Nederlandse Veiligheidsdiensten onderzoeken VDC-lek

Liesbeth Spies is bezorgd over VDC

Liesbeth Spies: “VDC mag aan andere instanties geen informatie verstrekken die afkomstig is van de AIVD en MIVD, zonder de toestemming van deze twee organisaties”

DEN HAAG — De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) onderzoeken of er geheime informatie beschikbaar is gesteld aan de Colombiaanse veiligheidsfunctionarissen door de Veiligheidsdienst Curaçao.

Dat antwoordt minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak en Eric Lucassen van de PVV.

“Zoals gebruik is tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten, informeren de AIVD en de MIVD bij de VDC naar de toedracht van de zaak. Mochten er gegevens van de VDC aan derden zijn verstrekt, dan is op dit moment niet uit te sluiten dat dit zich ook uitstrekt over informatie die afkomstig is van Nederlandse inlichtingen-en veiligheidsdiensten”,

schrijft de minister, daaraan toevoegend dat de VDC aan andere instanties geen informatie mag verstrekken die afkomstig is van de AIVD en MIVD, zonder de toestemming van deze twee organisaties.

“De toestemming is in dit geval niet verleend. Ik wacht verder onderzoek vooralsnog af en ga ervan uit dat de regering van Curaçao in een voorkomend geval de geëigende maatregelen zal nemen”, aldus Spies.

Van Raak neemt geen genoegen met het antwoord van de minister.

“Ze zegt dat er mogelijk informatie gelekt is, maar dan moet dat wel gevolgen hebben. Op deze manier kunnen wij niet met Curaçao samenwerken.”

Van Raak hoopt dat Spies eindelijk werk maakt van de motie, die hij vorig jaar indiende met steun van de Tweede Kamer, waarin een Nederlands onderzoek gevraagd wordt naar het lekken van financiële gegevens van ministers en de veiligheidsdienst op Curaçao.

 

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *