27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Natuurlijke afwateringswegen Zuurzak aangetast

Op deze foto is het hoogteverschil te zien tussen het ontboste terrein en het terrein waarop het huis van de vroegere gezaghebbers is gevestigd.
Op deze foto is het hoogteverschil te zien tussen het ontboste
terrein en het terrein waarop het huis van de vroegere gezaghebbers is gevestigd.

WILLEMSTAD — Theo van der Giessen van de Stichting Uniek Curaçao stelt zich ernstige zorgen te maken over de ontbossing van het terrein tussen de Hindoe Tempel en Villapark Zuurzak en de wijziging van het profiel van het terrein, dat vorige week werd afgerond. Hij meent dat behalve de vernietiging van de natuur, ook de natuurlijke waterwegen ernstig zijn aangetast. “Daardoor kan bij hevige regenval overlast voor de omliggende terreinen

Advertentie

- Advertentie -

Het bewuste gebied geldt als afwateringsgebied waar zich water verzamelt vanuit Scherpenheuvel.
Via de natuurlijke waterwegen liep het water de zoutpannen van Jan Thiel in.
Stichting Uniek Curaçao die via de Curaçao Tourist Board (CTB) en de Vereniging van Eigenaren van Villapark Zuurzak het beheer heeft gekregen over het nabijgelegen Parke Sorsaka/Hofi Den Dunki, stelt ook aan de bel te hebben getrokken over de ontbossing van het terrein.

Wij denken dat bij hevige regenval nu onder andere Hofi Den Dunki veel wateroverlast zal ondervinden. Maar ook het villapark en het daarnaast gelegen terrein waarop het huis van de gezaghebber staat.
Naast het huis van de gezaghebber loopt het terrein zodanig af dat als daar veel water naartoe stroomt, het huis gevaar loopt te verzakken”, aldus Van der Giessen.

Meerdere bronnen hebben tegenover de Amigoe bevestigd dat het bewuste terrein als bestemming conserveringsgebied heeft volgens het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Er is slechts een gedeeltelijke toestemming om het gebied van Zuurzak te ontwikkelen, dat het terrein van het voorgenoemde villapark bestrijkt.

Van der Giessen: “Wij hebben van de gehele kwestie melding gemaakt bij de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) ofwel het voormalige Drov, en foto’s van de werkzaamheden doorgestuurd. Ons is verteld dat daar een ROP-inspecteur op af is gestuurd die ter plaatse de aannemer heeft gesproken. Zoals men kan zien zijn de werkzaamheden onverminderd doorgegaan.”

Naar verluidt zou de ROP-inspecteur de aannemer hebben gesommeerd om de werkzaamheden onmiddellijk te staken en gestaakt te houden. De Vereniging van Eigenaren van het villapark en Zuurzak NV, stelt inmiddels juridisch advies in te hebben gewonnen en lichten toe dat de toezicht en controle, ofwel handhaving ‘duidelijk een taak is van de overheid/ ROP’.
De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Earl Balborda (PNP), was voor het te perse gaan van deze krant vandaag niet bereikbaar voor een update.

‘Misdrijf’
In de Eilandsverordening Ruimtelijke Ontwikkelingsplanning Curaçao (EROC), wordt in artikel 32 gesteld dat overtreding van de bestemmingsvoorschriften, de in dit artikel bedoelde strafbare feiten, als misdrijven worden beschouwd.

Overtreding van de bestemmingsvoorschriften, van de voorschriften van een voorbereidingsbesluit, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van ten hoogste vijfduizend gulden. Indien tijdens het plegen van de overtreding nog geen jaar is verlopen sedert een vroegere veroordeling van de schuldige wegens een gelijke overtreding onherroepelijk is geworden, kan hechtenis of geldboete tot het dubbel van het gestelde maximum worden opgelegd”

, aldus artikel 32 van de Eilandsverordening.
Ook wordt in dit artikel het volgende gesteld:

Het Bestuurscollege draagt de ambtenaren van het eilandgebied Curaçao, die belast worden met het toezicht op de naleving van deze Eilandsverordening, voor aan de Gouverneur, opdat zij overeenkomstig artikel 8 van het Wetboek van Strafvordering van de Nederlandse Antillen kunnen worden aangesteld en beëdigd als opsporingsambtenaar.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -