26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Naturalisatiewet aangescherpt

wetten2Willemstad – De Naturalisatiewet is voor Curaçao en Sint Maarten aangescherpt. Dit blijkt uit een uitvoerige publicatie in de Curaçaosche Courant. De aanpassing is gedaan in de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap op het punt van ‘de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’.

Advertentie

De ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ houdt in dat bij een afzonderlijke uitspraak de rechter iemand een ontnemingsmaatregel kan opleggen.
Een ontnemingsmaatregel is de verplichting tot betaling van een geldbedrag aan de Staat. Dat gaat dus om illegale inkomsten.
De aanpassing komt erop neer dat nu expliciet in de Naturalisatiewet wordt genoemd dat als iemand een dergelijke maatregel opgelegd heeft gekregen of nog opgelegd kan worden, hij of zij geen Nederlander kan worden.

In de toelichting op de aanpassing staat: ,,Een door de strafrechter opgelegde maatregel tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel doet een ernstig vermoeden ontstaan dat de desbetreffende vreemdeling een gevaar oplevert voor de openbare orde. Het is een in het strafrecht opgelegde maatregel die rechtstreeks verband houdt met en het gevolg is van gepleegde delicten. De maatregel tot ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ valt onder ‘sanctionering van een misdrijf en de gevolgen daarvan’.”

Uitgelegd wordt ook dat er op dit moment geen expliciete beleidsregels zijn met betrekking tot de maatregel tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Deze maatregel viel tot voor kort onder het artikel in de wet waarin een naturalisatieverzoek wordt afgewezen als de persoon een gevaar oplevert voor de openbare orde.
aar, zoals gesteld, de Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geeft aan ‘de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ expliciet te willen noemen.
Overigens kan, zo blijkt uit de toelichting, al bij het bestaan van een ernstig vermoeden dat de persoon gevaar oplevert voor de openbare orde, de goede zeden of de veiligheid, naturalisatie geweigerd worden.
Daarvoor moet de gouverneur wel de in de wet duidelijk omschreven normen en richtlijnen toepassen.
Zo moet de verzoeker een verklaring overhandigen waaruit blijkt dat hij of zij niet in aanraking is geweest met de politie of justitie of een zaak heeft lopen en dat hij niet polygaam gehuwd is.
In de toelichting staat duidelijk dat hier ook in Nederland opgelegde sancties of openstaande zaken meetellen. Ook een proces-verbaal kan reden zijn tot afwijzing, maar zo staat in de toelichting:

,,De afwijzing kan nimmer worden gebaseerd op alleen een enkel proces-verbaal. Een procesverbaal leidt immers niet altijd tot het opleggen van een sanctie. Wel vormt het proces-verbaal aanleiding om een nader onderzoek in te stellen.”

Advertentie

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -