Een Maleisisch passagiersvliegtuig dat van Schiphol was vertrokken met zeker twintig Nederlanders aan boord, is neergestort op Oekraïens grondgebied. Het toestel zou zijn neergeschoten en meer dan driehonderd mensen zouden zijn omgekomen.
Bekijk actuele ontwikkelingen in ons liveblog
Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van verklaringen van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Het toestel was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
D-Reizen bevestigt dat er Nederlanders aan boord zaten. Ook via ANWB Reizen zouden vijftien of zestien personen aan boord zijn gestapt. Het gaat om mensen die geboekt hebben bij Fox Reizen en SNP, dat valt onder ANWB Reizen.
Touroperator WTC.nl gaat uit van tussen de twintig en dertig “Nederlands-sprekenden” die via de site een plaats in het vliegtuig hebben geboekt. Ook reiswebsite ATP.nl stelt dat er vier Nederlanders tickets hadden geboekt voor de vlucht.
De woordvoerder van ANWB Reizen kon tegen NU.nl nog niks zeggen over de identiteit van de mensen en of het om Nederlanders gaat.
De Boeing 777, met 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, is volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken met een luchtdoelraket neergeschoten door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.
Lichamen
De eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn geborgen. Een verslaggever van persbureau AP telde zeker 22 lijken.
Het toestel lijkt al voor de crash in tweeën te zijn gebroken. De brokstukken zijn verspreid over een groot gebied.
Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Rampenbestrijding stelt dat zeker honderd lichamen op de rampplek zijn gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek.
KLM
Het toestel kwam volgens Interfax niet ver van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, vijftig kilometer van de grens met Rusland, neer. In die regio wordt de afgelopen weken dagelijks gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.
Interfax stelt dat de vlucht werd uitgevoerd door Malaysia Airlines en KLM, respectievelijk met vluchtnummers MH17 en KL4103. KLM kan tegenover NU.nl niets bevestigen.
Reuters meldt dat het passagierstoestel niet op de verwachte tijd het Russische luchtruim binnenvloog.
Air France
KLM heeft laten weten niet meer over Oost-Oekraïne te vliegen. Ook het Amerikaanse luchtvaartorgaan draagt luchtvaartmaatschappijen op het luchtruim boven Oekraïne te mijden. Frankrijk heeft dezelfde oproep gedaan.
Ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vliegt niet langer over Oekraïne, evenals Russische maatschappijen.
Porosjenko
Het kantoor van president Petro Porosjenko laat weten dat het neerschieten van het vliegtuig een “terreurdaad” was. Het kantoor stelt dat het leger in ieder geval niet verantwoordelijk is voor het neerschieten van het vliegtuig.
Ook de separatistenleiders ontkennen volgens Interfax het vliegtuig uit de lucht te hebben geschoten: “Wij hebben simpelweg niet zulke luchtafweersystemen.”
Malaysia Airlines erkent dat het het contact met vlucht MH17 is verloren: “Malaysia Airlines bevestigt dat het door de Oekraïense luchtverkeersleiding op de hoogte is gesteld van het verloren contact met vlucht MH17. Dit gebeurde om 15.15 (Nederlandse tijd), op ongeveer vijftig kilometer van de grens tussen Oekraïne en Rusland.”
Rutte
Premier Mark Rutte onderbreekt zijn vakantie vanwege de ontwikkelingen. Hij komt terug naar Nederland, en stelt “diep geschokt” te zijn door de dramatische berichten. Hij stelt te hebben gesproken met de Oekraïense president.
Rutte: “Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.”
Raketsysteem
Het toestel zou zijn neergeschoten door een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij.
Dit systeem wordt onder meer gebruikt door de Russische en Oekraïense strijdkrachten en is ook waargenomen in handen van pro-Russische separatisten in Oekraïne.
Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft de crash met het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne besproken met de Amerikaanse president Barack Obama.
Het Kremlin meldde dat de twee donderdag een vooraf gepland telefoongesprek voerden over de situatie in Oekraïne toen het nieuws over de vliegramp bekend werd.
Poetin heeft zijn medeleven met de nabestaanden betuigd.
MH370
In maart verdween een Boeing 777 van Malaysia Airlines van de radar op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Het vliegtuig is naar alle waarschijnlijkheid in de Indische Oceaan gestort, maar is nog altijd niet gevonden.
Bekijk actuele ontwikkelingen in ons liveblog | Luchtvaartmaatschappijen mijden Oekraïens luchtruim |
Door: NU.nl