31 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Naturalisatiewet aangescherpt

HomeMediaNaturalisatiewet aangescherpt

wetten2Willemstad – De Naturalisatiewet is voor Curaçao en Sint Maarten aangescherpt. Dit blijkt uit een uitvoerige publicatie in de Curaçaosche Courant. De aanpassing is gedaan in de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap op het punt van ‘de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’.

Advertentie

De ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ houdt in dat bij een afzonderlijke uitspraak de rechter iemand een ontnemingsmaatregel kan opleggen.
Een ontnemingsmaatregel is de verplichting tot betaling van een geldbedrag aan de Staat. Dat gaat dus om illegale inkomsten.
De aanpassing komt erop neer dat nu expliciet in de Naturalisatiewet wordt genoemd dat als iemand een dergelijke maatregel opgelegd heeft gekregen of nog opgelegd kan worden, hij of zij geen Nederlander kan worden.

In de toelichting op de aanpassing staat: ,,Een door de strafrechter opgelegde maatregel tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel doet een ernstig vermoeden ontstaan dat de desbetreffende vreemdeling een gevaar oplevert voor de openbare orde. Het is een in het strafrecht opgelegde maatregel die rechtstreeks verband houdt met en het gevolg is van gepleegde delicten. De maatregel tot ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ valt onder ‘sanctionering van een misdrijf en de gevolgen daarvan’.”

Uitgelegd wordt ook dat er op dit moment geen expliciete beleidsregels zijn met betrekking tot de maatregel tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Deze maatregel viel tot voor kort onder het artikel in de wet waarin een naturalisatieverzoek wordt afgewezen als de persoon een gevaar oplevert voor de openbare orde.
aar, zoals gesteld, de Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geeft aan ‘de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ expliciet te willen noemen.
Overigens kan, zo blijkt uit de toelichting, al bij het bestaan van een ernstig vermoeden dat de persoon gevaar oplevert voor de openbare orde, de goede zeden of de veiligheid, naturalisatie geweigerd worden.
Daarvoor moet de gouverneur wel de in de wet duidelijk omschreven normen en richtlijnen toepassen.
Zo moet de verzoeker een verklaring overhandigen waaruit blijkt dat hij of zij niet in aanraking is geweest met de politie of justitie of een zaak heeft lopen en dat hij niet polygaam gehuwd is.
In de toelichting staat duidelijk dat hier ook in Nederland opgelegde sancties of openstaande zaken meetellen. Ook een proces-verbaal kan reden zijn tot afwijzing, maar zo staat in de toelichting:

,,De afwijzing kan nimmer worden gebaseerd op alleen een enkel proces-verbaal. Een procesverbaal leidt immers niet altijd tot het opleggen van een sanctie. Wel vormt het proces-verbaal aanleiding om een nader onderzoek in te stellen.”

Advertentie

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties