25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nederlanders in Venezuela aangeraden om binnen te blijven

 De ouders van Chávez, Hugo de los Reyes Chavez en Elena Frias (m) en zijn broers Narciso (tweede van links) en Adelis (r).
De ouders van Chávez, Hugo de los Reyes Chavez en Elena Frias (m) en zijn broers Narciso (tweede van links) en Adelis (r).

WILLEMSTAD/CARACAS — Nederlanders die in Venezuela wonen kunnen, wanneer er nieuwe verkiezingen worden afgekondigd, beter binnenblijven en mensenmassa’s vermijden. Ook doen ze er goed aan om extra water, brood en andere eerste levensbehoeften in te slaan. Er wordt een korte maar intensieve verkiezingscampagne verwacht. Dit laat de Nederlandse ambassadeur Hans van Vloten Dissevelt in Venezuela weten in een bericht aan alle ‘landgenoten’.

Vandaag vindt de begrafenisplechtigheid plaats van de Venezolaanse president Hugo Chávez, die afgelopen dinsdag na een lang ziekbed overleed.

- Advertentie -

Het Koninkrijk wordt tijdens de begrafenisplechtigheid vertegenwoordigd door minister van Staat, Hans van den Broek, minister-president Daniel Hodge van Curaçao, minister-president Mike Eman van Aruba en Van Vloten Dissevelt zelf.

Volgens de ambassadeur is het straatbeeld in Caracas en elders in het land over het algemeen rustig.
Tot medio volgende week is een periode van nationale rouw afgekondigd en zijn scholen en andere publieke instellingen gesloten.

Binnenkort wordt echter de aankondiging verwacht van de datum voor de nieuwe presidentsverkiezingen.
Vicepresident Nicolás Maduro legt vanavond om zeven uur (Venezolaanse tijd) in Fuerte Tiuna de eed af als interim-president.
Hij zou binnen een maand verkiezingen moeten houden.

Hoewel er vooralsnog geen aanwijzingen bestaan voor eventuele ongeregeldheden, zegt de ambassadeur dat het raadzaam is om zekerheidshalve mensenmassa’s vermijden.

Buurland Suriname
Ook president Desi Bouterse van Suriname is vanochtend naar Venezuela gegaan om de begrafenis van Hugo Chávez bij te wonen.
Hij gaat om de laatste eer te bewijzen aan een ‘heel grote leider’.

Dat zei Bouterse gisteren op een speciaal ingelaste persconferentie.
Hij benadrukte dat er veel overeenkomsten zijn tussen het beleid dat Chávez voerde en het huidige beleid van de regering-Bouterse, waarbij het lenigen van de noden van de armsten centraal staat.

Bouterse verwacht dat het volk van Venezuela de wens van Chávez zal honoreren en zal kiezen voor Nicolás Maduro als opvolger van de overleden president.

“Maar dat is een aangelegenheid van het Venezolaanse volk”

, aldus Bouterse.

Gebalsemd
Het lichaam van president Chávez zal wellicht nog tot in de eeuwigheid te aanschouwen zijn. Zijn lichaam wordt na de uitvaart gebalsemd en in een glazen kist tentoongesteld in het ‘Museum van de Revolutie’ in de hoofdstad Caracas.
Dat heeft vicepresident Maduro gisteren bekendgemaakt.

Het lichaam van Chávez zal permanent te zien zijn, net zoals bij de revolutionaire leiders Mao Zedong en Lenin, aldus Maduro.
Het Museum van de Revolutie waar de overleden president te bewonderen zal zijn, is de kazerne van waaruit Chávez in 1992 een poging tot staatsgreep leidde.

Volgens de regering zijn er sinds woensdag al 2 miljoen mensen langs de baar gegaan.
Vandaag stond er een rij wachtenden van 6 kilometer.

Gisteren namen tienduizenden mensen afscheid van hem.
Zijn lichaam ligt opgebaard in een open kist in de militaire academie in de hoofdstad Caracas. Aanhangers van hem riepen dat de ‘socialistische revolutie’ doorgaat.

Zijn populariteit dankte Chávez vooral aan het geld dat het land dankzij enorme oliereserves binnenstroomt en waarmee hij zijn aanhang subsidieerde.
Volgens critici verkwistte hij het en ruïneerde hij de particuliere sector.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -