30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Naturalisatiewet aangescherpt

wetten2Willemstad – De Naturalisatiewet is voor Curaçao en Sint Maarten aangescherpt. Dit blijkt uit een uitvoerige publicatie in de Curaçaosche Courant. De aanpassing is gedaan in de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap op het punt van ‘de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’.

Advertentie

- Advertentie -

De ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ houdt in dat bij een afzonderlijke uitspraak de rechter iemand een ontnemingsmaatregel kan opleggen.
Een ontnemingsmaatregel is de verplichting tot betaling van een geldbedrag aan de Staat. Dat gaat dus om illegale inkomsten.
De aanpassing komt erop neer dat nu expliciet in de Naturalisatiewet wordt genoemd dat als iemand een dergelijke maatregel opgelegd heeft gekregen of nog opgelegd kan worden, hij of zij geen Nederlander kan worden.

In de toelichting op de aanpassing staat: ,,Een door de strafrechter opgelegde maatregel tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel doet een ernstig vermoeden ontstaan dat de desbetreffende vreemdeling een gevaar oplevert voor de openbare orde. Het is een in het strafrecht opgelegde maatregel die rechtstreeks verband houdt met en het gevolg is van gepleegde delicten. De maatregel tot ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ valt onder ‘sanctionering van een misdrijf en de gevolgen daarvan’.”

Uitgelegd wordt ook dat er op dit moment geen expliciete beleidsregels zijn met betrekking tot de maatregel tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Deze maatregel viel tot voor kort onder het artikel in de wet waarin een naturalisatieverzoek wordt afgewezen als de persoon een gevaar oplevert voor de openbare orde.
aar, zoals gesteld, de Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geeft aan ‘de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ expliciet te willen noemen.
Overigens kan, zo blijkt uit de toelichting, al bij het bestaan van een ernstig vermoeden dat de persoon gevaar oplevert voor de openbare orde, de goede zeden of de veiligheid, naturalisatie geweigerd worden.
Daarvoor moet de gouverneur wel de in de wet duidelijk omschreven normen en richtlijnen toepassen.
Zo moet de verzoeker een verklaring overhandigen waaruit blijkt dat hij of zij niet in aanraking is geweest met de politie of justitie of een zaak heeft lopen en dat hij niet polygaam gehuwd is.
In de toelichting staat duidelijk dat hier ook in Nederland opgelegde sancties of openstaande zaken meetellen. Ook een proces-verbaal kan reden zijn tot afwijzing, maar zo staat in de toelichting:

,,De afwijzing kan nimmer worden gebaseerd op alleen een enkel proces-verbaal. Een procesverbaal leidt immers niet altijd tot het opleggen van een sanctie. Wel vormt het proces-verbaal aanleiding om een nader onderzoek in te stellen.”

Advertentie

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -