28 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 23:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Muggenplaag Rif nog niet over

 

Bron: RNW/Caribiana

Door: Belkis Osepa

Er is sprake van een heuse muggenplaag bij het Rif tussen De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Holiday Beach hotel op Curaçao. De overheid bestrijdt deze met insecticide, maar dat is korte termijn politiek, volgens Yvette Raveneau van Amigu di Tera.   De plaag wordt veroorzaakt door het vervuild stilstaand binnenwater. De milieuorganisatie pleit voor een lange termijn oplossing om de muggen te verjagen. Wie langs het binnenwater loopt, merkt de aanwezigheid en voelt de aanval van de muggen.

- Advertentie -

Doorstroming

Voorzitter Raveneau van Amigu di Tera constateert dat er vooralsnog geen blijvende oplossing is voor het stilstaand water bij het Rif. “Er is geen doorstroming. Het binnenwater is een ideale broedplaats voor de muggen.   En ondanks het feit dat het zoutgehalte van het water hoog is, kunnen ze prima hun eitjes leggen. Deze muggen zijn heel erg actief.” Volgens Raveneau gaat het hier niet om de mug die dengue overbrengt, de Tijgermug.

Rioolwater

Een ander probleem is het feit dat er ook rioolwater in het binnenwater terecht komt. Volgens Raveneau komt dit doordat het pomphuis niet goed functioneert, waardoor het rioolwater niet wordt afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie ‘Klein Hofje’.   Ruim tien jaar geleden is het binnenwater gebaggerd, maar het is weer dichtgeslibd. Raveneau:

- Advertisement -

Natuurlijk, want het gebied moet onderhouden worden. Dat gebeurt niet. Daarom pleiten we voor een goed beheersplan van het binnenwater. Daarvoor moet er een studie komen van het Rifgebied.”

Mangroven

De korte termijn oplossing die nu wordt uitgevoerd – het spuiten van insecticide – is volgens Amigu di Tera schadelijk voor de natuur.

Dat de mangroven moeten blijven, daarvan is iedereen overtuigd. Dempen van dat gebied is dus geen optie”, zegt Raveneaeu stellig. “Dit mangrovengebied zit vol met koraalvisjes en het insecticide is schadelijk. De visjes moeten hun eitjes leggen, maar gaan eraan dood.”

De enige manier om de muggenplaag goed te bestrijden is om de muggen geen kans te geven om te broeden, volgens Raveneau.

En dat bereik je door doorstroming van het water. Dat kan alleen bij een goede beheersing van het gebied.” Omdat daarvan vooralsnog geen sprake is, zal de muggenplaag voorlopig nog wel even blijven, verwacht ook Raveneau.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -