28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 11:06

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNegatief screeningsrapport VDC hoofd

Negatief screeningsrapport VDC hoofd

De KKC-blog 'Lotgevallen van Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)' lijkt de flitscarrière van agent Michael Römer in de weg te staan. Selfie Facebook Römer (2011), net voor zijn VDC-promoties. Romer zou recent hebben gesolliciteerd als Hoofd Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).
Negatief screeningsrapport VDC crisismanager M.B.Ph. Römer

WILLEMSTAD — De benoeming van een hoofd van de veiligheidsdienst en van een gouverneur staan nog steeds hoog op de politieke agenda. Sinds het aftreden van Frits Goedgedrag vorig jaar, is er nog steeds geen vervanger aangesteld. Ook voor het geschorste hoofd van de veiligheidsdienst (VDC), Edsel Gumbs, is nog steeds geen vervanger benoemd. Over de beoogde opvolger van Gumbs, Michael Römer, is er een negatief screeningsrapport.

De rechter heeft duidelijk gesteld dat als het beleid van de overheid is om een nieuw hoofd van de VDC aan te stellen, omdat er geen vertrouwen meer is in Gumbs, dan mag ze dit doen, maar dan moet Gumbs wel een passende functie elders worden aangeboden.

Deze patstelling doet zich al heel wat maanden voor. De advocaten van beide partijen zitten nog om de tafel, maar tot een concreet voorstel is het nog niet gekomen.

Inmiddels ligt een gedeelte van een intern rapport van de screening van de beoogde opvolger van Gumbs, Michael Römer, op straat. Daarin staat dat Römer tekortkomingen heeft.

“Het hoeft geen betoog dat de besproken arrogantie, hypocrisie, discriminatie en gebrek aan veerkracht, waar een algemene consensus over bestaat, ons ernstige zorgen baart”

, aldus de opstellers van het rapport over Römer. Ze hebben ‘diepgaande gesprekken’ gevoerd met verschillende personen over Römer.

“Het beeld dat we krijgen van Römer is dat hij iemand is met gebruiksaanwijzing. We hebben het gevoel dat de ondervraagden eerlijk aan ons hebben verteld wat en hoe ze de samenwerking met hem ervaren hebben. Ze waren te spreken over zijn vakkennis (onderzoeksmethoden) en inzet maar wezen tegelijkertijd op het feit dat hij enkele cruciale tekortkomingen heeft.”

Naast de bevindingen van zijn eigen collega’s wordt in het rapport ook gewezen op de ‘hele aparte wijze’ waarop Römer zijn intrede heeft gedaan binnen de VDC.
Römer werd assistent van Frank Calmero, die als crisismanager werd aangesteld nadat Gumbs door kabinet-Schotte opzij werd geschoven.

Na het vertrek van Calmero werd Römer bij landsbesluit als crisismanager aangesteld. Maar iedereen die bij de VDC komt werken moet vooraf worden gescreend. Bij Römer is dit achteraf gebeurd.

Volgens de opstellers van het rapport is dit punt van belang, omdat het voor een dienst als de VDC van eminent belang is dat haar neutraliteit, desnoods schijn van neutraliteit, gewaarborgd blijft.

Gouverneur
Voor wat betreft de benoeming van een nieuwe gouverneur doen al geruime tijd geruchten de ronde dat er een lijst met namen bestaat. Op die lijst zouden onder meer de namen van oud-gevolmachtigde minister Paul Comenencia, en oud-gezaghebber Lisa Dindial staan. Ook zou minister-president Daniel Hodge over de benoeming van een nieuwe gouverneur hebben gesproken tijdens zijn bezoek twee weken geleden aan Nederland. Hodge ontmoette onder anderen de Nederlandse minister-president Mark Rutte en de koningin.

Vicepremier Steven Martina was ongeveer in dezelfde periode als Hodge in Nederland en bracht bepaalde bezoeken gezamenlijk met Hodge. Hij zei dat in geen enkel gesprek waarbij hij aanwezig was, er gesproken werd over kandidaten voor de post van gouverneur. Hodge was de hele ochtend in een vergadering en onbereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties