28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:36

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoNederland moet ingrijpen bij milieuschandaal op Curaçao’

Nederland moet ingrijpen bij milieuschandaal op Curaçao’

Nederland moet ingrijpen bij milieuschandaal op Curaçao’        donderdag, 21 maart 2013 16:15   Het Zembla-team tijdens de opnames op het eiland. Cameraman Onno van der Wal (links), Wensly Francisco, research, en Erwin Otten (rechts) die verantwoordelijk is voor de samenstelling en regie.
Nederland moet ingrijpen bij milieuschandaal op Curaçao’ donderdag, 21 maart 2013 16:15 Het Zembla-team tijdens de opnames op het eiland. Cameraman Onno van der Wal (links), Wensly Francisco, research, en Erwin Otten (rechts) die verantwoordelijk is voor de samenstelling en regie.

WILLEMSTAD — De ongeveer 40 minuten durende Zembla-documentaire is/w0rdt vandaag om 16.10 uur (lokale tijd) bij de VARA op Nederland 2 uitgezonden. “Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is één van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel Nederlandse toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt”, aldus de aankondiging van de documentaire.

De programmamakers stellen dat de Isla-olieraffinaderij jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht uitstoot.

“Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in?”

, aldus ‘de hamvraag’ die in de documentaire gesteld wordt.

Zo wordt onder andere ook de stelling van hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring belicht, die meent dat de Koninkrijksregering juridisch bevoegd is om in te grijpen ‘bij de ernstige milieuverontreiniging die veroorzaakt wordt door de Isla-olieraffinaderij’.
Volgens Bröring is er op het eiland sprake van onbehoorlijk bestuur, omdat de raffinaderij zich niet aan de milieunormen houdt en de Curaçaose overheid daar niet tegen optreedt.

“Er is aantoonbaar sprake van gezondheidsschade. Niet incidenteel, maar structureel”

, aldus Bröring.

Zo verwijzen de programmamakers naar onderzoeksrapporten die aangeven dat de gezondheidssituatie voor omwonenden zo ernstig is, dat er jaarlijks minstens achttien mensen sterven ten gevolge van de verontreiniging.
De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS), vraagt Den Haag om hulp.
Hij zegt in Zembla:

“Nederland dient de landsregering te steunen in haar pogingen de zaken beter te krijgen. Op die manier kunnen we uit de problemen komen.”

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt ‘dat Curaçao zelf verantwoordelijk is’, zo laat zijn woordvoerder weten.

“De milieuvergunning voor de raffinaderij is sterk verouderd.
De uitstootnormen worden al decennialang fors overschreden.
In Nederland zou zo’n raffinaderij onmiddellijk moeten sluiten.
De Nederlandse regering geeft sinds 2008 geld aan Curaçao, ter ondersteuning van haar ontwikkeling naar zelfstandigheid van 2010.
Een half miljoen euro is bestemd voor verbetering van de milieudienst, zodat onder andere de Isla beter kan worden gecontroleerd op het naleven van de milieuvergunning”

, aldus de programmamakers die menen dat er onduidelijk heerst over ‘wat er precies met dat geld is gebeurd’.

“Een milieu-inspectie is er niet, zo stelt Zembla vast.

Minister Whiteman daarover:

‘Wij zijn daar nog mee bezig. Er is geld gebruikt voor een -tig aantal trainingsprogramma’s voor mensen die bij de milieudienst zitten of zaten’.

Ook wordt een stukje historie door Zembla aangehaald door te stellen:

“De raffinaderij is in 1915 door Shell op Curaçao gebouwd.
Decennialang was Shell de belangrijkste werkgever op het eiland.
De raffinaderij mocht zeventig jaar zonder enige milieuvergunning draaien.
In 1985 verkocht Shell de raffinaderij aan de Antillianen voor het symbolische bedrag van één gulden, met achterlating van een gigantische milieuschade. Sindsdien verhuurt Curaçao de raffinaderij aan de staatsoliemaatschappij van Venezuela.”

 
Uitzending Zembla 21 maart 2013

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties