28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Nederland zet zoektocht naar criminelen voort

HomeMediaNederland zet zoektocht naar criminelen voort
Leden van een speciale aanhoudingseenheid overmeesteren de wegens vuurwapengeweld gezochte Melfrin K., die zich jarenlang schuilhield op Curaçao.
Leden van een speciale aanhoudingseenheid overmeesteren de wegens vuurwapengeweld gezochte Melfrin K., die zich jarenlang schuilhield op Curaçao.

DEN HAAG — De Nederlanders autoriteiten zoeken op het moment vier veroordeelde criminelen die zich vrijwel zeker op Curaçao en Aruba bevinden, maar in Nederland hun gevangenisstraf moeten uitzitten. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie meldt dit aan de Tweede Kamer.

Opstelten beloofde de Tweede Kamer in februari dat hij de aanhouding van veroordeelde criminelen zou intensiveren, na vragen van PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch. Aanleiding was een artikel in De Telegraaf waarin misdaadjournalist John van de Heuvel het Caribisch deel van het Koninkrijk omschreef als een toevluchtsoord voor criminelen. Volgens de journalist ging het om meer dan dertig gezochte veroordeelden, al ging het volgens Opstelten eerder om twintig mensen.

De minister schrijft dat er voor een rechtshulpverzoek aan Curaçao en Aruba eerst concrete informatie nodig is in aanvulling op een gewone adresverificatie, die aangeeft dat iemand op enig moment op een van de eilanden woonde. Concrete informatie heeft inmiddels geleid tot acht rechtshulpverzoeken.

“Zowel de minister van Justitie van Aruba als de hoofdofficier van justitie van Curaçao heeft zijn medewerking toegezegd bij het opsporen en aanhouden van deze gezochte veroordeelden. Op dit moment zijn reeds vier personen aangehouden die bij elkaar nog ongeveer 6,5 jaar gevangenisstraf hadden openstaan”, aldus Opstelten.

De minister schrijft verder dat hij door intensiever gebruik van snelrecht in combinatie met een voorlopige hechtenis wil voorkomen dat criminelen verstek laten gaan bij hun veroordeling of verdwenen zijn op het moment dat ze hun straf kunnen uitzitten.

In totaal zijn er zo’n 12.300 veroordeelden die hun straf nog moeten uitzitten in een Nederlandse gevangenis. Naar zo’n 2400 wordt actief gezocht.

“De overige 10.000 openstaande vrijheidsstraffen zijn ter signalering geregistreerd. Dat betekent dat het niet (mogelijk of) gewenst is dat de politie actief op zoek gaat naar de personen die tot deze vrijheidsstraffen zijn veroordeeld. Het betreft personen met een nog openstaande straf van minder dan 120 dagen waarbij geen indicatie is dat ze zich in Nederland bevinden”, aldus de minister.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties