

Volgens de opstellers van het rapport is dit punt van belang, omdat het voor een dienst als de VDC van eminent belang is dat haar neutraliteit, desnoods schijn van neutraliteit, gewaarborgd blijft.

Gouverneur
Voor wat betreft de benoeming van een nieuwe gouverneur doen al geruime tijd geruchten de ronde dat er een lijst met namen bestaat. Op die lijst zouden onder meer de namen van oud-gevolmachtigde minister Paul Comenencia, en oud-gezaghebber Lisa Dindial staan. Ook zou minister-president Daniel Hodge over de benoeming van een nieuwe gouverneur hebben gesproken tijdens zijn bezoek twee weken geleden aan Nederland. Hodge ontmoette onder anderen de Nederlandse minister-president Mark Rutte en de koningin.

Vicepremier Steven Martina was ongeveer in dezelfde periode als Hodge in Nederland en bracht bepaalde bezoeken gezamenlijk met Hodge. Hij zei dat in geen enkel gesprek waarbij hij aanwezig was, er gesproken werd over kandidaten voor de post van gouverneur. Hodge was de hele ochtend in een vergadering en onbereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -