27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | MOT Dambruck: MOT heeft niet gelekt

 

Krantenartikelen zeer suggestief’

- Advertentie -

Willemstad – Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) zal zich straks internationaal moeten verdedigen en verantwoorden op basis van krantenartikelen die het hoofd van het MOT, Kenneth Dambruck, als ‘zeer suggestief’ ervaren heeft.

Hij verwijst naar berichtgeving waarin verwezen wordt naar de 43 uitgelekte MOT-meldingen die betrekking hebben op de screening van premier Gerrit Schotte (MFK).

Een delegatie van (financiële) experts is gisteren naar El Salvador vertrokken, waaronder ook Dambruck, om daar vanaf vandaag besprekingen te voeren over het onderzoek dat de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) vorig jaar heeft uitgevoerd. Daar zal de delegatie er alles aan doen om het eindoordeel van de CFATF zo gunstig mogelijk te beïnvloeden.

Het oordeel is namelijk van groot belang voor de sector van de financiële dienstverlening op Curaçao. ,,Wij hebben zeven jaar hard gewerkt en zullen het niet accepteren dat wij op basis van krantenartikelen worden beoordeeld”, stelt de MOT-directeur aan de vooravond van de reis.

Hij vervolgt: ,,Het is diep triest dat door suggestieve krantenartikelen, zowel lokaal als internationaal, de indruk wordt gewekt dat het MOT zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Het is al erg genoeg dat wij straks onder andere op basis van krantenartikelen ons internationaal moeten gaan verantwoorden.”

Dambruck wijst erop dat het goed is te weten dat het MOT zelf geen meldingen genereert. ,,Het MOT is slechts een schakel in de MOT-keten met duizenden actoren”, zo schrijft hij.

Het MOT heeft nooit eerder op de berichtgevingen gereageerd omdat deze organisatie zich verre van politiek houdt. Het MOT-hoofd stelt dat het gevaar van suggestieve en niet op feiten gebaseerde artikelen is dat Curaçao het vertrouwen verliest van de medeplichtige lokale sectoren, buitenlandse meldpunten en andere internationale instanties.

Dambruck: ,,Dit is zeer onrechtvaardig, omdat het MOT immers niets van doen heeft of heeft gehad met enige lekkage aan de pers of wie dan ook, noch met de zogenoemde MOT-meldingen, waarnaar regelmatig in de pers wordt verwezen.”

Hij vervolgt: ,,Het MOT functioneert in zijn bijna 15-jarig bestaan als een instantie die altijd volgens de bestaande wetten zijn taken heeft uitgevoerd en uitvoert. Cruciaal in het werk bij het MOT is de geheimhoudingsclausule zoals opgenomen in de Landverordening MOT die zowel voor het MOT geldt, als voor iedereen die in zijn/haar werk in aanraking komt met het MOT. Overtreding van deze bepaling wordt als een misdrijf beschouwd waarop een gevangenisstraf van vier jaar staat. Op het MOT nemen wij deze geheimhoudingsplicht met betrekking tot alle bij ons binnenkomende informatie zeer serieus. Informatie van het MOT is nooit naar buiten toe gelekt. Er bestaat dan ook geen persoon of instantie, noch lokaal noch in het buitenland die straffeloos kan beweren dat de al maanden in de kranten vermelde zogenaamde ‘MOT-meldingen’, door het MOT gelekt zijn aan derden.”

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -