28 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 10:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Nederlanders in Venezuela aangeraden om binnen te blijven

 De ouders van Chávez, Hugo de los Reyes Chavez en Elena Frias (m) en zijn broers Narciso (tweede van links) en Adelis (r).
De ouders van Chávez, Hugo de los Reyes Chavez en Elena Frias (m) en zijn broers Narciso (tweede van links) en Adelis (r).

WILLEMSTAD/CARACAS — Nederlanders die in Venezuela wonen kunnen, wanneer er nieuwe verkiezingen worden afgekondigd, beter binnenblijven en mensenmassa’s vermijden. Ook doen ze er goed aan om extra water, brood en andere eerste levensbehoeften in te slaan. Er wordt een korte maar intensieve verkiezingscampagne verwacht. Dit laat de Nederlandse ambassadeur Hans van Vloten Dissevelt in Venezuela weten in een bericht aan alle ‘landgenoten’.

Vandaag vindt de begrafenisplechtigheid plaats van de Venezolaanse president Hugo Chávez, die afgelopen dinsdag na een lang ziekbed overleed.

Het Koninkrijk wordt tijdens de begrafenisplechtigheid vertegenwoordigd door minister van Staat, Hans van den Broek, minister-president Daniel Hodge van Curaçao, minister-president Mike Eman van Aruba en Van Vloten Dissevelt zelf.

- Advertentie -

Volgens de ambassadeur is het straatbeeld in Caracas en elders in het land over het algemeen rustig.
Tot medio volgende week is een periode van nationale rouw afgekondigd en zijn scholen en andere publieke instellingen gesloten.

Binnenkort wordt echter de aankondiging verwacht van de datum voor de nieuwe presidentsverkiezingen.
Vicepresident Nicolás Maduro legt vanavond om zeven uur (Venezolaanse tijd) in Fuerte Tiuna de eed af als interim-president.
Hij zou binnen een maand verkiezingen moeten houden.

Hoewel er vooralsnog geen aanwijzingen bestaan voor eventuele ongeregeldheden, zegt de ambassadeur dat het raadzaam is om zekerheidshalve mensenmassa’s vermijden.

Buurland Suriname
Ook president Desi Bouterse van Suriname is vanochtend naar Venezuela gegaan om de begrafenis van Hugo Chávez bij te wonen.
Hij gaat om de laatste eer te bewijzen aan een ‘heel grote leider’.

Dat zei Bouterse gisteren op een speciaal ingelaste persconferentie.
Hij benadrukte dat er veel overeenkomsten zijn tussen het beleid dat Chávez voerde en het huidige beleid van de regering-Bouterse, waarbij het lenigen van de noden van de armsten centraal staat.

Bouterse verwacht dat het volk van Venezuela de wens van Chávez zal honoreren en zal kiezen voor Nicolás Maduro als opvolger van de overleden president.

“Maar dat is een aangelegenheid van het Venezolaanse volk”

, aldus Bouterse.

Gebalsemd
Het lichaam van president Chávez zal wellicht nog tot in de eeuwigheid te aanschouwen zijn. Zijn lichaam wordt na de uitvaart gebalsemd en in een glazen kist tentoongesteld in het ‘Museum van de Revolutie’ in de hoofdstad Caracas.
Dat heeft vicepresident Maduro gisteren bekendgemaakt.

Het lichaam van Chávez zal permanent te zien zijn, net zoals bij de revolutionaire leiders Mao Zedong en Lenin, aldus Maduro.
Het Museum van de Revolutie waar de overleden president te bewonderen zal zijn, is de kazerne van waaruit Chávez in 1992 een poging tot staatsgreep leidde.

Volgens de regering zijn er sinds woensdag al 2 miljoen mensen langs de baar gegaan.
Vandaag stond er een rij wachtenden van 6 kilometer.

Gisteren namen tienduizenden mensen afscheid van hem.
Zijn lichaam ligt opgebaard in een open kist in de militaire academie in de hoofdstad Caracas. Aanhangers van hem riepen dat de ‘socialistische revolutie’ doorgaat.

Zijn populariteit dankte Chávez vooral aan het geld dat het land dankzij enorme oliereserves binnenstroomt en waarmee hij zijn aanhang subsidieerde.
Volgens critici verkwistte hij het en ruïneerde hij de particuliere sector.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Tax-holiday Curaçao eerder afgegeven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister van Financiën Javier Silvania wijzigt tijdelijk de Tax-holiday regels voor investeerders. Daarmee moet het aantrekkelijker worden om naar Curaçao te komen en te...

Trouw | Belastingadviseurs melden duizenden mogelijke zaken van belastingontwijking

Dirk Waterval Multinationals en hun belastingadviseurs en notarissen hebben begin dit jaar ruim 4500 meldingen gedaan van hun eigen betrokkenheid bij mogelijke belastingontwijking. Sinds januari van dit jaar...

ParadiseFM | “Verwachte inkomsten uit nieuwe gokbelasting niet realistisch”

De inkomsten uit het belasten van de Curaçaose gokindustrie zijn niet realistisch en onvoldoende onderbouwd. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De krant beschikt over een advies van...

ParadiseFM | Amerikaanse basis heeft nieuwe commandant

De Amerikaanse Forward Operating Locations op Curaçao heeft een nieuwe bevelhebber in de persoon van Donald Morris. Hij verving vorige week John McCoy die tijdens een ceremonie...

ParadiseFM | Walvis- en dolfijnonderzoek gaande in Cariben

Er is al 3 maanden een uitgebreide walvis- en dolfijnonderzoek gaande in de Cariben. Zo schrijft de Amigoe. Het project wordt onder andere door het Wereld Natuur...

ParadiseFM | Curaçao opnieuw door IOC afgewezen

Curaçao is opnieuw afgewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Door die beslissing loopt het eiland alweer een kans mis om een olympische status te krijgen. Door...
- Advertentie -