Bron: RNW/Caribiana
Door: Belkis Osepa
Er is sprake van een heuse muggenplaag bij het Rif tussen De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Holiday Beach hotel op Curaçao. De overheid bestrijdt deze met insecticide, maar dat is korte termijn politiek, volgens Yvette Raveneau van Amigu di Tera. De plaag wordt veroorzaakt door het vervuild stilstaand binnenwater. De milieuorganisatie pleit voor een lange termijn oplossing om de muggen te verjagen. Wie langs het binnenwater loopt, merkt de aanwezigheid en voelt de aanval van de muggen.
Doorstroming
Voorzitter Raveneau van Amigu di Tera constateert dat er vooralsnog geen blijvende oplossing is voor het stilstaand water bij het Rif. “Er is geen doorstroming. Het binnenwater is een ideale broedplaats voor de muggen. En ondanks het feit dat het zoutgehalte van het water hoog is, kunnen ze prima hun eitjes leggen. Deze muggen zijn heel erg actief.” Volgens Raveneau gaat het hier niet om de mug die dengue overbrengt, de Tijgermug.
Rioolwater
Een ander probleem is het feit dat er ook rioolwater in het binnenwater terecht komt. Volgens Raveneau komt dit doordat het pomphuis niet goed functioneert, waardoor het rioolwater niet wordt afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie ‘Klein Hofje’. Ruim tien jaar geleden is het binnenwater gebaggerd, maar het is weer dichtgeslibd. Raveneau:
“Natuurlijk, want het gebied moet onderhouden worden. Dat gebeurt niet. Daarom pleiten we voor een goed beheersplan van het binnenwater. Daarvoor moet er een studie komen van het Rifgebied.”
Mangroven
De korte termijn oplossing die nu wordt uitgevoerd – het spuiten van insecticide – is volgens Amigu di Tera schadelijk voor de natuur.
“Dat de mangroven moeten blijven, daarvan is iedereen overtuigd. Dempen van dat gebied is dus geen optie”, zegt Raveneaeu stellig. “Dit mangrovengebied zit vol met koraalvisjes en het insecticide is schadelijk. De visjes moeten hun eitjes leggen, maar gaan eraan dood.”
De enige manier om de muggenplaag goed te bestrijden is om de muggen geen kans te geven om te broeden, volgens Raveneau.
“En dat bereik je door doorstroming van het water. Dat kan alleen bij een goede beheersing van het gebied.” Omdat daarvan vooralsnog geen sprake is, zal de muggenplaag voorlopig nog wel even blijven, verwacht ook Raveneau.