Den Haag – Nederland gaat de jacht op naar Curaçao gevluchte criminele intensiveren.
Met de belofte ‘Wij zullen ze vinden’ redde minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie zich gisteren uit een voor hem vervelend debatje tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
De bewindsman was door het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch naar de Kamer geroepen vanwege het bericht in De Telegraaf dat de Antillen een paradijs zijn voor gezochte criminelen.
Aanleiding voor het artikel was de aanhouding van Melfrin K. die in 2007 na een schietpartij in Den Haag de wijk nam naar zijn geboorte-eiland. Hoewel hij in 2009 bij verstek tot 2 jaar cel werd veroordeeld, kon hij zich vrij bewegen op Curaçao.
,,Ik heb hier al een paar keer mogen staan om de minister of staatssecretaris aan te spreken op het feit dat we zo’n 12.000 voortvluchtige veroordeelde criminelen hebben, onder wie een substantieel aantal zware criminelen. Afgelopen week werd ik onaangenaam verrast door een bericht in De Telegraaf dat een groot deel van die criminelen gewoon feestviert op de Antillen. Het vrij rondlopen van deze criminelen is een aanslag is op de geloofwaardigheid van onze rechtsstaat. Het kan niet zo zijn dat wij toestaan dat degenen die veroordeeld zijn, gewoon hun straf kunnen ontlopen”, zette Marcouch meteen de toon op scherp.
,,Ik lees in dat bericht ook dat ambtenaren van het ministerie van Justitie weten dat deze criminelen op Curaçao rondhangen. De aanhouding van de afgelopen week laat zien dat wij weten hoe wij deze criminelen hier naartoe moeten halen. De minister heeft de Kamer de belofte gedaan om van straat tot straat, van portiek tot portiek en van deur tot deur te zullen gaan om deze veroordeelde criminelen van de straat te halen. Curaçao lijkt mij niet zo groot, dus als je ergens van deur tot deur kunt gaan om deze jongens op te pakken, is het daar wel.”
Opstelten gaf toe dat K. al langer op de lijst stond van het Team Executie Strafvonnissen (TES) dat tot taak heeft voortvluchtige veroordeelden op te sporen. Het was niet dit team, maar misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf die K. wist te traceren waarna de Nederlandse Justitie een rechtshulpverzoek bij het OM in Willemstad deed en hij werd opgepakt.
Bron: Antilliaans Dagblad