30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Motie van afkeuring

HomeNieuwsMotie van afkeuring

Minister Jamaloodin van Financiën moet zelf conclusie gaan trekken

Willemstad – Met een aangenomen motie van afkeuring tegen minister George Jamaloodin (MFK) van Financiën – gesteund door coalitiepartijen Pueblo Soberano, MAN en zijn eigen partij MFK – is de positie van Jamaloodin onhoudbaar geworden.

Gisteravond in de Staten kwam de heikele situatie rondom de begroting tot een kookpunt. Het parlement lijkt genoeg te hebben van de minister van Financiën.

,,Er zijn twee typen moties waarin je je gevoelens als parlement kunt uiten”, legde PSvoorman Helmin Wiels gisteravond uit.

PAR koos voor de meest drastische optie, een motie van wantrouwen.

Deze werd gisteravond met twaalf stemmen tegen en acht stemmen voor niet aangenomen. MFK en MAN steunden wel de voorgestelde motie van afkeuring van PS, die gisteravond met elf stemmen voor en negen tegen werd aangenomen.

Wiels: ,,Deze motie veroordeelt het beleid van minister Jamaloodin. Dit kan ertoe leiden dat de minister zijn conclusies zal trekken, gezien de ernst van de kritiek. Deze motie kan reden zijn voor de minister om zijn ontslag aan te vragen.”

Vandaag zal duidelijk worden of Jamaloodin daadwerkelijk de eer aan zichzelf zal houden.

Wiels laakt vooral het feit dat het parlement ‘gedurende de eerste helft van het jaar 2012 herhaaldelijk uit de media kennis heeft moeten nemen van brieven van het College financieel toezicht (Cft) en andere autoriteiten omtrent de begroting’.

Wiels vervolgt: ,,De minister heeft het parlement nooit benaderd om een en ander uit te leggen. Hij heeft tweemaal een verzoek van het parlement genegeerd om in de Staten te komen.”

Pedro Atacho (PAR) noemde de begroting van 2012 gisteravond een ‘schande’.

,,Vandaag heeft Jamaloodin niemand overtuigd. Hij is verantwoordelijk voor de huidige financiële situatie.”

Glenn Sulvaran gaf aan dat iedereen die de motie van afkeuring steunt, verantwoordelijk is voor wat er hierna gebeurt. ,,Jullie keuren het gedrag van de minister af, maar kiezen er toch voor dat hij op zijn post kan blijven zitten. Deze motie stelt niets voor.”

De minister verweerde zich door te zeggen niet weg te zullen rennen voor zijn verantwoordelijkheid.

Hij zegt de begroting van 2011 met reserves te hebben kunnen dichten. Ook denkt Jamaloodin de begroting 2012 in september op een nette manier sluitend te kunnen krijgen.

Humphrey Davelaar (PNP) gaf aan dat geen enkele parlementariër van MFK, de partij van de minister, in het debat het voor de minister heeft opgenomen.

Anthony Godett (FOL), die geen enkele motie steunde, gaf aan licht te zien in een zwarte tunnel. Hij wil de minister zelf de kans geven om op te stappen. ,,Ik wens Jamaloodin heel veel sterkte, de minister moet alles inpakken en morgen (vandaag, red.) zijn ontslag indienen.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties