Nederlands offensief tegen jihadstrijders

ivo-opstelten-3

Nederlands offensief tegen jihadstrijders

Den Haag – Nederland gaat alle beschikbare middelen inzetten om de „veelomvattende” terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken.

De „nadrukkelijke aanwezigheid” van de internationale jihadistische beweging in Nederland, maakt dit volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noodzakelijk. Hij schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland gaat de gevaren bestrijden door een zeer intensieve nationale en internationale uitwisseling van informatie over onder meer reisbewegingen van jihadstrijders. Dit gebeurt ook over contacten tussen extremisten.

Het risico van iedere terugkeerder uit Syrië of Irak wordt in kaart gebracht. Op basis daarvan worden specifieke maatregelen genomen. Verder wordt het uitreizen van jihadgangers „met alle beschikbare middelen“ belemmerd. Dat gebeurt onder meer door het bevriezen van tegoeden en het intrekken van paspoorten.

Veel maatregelen moeten de serieuze dreiging op lange termijn tegengaan, laat de minister weten. Uit onderzoek van de geheime dienst AIVD blijkt dat die er is. De dienst bracht hierover maandag een rapport naar buiten.

Hoe reëel dat gevaar is, bleek vorige maand bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Daar schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syriëganger te voorkomen.

Met de moorden in Brussel kwam uit waar de Europese antiterrorismeorganisaties zoals ook de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al maanden voor waarschuwden. Opstelten: „De concrete dreiging die uitgaat van de ongeveer 3000 Europese jihadgangers.”

De terroristische organisaties waar ze voor hebben gestreden, plegen in Irak en Syrië dagelijks „de meest vreselijke misdrijven”, concludeert hij. „Datzelfde gedachtegoed heeft inmiddels in Nederland honderden aanhangers en vele sympathisanten. Deze met name jonge mensen worden aangetrokken door een extreem gewelddadige ideologie, die steeds openlijker wordt gepropageerd.”

De AIVD heeft momenteel moeite de groeiende stroom Nederlandse jihadisten in eigen land goed te volgen. Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag bevestigt dit en spreekt van een groot capaciteitsprobleem.

Bron: Telegraaf

AIVD: 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland omgekomen in de strijd in Syrië. Dat heeft de inlichtingendienst AIVD maandag bekendgemaakt. Ongeveer 130 mensen zijn naar het strijdgebied afgereisd, dat sinds kort is uitgebreid naar Irak. Bijna 30 van hen zijn inmiddels teruggekeerd.

Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syrie of Irak om mee te doen met de jihad. Onder hen zijn een 20-tal vrouwen, zo meldde Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, maandag tijdens de presentatie van een nieuwe nota over de dreiging van het jihadisme in Nederland.

Volgens Bertholee is er sprake van een brede radicalisering en dat is een risico voor Nederland. Sinds begin 2013 is er een snelle omslag en groei te zien in het fenomeen jihadisme, zei hij. De AIVD-topman denkt niet dat het om een hype gaat, maar dat het blijvend is.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *