26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 02:06

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoNationaal laboratorium vraagt aandacht parlement

Nationaal laboratorium vraagt aandacht parlement

Curaçaose Statenleden volgen de presentatie van directeur ad interim Liane Virginia-Cova van het ADC, in het bijzijn van een griffiefunctionaris en verschillende ADC-functionarissen.
Curaçaose Statenleden volgen de presentatie van directeur ad interim Liane Virginia-Cova van het ADC, in het bijzijn van een griffiefunctionaris en verschillende ADC-functionarissen.

WILLEMSTAD — Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) kan zich, zoals bekend, niet vinden in de manier waarop zowel de overheid – die 100 procent aandeelhouder is van ADC – als de SVB de invoering van de basisverzekering ziektekosten (bvz) ter hand heeft genomen. Om zijn standpunten over te brengen organiseerde ADC onlangs een informatiebijeenkomst voor de Statenleden van Curaçao.

Het ADC, dat diverse vestigingen heeft op het eiland, wilde verduidelijken wat de gevolgen zijn van de situatie die is ontstaan. Zo werd het ADC niet betrokken bij de besluitvorming om SVB-verzekerden toe te laten tot andere laboratoria – met alle fragmentatie van persoonlijke bestanden, vertraging met uitslagen en negatieve gevolgen voor laboratorium-dienstverlening van dien.

“Dit ‘opengooien’ van de laboratoriummarkt zal een daling in het aantal cliënten – en dus in inkomsten – betekenen voor het ADC. Als de sector niet wordt gereguleerd, zodat alleen eerlijke en billijke concurrentie plaats kan vinden, zal dit ernstige gevolgen hebben voor zowel het ADC als de nationale volksgezondheid”

, zo laat het laboratorium middels een persbericht weten.

Om deze reden nodigde het ADC recentelijk Curaçaose parlementsleden uit voor een uitgebreide informatiesessie.
Hier konden de volksvertegenwoordigers een goed beeld krijgen van de inspanningen en resultaten die dit laboratorium realiseert.

Ook de uitdagingen waarvoor het ADC zich geplaatst ziet, kwamen uitvoerig aan bod.
Hierbij werd gemotiveerd waarom billijke, regulerende kaders noodzakelijk zijn.
Momenteel wordt er gehandeld op een manier die de snelheid, betrouwbaarheid en opties op het gebied van laboratoriumtesten in gevaar brengt.
Terwijl het ADC álle nodige tests moet uitvoeren – inclusief de complexe en dure – pikken andere laboratoria slechts de lucratieve ‘krenten uit de pap’.

Fenomeen

“Meteen toen de basisverzekering werd geïntroduceerd, stak een ongewenst fenomeen de kop op.
Feit is dat van de zeven laboratoriumdisciplines die voorkomen op Curaçao, zes alleen door het ADC kunnen worden uitgevoerd – met betrekking tot trombosezorg bijvoorbeeld.
Dit betekent dat wanneer een patiënt naar een ander laboratorium gaat, hij of zij doorgaans toch ook naar het ADC moet voor resterende tests. De patiënt moet dan twee keer worden geprikt”

, aldus het ADC.

“Wij hebben een overheidsopdracht om de Curaçaose volksgezondheid te waarborgen. Hiervoor voorziet het meest erkende en ervaren laboratorium in het land in een ruime verscheidenheid aan medische tests en controleert het ook voedsel en water.”

 Curaçaose Statenleden en directeur ad interim Liane Virginia-Covavan het ADC genieten van een fruit traktatie aan het eind van de informatieve bij eenkomst bij het ADC.
Curaçaose Statenleden en directeur ad interim Liane Virginia-Covavan het ADC genieten van een fruit traktatie aan het eind van de informatieve bij eenkomst bij het ADC.

Aan de parlementariërs is duidelijk gemaakt waarom het nationale laboratorium vindt dat het niveau van kwaliteit en innovatie waarop het ADC opereert, ongeëvenaard is op Curaçao.

“Alleen bij het ADC zijn het uitsluitend specialisten die medische afdelingen leiden. Dit garandeert een hoge kwaliteit van processen en resultaten.
Verder is het ADC in de hele Caribische regio het eerste medische instituut voor diagnostische analyse met een ultramodern laboratorium dat moleculair-diagnostisch onderzoek verricht op DNA-niveau.”

Dit laatstgenoemde laboratorium, dat is ondergebracht in het ADC-pand aan de Breedestraat Otrobanda, werkt volgens internationale regels en bevindt zich in een accreditatieproces.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties