27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:37

Laatste reacties

- Advertentie -

ND | Nederland blijft Curacao maar aan het lijntje houden

Aart G. Broek | Nederlands Dagblad

Gerrit Schotte is volksvertegenwoordiger op Curaçao. Eerder was hij er premier. Er loopt een proces tegen hem, omdat hij nogal wat op z’n kerfstok heeft. Nederland is bang dat hij het weer voor het zeggen krijgt op het eiland. | beeld ap / Michael Kooren

De meeste inwoners van Curaçao liggen niet wakker van de ‘koloniale bemoeienis’ van Nederland, nu ook de verkiezingen van 28 april door het moederland georganiseerd gaan worden. Maar wordt het niet eens tijd dat het moederland eens echt besluit wat het met Curaçao wil?
‘Het is triest en doet veel pijn,’ zo brulde de Curaçaose politicus Menki Rojer enkele dagen terug met de nodige emotie, ‘om te zien dat Curaçaoënaars de kolonisator, de onderdrukker en slavendrijver uitnodigt om zich met onze zaken te komen bemoeien. Zeg maar […] om een vuurpeloton op ons af te sturen. Als we moeten sterven in deze strijd, zo zij het’.

meer grip

- Advertentie -

Nadat het Nederland niet was gelukt om de Antilliaanse eilanden tot onafhankelijkheid te bewegen, zoals Suriname in 1975, veranderde in 1990 het beleid in het tegenovergestelde. Sinds deze beleidsommezwaai heeft Nederland in toenemende mate grip op de eilanden gekregen. Los van de traditionele moederlandse taken met betrekking tot paspoort, buitenlandse betrekkingen en defensie, geldt de toegenomen betrokkenheid zeker in financieel, justitieel en politioneel opzicht.

Nederland zag zich vorige week genoodzaakt om zelfs de organisatie van de verkiezingen in Curaçao, die voor 28 april staan uitgeschreven, naar zich toe te trekken. Door een Algemene Maatregel van Rijksbestuur werden die verkiezingen officieel bij de hoogste vertegenwoordiger van het moederland ondergebracht: de gouverneur.

bombastisch

Deze zet zorgde voor Rojers bombastische uitspraak, maar het merendeel van de Curaçaoënaars ligt niet wakker van deze ‘koloniale’ bemoeienis. De garantie dat de verkiezingen er komen, is van doorslaggevend belang. Het Nederlandse ingrijpen werd echter ingegeven door een specifieke bedreiging: Gerrit Schotte. De ervaringen die Nederland en Curaçao hebben opgedaan met Schotte zijn weerzinwekkend. Als minister-president, van oktober 2010 tot in september 2012, ondermijnde Schotte onder meer het functioneren van invloedrijke zelfstandige bestuursorganen, de inlichtingendienst en de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten. Schotte wilde de aangekondigde verkiezingen blokkeren. Hij is de leider van de grootste partij (MFK) in de Staten van Curaçao (het parlement) en die invloed behoudt hij graag. Schotte kan geen minister worden vanwege het lopende proces, maar als volksvertegenwoordiger in de Staten van Curaçao is hij dé motor achter het recent aangetreden interim-kabinet.

Die dreiging van Schotte is met de ingreep van Nederland om de verkiezingen te organiseren niet verdwenen. Schotte kan zomaar de draad weer oppakken. Weliswaar wacht hem een gevangenisstraf wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte, maar dankzij het beroep dat zijn advocaten hebben aangetekend tegen het vonnis, loopt hij vooralsnog vrij handelend rond.

Het wordt algemeen aangenomen dat Schotte mede aangestuurd werd en wordt door een maffioze organisatie. Hij is daarmee de nodige verplichtingen aangegaan en heeft zijn ‘klus’ nog niet geklaard. Hij wil graag door. De kans voor Schotte om de draad weer op te pakken leek er met het interim-kabinet dat er nu zit weer te komen.

Na het bekendmaken van de Algemene Maatregel van Nederland ging Schotte onmiddellijk als een straatvechter de verkiezingsstrijd aan. Hij pronkt met de veren van voorgaande kabinetten, (onder)handelt alsof hij minister is, garandeert bedrijfscontinuïteit van een failliete vliegmaatschappij, doet publiekelijk kostbare toezeggingen variërend van arbeidsplaatsen tot het hernieuwde aansluiten op water zonder compensatie voor wanbetalingen te verlangen. Er zullen nog veel meer cadeautjes worden uitgedeeld om hem, zijn partij en verwante geesten uit andere partijen de meerderheid te bezorgen. Dat is stellig niet uitgesloten, al ligt dit niet zonder meer in de lijn der verwachting. Hij heeft teveel op zijn kerfstok om nog lang zijn gang te kunnen gaan.

urgentie

Wat het resultaat van de eilandelijke verkiezingen ook mag zijn, één keuze zal het hele Koninkrijk der Nederlanden met toenemende urgentie dienen te maken. Zetten we het beleid dat in 1990 werd ingezet in een verhoogde versnelling voort (‘meer grip op de eilanden’) of schakelen we in z’n achteruit? Wordt Curaçao een integraal onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden of mag het uit dit staatkundig verband treden. Erin of eruit!

Het huidige aanmodderen is voor geen van de partijen – vooral niet voor de eilandelijke bevolking – een gezegend staatsverband. De zogeheten ‘autonomie’ van Curaçao (en van Aruba en Sint-Maarten) is een zuigend moeras waarin goede bedoelingen met vaart wegzakken. Aanhoudend wordt de schijn opgehouden van een zekere mate van zelfstandigheid, terwijl het bovenal een afwachten is wat Nederland wel of juist niet zal gaan doen.

malafide

Het is afwachten of en hoe Nederland ingrijpt wanneer zelfstandige bestuursorganen, de inlichtingendienst en de Centrale Bank in handen zijn van malafide partijen.

Nu ligt er dus de garantie van democratische rechten en verplichtingen verpakt als moederlandse gunst. Anderzijds: geen Nederlander zit meer te wachten op verdachtmakingen van kolonisering, onderdrukking en slavernij.

Kortom, er ligt een gemeenschappelijke vraag en het antwoord daarop kan toch niet zo moeilijk zijn?

Bron: Nederlands Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

35 reacties

 1. Gerrit de Raaf houd maar van twee (2) lijntjes, en dat is een gezellig vlieglijntje incl witte-poeder lijntjes, dan zit hij volop in de wolken.

 2. @Curaçao Independiente
  Na ken Ulanda mester duna Korsou bek? Na e Indianan? Pasombra segun mi ta nan ta e uniko pueblo original di Korsou. Lastimamente ku no a sobra hopi di nan mas, dus esei ta bai bira un problema pa duna Korsou bek tog? I mare ta berdat ku Kousou no tin nada di haber ku droga. Ulanda so? Dream on.

 3. Maar weet het padje wel te vinden als het gaat om Nederlandse rechters voor zijn hoger beroep en evenzo bij de keuze van advocaten. Dan is alles Macamba wat de klok slaat.

 4. Kennelijk heeft de redactie van het stuk een decennium overgeslagen. Ze refereren steeds aan 1990 en reppen met geen woord over de situatie sinds 10-10-10
  De kop van het artikel, die met dat lijntje, slaat dus helemaal nergens op.
  Onafhankelijkheid. OK .Als Schotte (of welke partij dan ook) dat echt wil beloven ze bij verkiezingswinst gewoon een referendum te houden over onafhankelijkheid. Er zijn wel een paar advocaten en hun personeel die dat leuk vinden.

 5. Ha Joep meloen, ik ben het met je eens hoor. Maar begrijp niet goed waarom je op mij reageert want geen van je argumenten weerlegt mijn beweringen.

 6. @ Brian de KIESRAAD neemt die idiote verzoek niet een in behandeling. Laat staan dat ze de juiste hoeveelheid handtekening kunnen verzamelen.

  Het is niet waard om op berichten van buriku’s als Curaçao Independiente, Drechi pa boso, Eric lap dance en Ramon te reageren.

  Het zijn net als die groep van 12, ze hebben lucht in hun hoofd.

 7. Hulanda(politiko) tin kompronde ku niun YDK lo kier keda forma parti di un Pais kun tin e nomber di Estado di Narco di Europa . No ta algu pa ta orguyoso di dje i muchu menos motibu pa sigui forma parti di e Reino aki! Kontinuamente nos tin di karga e nomber pero Hulanda mes ta produktor grandi di droga ilegal, eksportashon di esaki, fuera di konsumo i nan bankonan ta malamente enbolbi den labamentu di plaka. Medionan di prensa ta soru pa duna nos di Kòrsou e mal nomber i pa tene esaki vigente! Ki dia e inhustisia aki ta kaba? Foi nasementu nos tin pasaporte Hulandes pero nos no tin e mesun derechonan di desaroyo komo persona, nos no tin un propio indentidad, nos kultura i idioma no ta ni sikiera wordu respesta, unda e famoso tolerasha di Hulanda a keda. I laga nos ta sinsero, e isla di Kòrsou ta un pais komo hopi otro islanan den Karibe a wordu horta dor di europeonan, pues ta tempu duna loke a horta bek! Korda ku ora ta selebra 5 mei komo liberashon di Hulanda foi Alemania ku Kòrsou ainda no ta Liber. I Hulanda por a hanja su libertad solamente paso Merka, Canada i Inglatera a interveni. E YDKnan ku no ta interesa pa Kòrsou bira independiente ta keda liber pa emigra, nos no mester mas traidornan den e pais aki. Sin importa unda bo ta biba sea aki o afo, ki nashonalidad un persona tin pero si esaki ta dispuesto di traha, aporta na e pais Kòrsou pero pa unu liber si, lo e semper ta ‘Bon Bini’!

 8. Om Donners vermoedelijke woordkeuze te imiteren:
  Bubu, daar zou je misschien niet helemaal ongelijk in kunnen hebben.

 9. Ik ben alleen bang dat we een roepende in de woestijn zijn, velen zijn ziende blind hier, en vereren Schotte nog steeds, wordt wakker mensen anders loopt het niet goed af hier op Curacao.

 10. @ Je Moeder,

  Ruim 38.000 inwoners van Curacao steunen de partijen van Schotte en Dos Santos, vinden het ook geen probleem dat Schotte is veroordeeld voor een waslijst aan misdrijven.
  Dus kom nu niet aan met het idee dat er geen YdK is die het oneens is met Schotte. Het gedachtegoed van Schotte leeft bij velen en de immense criminaliteit op dit eiland laat wel zien dat het hier geen heilstaat is.

  We moeten nu eindelijk gaan beseffen dat we hier, met z’n allen, de verkeerde kant uitgaan. Of we ruimen de zooi op en zorgen dat het eiland vooruit komt of we gaan al feestend ten onder.
  Die keus gaan we op 28 april maken en ik vrees dat Schotte nog steeds zeer veel aanhangers zal hebben. Daar mogen we ons best voor schamen.
  Eenieder die nu Nederland de schuld geeft van de huidige situatie op Curacao…………..die heeft ze niet op een rijtje.
  Dit hebben we zelf veroorzaakt en dat zullen we moeten accepteren. Het is dan ook aan ons om het op te lossen,

 11. @Joep hoe kan je een stelletjes ongeschoold CURAÇAOSE burgers die helemaal ingepalmd is door Schotte op andere gedachten brengen?

  Zelfs goedopgeleide volwassen mannen laat zich inpalmen door Schotte. Wat een schande dat echte man zich zo naar beneden laat halen door een crimineel. Dat ze zelfs hun normen en waarden opzij zet om Schotte de dienen.

  Alsof ze mensen als Assad, Bouterse, Chavez, Hitler en anderen niet hebben gekend.

  Deze mensen weten heel goed wat voor schade bovengenoemde leiders hebben aangericht tegen de mensheid.

 12. Ten eerste: de meerderheid op Curacao wil geen onafhankelijkheid. De onafhankelijkheidskaart wordt alleen gespeeld door corrupte politici die een narco staatje van het eiland willen maken.
  Ten tweede: Nederland wil niet af van deze eilanden. Kijk maar hoe gretig ze zich op Bonaire hebben geworpen. Consultants, horeca ondernemers, makelaars, allemaal buitelden ze over elkaar heen om het eiland in bezit te nemen. “Een stukje Nederland in de tropen, wie wil dat nou niet”. Dus hou aub op met te doen alsof de Antillen enkel een hoofdpijn dossier zijn.
  De realiteit is dat Curacao in de greep zit van een corrupte club olv Schotte. Dat zijn niet “de Curacaoenaars” net zomin als De PVV “se Nederlanders” representeert.
  Dat de doorsnee Curacaoenaar graag warme banden met NL houdt mag blijken uit het feit dat er net zoveel Antillianennin NL wonen als op de Caribische eilanden. En iedereen(!) heeft naaste familie in Nederland. Dat is de realiteit van alledag, een heel andere dan het beeld datbdd politiek ons graag voorschotelt.

 13. Mensen word wakker laat deze criminele oplichter waarop een celstraf van tenminste 3 jaren op zijn hoofd hangt niet beïnvloeden.

  Kijk naar Bouterse met zijn DECEMBERMOORDEN. OM zo die STADSKAS leeg te roven. Op dit moment willen ze van hen af, maar TE LAAT.
  http://nos.nl/artikel/2166916-protest-tegen-bouterse-gaat-vierde-dag-in.html

  Venezuela met zijn VRIENDJESPOLITIEK met honderden miljardairs in USA en Spanje
  https://resistenciav58.wordpress.com/2015/06/19/entre-cielo-y-tierra-no-hay-nada-oculto-revelan-riquezas-que-esconden-los-funcionarios-chavistas-en-eeuu/

  EN NU WILLEN ZE VAN HUN AF MAAR TE LAAT.
  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3126064/2017/04/07/Protesten-in-Venezuela-escaleren.dhtml

 14. Als de meerderheid tegen onafhankelijkheid is dan wordt het tijd dat de meerderheid zich ook eens uit gaat spreken tegen Schotte en niet massaal op deze payaso blijft stemmen.
  Keuze is simpel: ‘of er komt hier behoorlijk bestuur of de boel wordt onafhankelijk’. Maar het schreeuwen tegen Nederland, terwijl men aan de andere kant zoveel mogelijk geld uit Nederland wil hebben, dat moet afgelopen zijn.

 15. @Ramon niet waar, gebruikt geen strategie van Schotte om stof in de ogen van het volk te gooien. Er is een MINDERHEID die ONAFHANKELIJK willen worden. Deze MINDERHEID word gevormd door JIJ en andere POLITIEKE CRIMINELEN EN OPLICHTERS. Zoals de CHAVISTAS die nu DOOD EN BEDERF VEROORZAKEN OP VENEZUELA.

  Dit gaat jullie niet lukken.

  Dat Nederland blijft Curacao maar aan het lijntje houden. Dat is maar goed ook.

  Als een BOEMAN jouw kinderen lastig valt DAN DOET JIJ NIETS HE?

  Die hele BENDE zijn stelletjes HYPOCRIETEN.

 16. Jullie Schotte?
  Stuk tuig geboren uit Nederlandse vader en Colombiaanse moeder. In zadel geholpen door voormalig minister Donner die niet durfden te grijpen in 2010 omdat hij aasde op een baantje bij de RvS.
  Meerderheid is tegen onafhankelijkheid.

 17. Nederland houdt Curaçao aan het lijntje?
  Welk lijntje?
  NL heeft maar 1 belang en dat is dat het op Curacao goed gaat en dat er hier een goede regering is met weinig corruptie.
  Dan kan NL het hoofdpijn dossier afsluiten.
  NL bemoeit zich zo min mogelijk met de eilanden. alleen als het niet ander kan.
  veroordeelde politici, die duidelijk banden hebben met de rijke maffiafamilies willen ze niet hebben.
  Dan moet Curaçao maar onafhankelijk worden en een soort Suriname hier krijgen.
  Waar alle miljarden die NL heeft gegeven heeft bij de onafhankelijkheid als sneeuw voor de zon is verdwenen…
  Nl heeft geen belang bij de eilanden, ze zien het al een kostenpost met veel hoofdpijn.

 18. Ramon -wat een achterlijke opmerking weer van een super dom mens.
  WIJ zijn de yu Korsow niet de minderheid-de Meerderheid wil helemaal geen onafhankelijkheid-men weet drommels goed dat deze schoften (hoor jij van mij ook bij) alleen de tent willen leegroven -wel tene kwidow want wij=de meerderheid-kunnen ook het heft in eigen handen gaan nemen om onszelf tegen jullie zootje schoften te beschermen-en die stap komt steeds dichterbij.
  Geen enkele Schotte of dos Santos of schoftige advokaat gaat ons mooie eiland kapot maken – als je zo graag een ander paspoort wilt hebben verdwijn maar snel naar waar je voorouders vandaan zijn gekomen-niemand hier zal je missen.

 19. Een ietwat retorisch artikel. Zoals bekend wil Nederland van de eilanden af. Maar als voormalige kolonie moeten de eilanden dat zelf beslissen. Nederland kan geen eiland uit het Koninkrijk gooien. Dat is onderdeel van het zelfbeschikkingsrecht, opgetekend bij de Verenigde Naties en bevestigd in het Statuut. Leonora en Schotte e.a. zijn goed op weg om het regelmatig te roepen. Hij zou uitermate dom zijn het te doen. Dan wordt het eiland geannexeerd door bijvoorbeeld Venezuela die in de eigen grondwet heeft staan dat de eilanden van Venezuela zijn als rechtsopvolger van Spanje. Gezien de omstandigheden lijkt de failliete Bolivariaanse heilstaat geen goed alternatief. In plaats dat de maffia dan het eiland leegzuigt, zal het gebeuren door Maduro c.s zelf ten behoeve van de elite of burgers van Venezuela. Renée van Aller&John de Vries

 20. Gelukkig is het niet zo makkelijk, en het merendeel van de bevolking wil niet onafhankelijk zijn. Curacao KAN dat ook nog helemaal niet. Het land zou binnen 2 jaar aan de bedelstaf zijn…op een paar mensen na, die de zakken meer dan goed gevuld hebben tegen die tijd.

 21. Waarom hakt Nederland niet gewoon de knoop door? De meeste van Curaçao willen vrij zijn van het moederland, wel; een NL politicus zij het al eerder, ” 1 telefoontje is genoeg en het word geregeld”. Wel Pikkie pak die telefoon en regel het voor de maffia, dat is wat jullie willen. Maar kom niet naderhand huilie huilie doen bij Nederland. Scheelt de Nederlandse belasting betaler weer een smak geld. Vraag jullie Schotte maar waar die miljoenen zijn gebleven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -