27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 06:10

Laatste reacties

- Advertentie -

NAAM herdenkt 150 jaar vrijheid

Willemstad — Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij op Curaçao werd afgeschaft. Om deze historische gebeurtenis te vieren kondigde het National Archaeological – Anthropological Memory Management (NAAM) samen met andere commissies gisteren tijdens een persconferentie een hele serie activiteiten aan.

Projectcoordinator Lida Pandt, Naam directeur Richenel Ansano en kunsthistorica Jennifer Smit tijdens de persconferentie.
Projectcoordinator Lida Pandt, Naam directeur Richenel Ansano en kunsthistorica Jennifer Smit tijdens de persconferentie.

Vanaf deze week tot en met 2014 staan verschillende projecten op het programma. Tijdens de persconferentie gaven projectcoördinator Lida Pandt, NAAM directeur Richenel Ansano en kunsthistorica Jennifer Smit de eerste details.

Kinderen
Eén van de projecten betreft een maandelijkse pagina voor kinderen en jongeren tot achttien jaar, in alle lokale kranten met informatie over de slavernij.

- Advertentie -

 

“Doel van dit project is jongeren zoveel mogelijk voor te lichten over hun verleden”

, aldus Pandt

Goed gesprek
Om zoveel mogelijk draagvlak te creëren voor het onderwerp en ruimte te maken voor een ieder die er wat over wil zeggen zullen er regelmatig open bijeenkomsten georganiseerd worden waar iedereen welkom is.

“Komende zaterdag is de eerste editie van ‘Kòrsou ban chèlèlè’ (Laten we gaan klessebessen).
Om de twee weken kunnen burgers bij elkaar komen op de patio bij NAAM om samen eens goed te praten over de cultuur en tradities van vroeger, maar ook over onderwerpen die ons dagelijks bezighouden.”

Televisie
Voor het project ‘150 aña libertat te den bo kas’ (150 jaar vrijheid tot in je huis gebracht) is NAAM een aantal films aan het selecteren die slavernij en de afschaffing daarvan als thema hebben.
Deze zullen uitgezonden worden op de verschillende televisiezenders.
Met de uitzending van deze films wil de NAAM discussie over het onderwerp onder de bevolking stimuleren.
Na de film is er ook een panel van experts die over het te berde gebrachte zullen napraten.

- Advertisement -

Duarte
Dit jaar is het 200e geboortejaar van de Dominicaanse vrijheidsstrijder Juan Pablo Duarte.
Samen met het ministerie van Cultuur van de Dominicaanse Republiek en culturele instellingen van zowel Curaçao als de Dominicaanse Republiek, wordt er een aantal activiteiten georganiseerd om het 200e geboortejaar van Duarte te herdenken.
Onlangs is er al een buste op Curaçao aangekomen.
Verder zal er ook een speciale kerkdienst gehouden worden bij de Kathedraal van Pietermaai.

Exposities
Ter viering van 150 jaar vrijheid zullen ook verschillende kunstexposities gehouden worden.
De eerste serie exposities zal worden gehouden onder de titel ‘Hende Liber: Konsiensia, Práktika, Herensia i Lucha’. (De vrije man: Besef, Praktijk, Erfgoed en Strijd).

“Met deze antropologische tentoonstellingen willen we belichten hoe de vrijheid echt wordt gezien en ervaren door het Curaçaose volk.
Voelen mensen zich mentaal echt vrij of juist niet?”

, zo laat NAAM-directeur Ansano weten.

Een andere tentoonstelling die NAAM aan het voorbereiden is, is ‘Exploring the past to envision the future’.
Voor dit project gaat de NAAM samenwerken met de kunstgalleries en musea op Curaçao.
In deze exposities zullen vooral historische objecten en werk van gerenommeerde kunstenaars van Curaçao, Aruba, Suriname en Venezuela worden getoond.

Vanaf augustus is er de expositie: ‘Libertat sin Fin’ (Vrijheid tot in het oneindige).
In deze tentoonstelling worden foto’s van zowel professionele fotografen als mensen die fotografie als hobby hebben getoond in de etalages van de winkels in Punda.

Kunsthistorica Smit zal voor deze exposities haar expertise aanwenden.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -