32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:22

Laatste reacties

- Advertentie -

MoU Rdk en PdVSA ondertekend

Zo veel mogelijk mensen opgetrommeld en iedereen lachen: Vicepresident van PdVSA Asdrúbal Chávez (links) en premier Asjes (rechts) ondertekenen de MoU.
Vicepresident van PdVSA Asdrúbal Chávez (links) en premier Asjes (rechts) ondertekenen de MoU.

WILLEMSTAD — Vicevoorzitter van het Venezolaanse Staatoliebedrijf PdVSA Asdrubal Chávez en José van den Wall Arnemann namens de Refineria di Kòrsou (RdK) hebben gisteren hun handtekening gezet onder de Memorandum of Understanding (MoU).

In deze intentieverklaring komen de partijen overeen dat zij samen op zoek gaan naar een derde partij, om investeringen te realiseren voor de modernisering van de Islaraffinaderij.

De ondertekening van de MoU, waar premier Ivar Asjes (PS) en Mariselle Maduro (president-commissaris van RdK) ook voor tekenden, liet gisteren behoorlijk op zich wachten. De vlucht van Chávez uit Venezuela had zo’n twee uur vertraging, iets waarvoor de vicevoorzitter van PdVSA gisteren uitvoerig zijn verontschuldigingen aanbood.

- Advertentie -

Tijdens de korte persconferentie in Fort Amsterdam benadrukte Chávez dat de Venezolaanse regering en de PdVSA zich compromitteren om, conform de afspraken vastgelegd in de MoU, op zoek te gaan naar een derde partner die de nodige technologische investeringen in de Isla-raffinaderij mogelijk moet maken.

Ook gaf hij aan dat het bedrijf veel waarde hecht aan de aanpak van de milieuvervuiling, veroorzaakt door de raffinaderij. “We zijn ons hiervan bewust”, aldus Chávez gisteren.

De Venezolaan benadrukte dat PdVSA al 29 jaar op het eiland actief is als huurder van de Isla-raffinaderij en dat zij dit ook graag in de toekomst blijft doen. Chávez deed echter geen uitspraken over wat er na 2019 zal gebeuren. Dan loopt het huurcontract van PdVSA namelijk af.

Premier Asjes, die het document als getuige ondertekende, was lovend over alle betrokkenen die hun bijdrage hadden geleverd aan het feit dat de MoU gisteren ondertekend kon worden. Hij noemde hierbij met name de vakbonden voor het Isla-personeel, PWFC en Apri, die zelfs naar Venezuela waren gereisd om te lobbyen voor de ondertekening van de intentieverklaring.

- Advertisement -

De vertraging van twee uur van gisteren viel mee vergeleken met hoe lang de Curaçaose regering al wacht op de ondertekening van de MoU. Al voor 10-10-‘10, de start van het land Curaçao, wilden de lokale autoriteiten afspraken maken met de Venezolanen over de toekomst van de raffinaderij. Maar steeds kwam het er niet van. Tot gisteren dan.

De MoU heeft een looptijd van zes maanden, gaf Chávez gisteren aan. In deze periode moeten er afspraken worden gemaakt voor de modernisering van de raffinaderij en dient de derde partner gevonden te worden.

Geen vragen

Tijdens de persconferentie van gisteren maakten journalisten geen gebruik van het recht om vragen te stellen. Dit gebeurde nadat de Dienst Communicatie en Voorlichting voor aanvang van de conferentie had aangegeven de vragenronde, wegens tijdsgebrek, te zullen beperken tot maar vier personen.

Bron: Amigoe

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Dom, dom, dom. Incompetentie regeert. Commissie is ook incompetent. Domme deal. Geen enkel voordeel voor Curacao. Nogmaals, domme deal

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...
- Advertentie -