26 C
Willemstad
• woensdag 19 januari 2022 07:58

Laatste reacties

- Advertentie -

NAAM herdenkt 150 jaar vrijheid

Willemstad — Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij op Curaçao werd afgeschaft. Om deze historische gebeurtenis te vieren kondigde het National Archaeological – Anthropological Memory Management (NAAM) samen met andere commissies gisteren tijdens een persconferentie een hele serie activiteiten aan.

Projectcoordinator Lida Pandt, Naam directeur Richenel Ansano en kunsthistorica Jennifer Smit tijdens de persconferentie.
Projectcoordinator Lida Pandt, Naam directeur Richenel Ansano en kunsthistorica Jennifer Smit tijdens de persconferentie.

Vanaf deze week tot en met 2014 staan verschillende projecten op het programma. Tijdens de persconferentie gaven projectcoördinator Lida Pandt, NAAM directeur Richenel Ansano en kunsthistorica Jennifer Smit de eerste details.

Kinderen
Eén van de projecten betreft een maandelijkse pagina voor kinderen en jongeren tot achttien jaar, in alle lokale kranten met informatie over de slavernij.

 

“Doel van dit project is jongeren zoveel mogelijk voor te lichten over hun verleden”

- Advertentie -

, aldus Pandt

Goed gesprek
Om zoveel mogelijk draagvlak te creëren voor het onderwerp en ruimte te maken voor een ieder die er wat over wil zeggen zullen er regelmatig open bijeenkomsten georganiseerd worden waar iedereen welkom is.

“Komende zaterdag is de eerste editie van ‘Kòrsou ban chèlèlè’ (Laten we gaan klessebessen).
Om de twee weken kunnen burgers bij elkaar komen op de patio bij NAAM om samen eens goed te praten over de cultuur en tradities van vroeger, maar ook over onderwerpen die ons dagelijks bezighouden.”

Televisie
Voor het project ‘150 aña libertat te den bo kas’ (150 jaar vrijheid tot in je huis gebracht) is NAAM een aantal films aan het selecteren die slavernij en de afschaffing daarvan als thema hebben.
Deze zullen uitgezonden worden op de verschillende televisiezenders.
Met de uitzending van deze films wil de NAAM discussie over het onderwerp onder de bevolking stimuleren.
Na de film is er ook een panel van experts die over het te berde gebrachte zullen napraten.

Duarte
Dit jaar is het 200e geboortejaar van de Dominicaanse vrijheidsstrijder Juan Pablo Duarte.
Samen met het ministerie van Cultuur van de Dominicaanse Republiek en culturele instellingen van zowel Curaçao als de Dominicaanse Republiek, wordt er een aantal activiteiten georganiseerd om het 200e geboortejaar van Duarte te herdenken.
Onlangs is er al een buste op Curaçao aangekomen.
Verder zal er ook een speciale kerkdienst gehouden worden bij de Kathedraal van Pietermaai.

- Advertisement -

Exposities
Ter viering van 150 jaar vrijheid zullen ook verschillende kunstexposities gehouden worden.
De eerste serie exposities zal worden gehouden onder de titel ‘Hende Liber: Konsiensia, Práktika, Herensia i Lucha’. (De vrije man: Besef, Praktijk, Erfgoed en Strijd).

“Met deze antropologische tentoonstellingen willen we belichten hoe de vrijheid echt wordt gezien en ervaren door het Curaçaose volk.
Voelen mensen zich mentaal echt vrij of juist niet?”

, zo laat NAAM-directeur Ansano weten.

Een andere tentoonstelling die NAAM aan het voorbereiden is, is ‘Exploring the past to envision the future’.
Voor dit project gaat de NAAM samenwerken met de kunstgalleries en musea op Curaçao.
In deze exposities zullen vooral historische objecten en werk van gerenommeerde kunstenaars van Curaçao, Aruba, Suriname en Venezuela worden getoond.

Vanaf augustus is er de expositie: ‘Libertat sin Fin’ (Vrijheid tot in het oneindige).
In deze tentoonstelling worden foto’s van zowel professionele fotografen als mensen die fotografie als hobby hebben getoond in de etalages van de winkels in Punda.

Kunsthistorica Smit zal voor deze exposities haar expertise aanwenden.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -