30 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 17:59

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoMoord op Darly Lai: een reconstructie

Moord op Darly Lai: een reconstructie

Bron: Versgeperst
Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst reconstructie NIEUWS moord James Murray Darly Lai Curaçao  moord darly lai 127x85" style="float:left;margin right:10pxCURAÇAO – De zaak over de eventuele vervroegde vrijlating van James Murray, die op 23 mei 1979 de zesjarige Darly Lai vermoordde, houdt de maatschappij op Curaçao flink bezig. De moord zorgde zowel in 1979 als in 2012 voor veel onrust. Versgeperst.com zet de gebeurtenissen op een rij.

Op de ochtend van woensdag 23 mei 1979 verscheen een vrouw met de initialen H.D op de Kokolishi Kleuterschool te Groot Kwartier, en claimde dat ze de zesjarige Darly Lai kwam ophalen in opdracht van haar moeder. De vrouw zei dat ze het meisje naar haar arts moest brengen.

Toestemming

Maar later op de ochtend kwam een zus van de moeder van Lai het meisje ophalen van school. Nadat de zus het verhaal over H.D hoorde heeft de moeder van Lai gelijk aangifte gedaan bij de politie. Zij verklaarde dat ze niemand toestemming had gegeven om haar dochter eerder van school af te halen.

Opsporing

De politie zette dezelfde dag een grote zoekactie op touw en liet opsporingsberichten uitgaan via verschillende radio- en televisiestations. Later op de middag meldde de vrouw H.D. zich bij de politie met de verklaring dat zij het meisje in opdracht van de 26-jarige James Murray had opgehaald. Murray werd om 21.00 uur die avond opgepakt. Ook de vrouw H.D. werd aangehouden.

Bekentenis

Murray ontkende in eerste instantie alle betrokkenheid, maar legde de volgende ochtend in alle vroegte toch een gehele bekentenis af. Op aanwijzingen van Murray vond de politie het lichaam van Darly Lai op Hato. Haar lichaam en kleding waren besmeurd met bloed. Het meisje had verschillende steek- en snijwonden in haar hals, buik en zij. Het motief van de moord bleek de verbroken relatie te zijn tussen de tante van Lai en Murray. De tante wilde geen relatie meer met Murray.

Licht ontoerekeningsvatbaar

Op woensdag 17 oktober 1979 eiste de Officier van Justitie levenslang voor de moord op Darly Lai. Terwijl Murray op 24 mei een volledig bekentenis had gedaan, trok hij deze weer in op de ochtend van de rechtszaak. Hij verklaarde dat de vrouw H.D. het meisje had doodgestoken. Volgens het psychiatrische rapport was Murray licht ontoerekeningsvatbaar.

‘Onverbeterbaar’

De rechter legde Murray op woensdag 31 oktober een gevangenisstraf van twintig jaar op. Levenslang vond de rechter niet op zijn plaats, omdat er in het psychiatrische rapport niet bewezen was dat Murray ‘onverbeterbaar’ was. Ook raadde de psychiater het niet aan om Murray naar een inrichting in Nederland te sturen. De Officier van Justitie ging in hoger beroep.

Nieuwe wetgeving

Ondertussen zit Murray, die nu 59 jaar is, 33 jaar vast. De laatste twaalf jaar zit hij in het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Door de nieuwe wetgeving van strafrecht op Curaçao heeft een gedetineerde die levenslang heeft gekregen het recht om na twintig jaar geëvalueerd te worden door het hoger gerechtshof, om vast te stellen of hij in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating. Het nieuwe Wetboek van strafrecht van Curaçao is op 15 november 2011 is aangenomen.

Uitstel

Murray komt dus conform de nieuwe wet in aanmerking om gehoord te worden door het Hoger Gerechtshof. Gisteren vond de eerste zitting in de zaak plaats. Het Gerechtshof besloot gisteren om de zaak uit te stellen tot 6 september om 14.00 uur, omdat het Gerechtshof meer stukken wil ontvangen en meer tijd wil hebben om zich over de zaak te buigen.

Met dank aan de Knipselkrant Curaçao en Koninklijke Bibliotheek Historische Kranten

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties