27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 08:16

Laatste reacties

- Advertentie -

‘Motieven Jamaloodin’

Beschikking rechter-commissaris meldt wens dood Wiels

'Jorge heeft een te grote mond'
Beschikking rechter-commissaris meldt wens dood Wiels door ex-Minister George ‘Jorge’ Jamaloodin

Willemstad – Verdachte George Ranjit Mohamed Jamaloodin heeft ‘meerdere keren de wenselijkheid uitgesproken om Helmin Wiels om het leven te brengen’ en ‘lijkt daar motieven voor te hebben’. Zo staat in de beschikking van de rechter-commissaris (RC) die is belast met de behandeling van strafzaken. Zo’n beschikking is geen openbaar stuk, maar de beslissing van rechter-commissaris Hans Kroeze om Jamaloodin op vrije voeten te stellen is toch in het bezit van het Antilliaans Dagblad.

De beslissing van de RC om de voorlopige hechtenis van Jamaloodin op te heffen is van woensdag 6 augustus, na behandeling op maandag 4 augustus, nadat door de RC tegen verdachte op vrijdag 1 augustus ‘bevel van bewaring was verleend’.

- Advertentie -

De beschikking geeft een kijkje in de punten die naar voren zijn gekomen tijdens de behandeling van het verzoek tot opheffing of schorsing van bewaring.

De advocaat had een pleitnota overlegd en verdachte Jamaloodin en zijn advocaat zijn gehoord. Hiervan is proces-verbaal opgemaakt. De verdenking tegen Jamaloodin is ‘het medeplegen van moord cq. doodslag op Helmin Wiels op 5 mei 2013’.

In de beschikking staat dat verdachte ‘in eerste instantie leugenachtig heeft verklaard over zijn aanwezigheid bij de plaats delict vlak na de moord’. Plaatse delict was het strandje bij Marie Pampoen.

Ook meldt de beschikking dat Jamaloodin ‘motieven lijkt te hebben’ voor de door hem uitgesproken wenselijkheid om Wiels om het leven te brengen.

,,Verdachte toont een belangstelling voor de laatste woorden van Helmin Wiels die de normale interesse te boven gaat.”

Elvis Kuwas, ‘Monster’, heeft bekend dat hij Wiels heeft doodgeschoten en daarbij Burney ‘Nini’ Fonseca genoemd als een van de opdrachtgevers, aldus de beschikking.

,,Verdachte (Jamaloodin, red.) onderhield contacten met Fonseca in de maanden voor de moord en ontving geld van hem.”

De beschikking vermeldt dat de sms-contacten tussen Jamaloodin en Fonseca stoppen op de dag van de moord; dat moet volgens het betoog vorige week van officier van justitie Gert Rip echter één dag voor de moord – tot en met de avond van 4 mei 2013 – zijn.

,,Verdachte heeft tegenstrijdig verklaard over zijn contacten met Fonseca”, aldus de beschikking van de RC. ,,Verdachte geeft aan gewoonlijk over grote bedragen aan contant geld te beschikken.”

Hoewel eerst is gesteld dat Jamaloodin aanvankelijk ‘leugenachtig heeft verklaard’ over zijn aanwezigheid bij de plaats delict vlak na de moord, meldt de beschikking daarna dat ‘verdachte een verklaring geeft voor zijn aanwezigheid bij de plaats delict’ en dat die verklaring ‘logisch en verifieerbaar is’.

Ook constateert de rechter-commissaris dat Kuwas ‘nooit de naam Jamaloodin als middellijke opdrachtgever heeft genoemd’. En:

,,Elvis Kuwas heeft zijn verklaringen ingetrokken.”

RC Kroeze merkt tevens op dat Fonseca niet is veroordeeld in deze zaak en voor zover bekend ‘niet over verdachte (Jamaloodin) heeft verklaard.

‘Contacten Fonseca met top van MFK’

,,Fonseca onderhield kennelijk contacten met meerdere personen in de top van de MFK in verband met politieke campagnes”,

staat in de beschikking van de rechter-commissaris in de beslissing om Jamaloodin, hoewel nog zeker verdacht, op vrije voeten te stellen.

De RC heeft er rekening mee gehouden dat Jamaloodin zelf een analyse van zijn privékas heeft aangeleverd

‘die op het eerste gezicht een sluitend beeld lijkt te geven’.

Door diverse bronnen zijn verschillende bedragen genoemd voor het uitvoeren van de moord, die allemaal in de honderdduizenden guldens lopen. De verklaringen over het bedrag dat naar de uitvoerders is gegaan maken melding van bedragen in de orde van grootte van enkele tienduizenden guldens.

,,Uit het dossier blijkt niet dat er getracht is om de geldstromen en de vermogensmutaties van de betrokken verdachten in kaart te brengen en te analyseren.”

Dit laatste blijkt een belangrijk punt te zijn geweest van RC Kroeze om Jamaloodin op vrije voeten te stellen. Hij rept in zijn niet-openbare beschikking van ‘de onvolledigheid van het onderzoek op financieel gebied’.

En op grond hiervan en het gevoerde verweer van de advocaat van Jamaloodin oordeelde hij ‘dat er zeker nog een verdenking bestaat tegen George Jamaloodin’ maar ‘dat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn om het bevel bewaring te laten voortduren’.

In eerste instantie werd Jamaloodin ‘op de vordering niet gehoord omdat de raadsvrouw om meer tijd vroeg voor de voorbereiding’. De bewaring van de verdachte werd toen in overleg met officier van justitie Gert Rip ‘op stukken verleend’.

 

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook Dossier: Helmin Wiels – Moord

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

Ingezonden | ‘RdK en directeur De Lannoy in de fout’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...
- Advertentie -