29 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Motie geënt op geheim rapport

HomeNieuwsMotie geënt op geheim rapport

 

Willemstad – Ruim een halve etmaal nadat premier Gerrit Schott (MFK) met zijn verklaring inzake de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) begon – zelf noemt hij het een ‘dissertatie’ – stemde in de Staten een meerderheid van regeringsfracties MFK, PS en MAN en de twee eenmansfracties FOL en PNP van de oppositie vóór steun aan de regering Schotte in deze kwestie.

Dat wil zeggen vóór ‘het plan van het kabinet voor de herstructurering van de VDC’ en ook pro de ‘noodzakelijke voorbereidingen om te komen tot een parlementaire enquête naar de VDC en voorganger VNA’.

Dat was zaterdag rond acht uur ’s morgens. De dag daarvoor was het debat om zeven uur ’s avonds begonnen. In de nachtelijke uren nam Schotte rond halftwee een uur de tijd om zich voor te bereiden op de tweede termijn en de vragen die in de eerste ronde door het parlement waren gesteld. Een besluit van een motie wordt onderbouwd door overwegingen. Opvallend aan de motie van de coalitie is dat in tal van overwegingen de Staten verwijst naar het rapport van de Commissie van Toezicht (CvT) van de VDC. Maar voor zover bekend is dit rapport ‘zeer geheim’.

Weliswaar las Schotte er selectief delen uit voor, maar het CvT-rapport bereikte nooit het parlement. Toch zijn vier overwegingen van de motie die de steun kreeg van MFK, PS, MAN, FOL en PNP gebaseerd op ‘het rapport van de Commissie van Toezicht, of wordt er verwezen naar dit rapport van de CvT.

Deze commissie zelf gaf vorige week wel een persbericht uit. Zo verwijst de motie dat volgens het CvT-rapport ‘aangeeft dat enkele functionarissen van de VDC misbruik hebben gemaakt van deze informatie’. De woorden ‘deze informatie’ slaan op de overweging ervoor en die stelt dat ‘er aanwijzingen zijn’ dat er VDC-functionarissen zijn die zich schuldig hebben gemaakt aan inbraak of toegang zonder toestemming in de databestanden van de dienst.

Aanwijzingen zijn nog geen (keiharde) bewijzen. Ook de volgende overwegingen in de motie van de coalitie vinden hun oorsprong in wat kennelijk het rapport van de CvT meldt, namelijk dat het aangeeft dat informatie en gevoelig materiaal van de VDC bewust zijn vernietigd. En dat er reden is aan te nemen dat er meer vertrouwelijke informatie in circulatie is. Dit alles veroorzaakte schade voor het vertrouwen dat er moet zijn in de VDC en de integriteit van de VDC is zowel lokaal als internationaal ernstig besmet. Ook de laatste overweging van de motie die uiteindelijk leidt tot steun aan de regering voor de reorganisatie van de VDC en om een parlementaire enquête voor te bereiden, is gebaseerd op het rapport van de CvT; deze commissie heeft de regering geadviseerd om stappen te nemen waarmee de organisatie van de dienst weer op orde en niveau kan worden gebracht.

De motie werd meeondertekend door Anthony Godett (FOL) – bij de uiteindelijke stemming was Godett niet aanwezig – en Humphrey Davelaar (PNP) van de oppositie, die voorheen een coalitie vormden met PAR. De fractie van laatstgenoemde partij stemde tegen deze motie. De grootste fractie, met 8 van de 21 leden, is ook vóór een parlementaire enquête, maar dan een die primair gericht is op de screening van de ministers en waar het conflict met de VDC deel van uitmaakt. Deze motie haalde het echter niet.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties