27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Monk moet hoge huur St. Thomas verklaren

HomeNieuwsMonk moet hoge huur St. Thomas verklaren

Gouverneur: Premier spreekt overeenkomst tegen

WILLEMSTAD — De huur voor de nieuwe locatie van Kranshi, het St. Thomas College, zou 125.000 gulden per maand bedragen. Een excessief bedrag in de ogen van gouverneur Frits Goedgedrag die een pittige brief aan minister Carlos Monk (PS) van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geschreven. Bovendien zou premier Gerrit Schotte de gouverneur hebben gezegd dat het om huurkoop zou gaan, maar is hier in de huurovereenkomst niets over te vinden.

De gouverneur heeft ook vernomen dat het bestuur van de stichting St. Thomas van mening is dat er helemaal geen overeenkomst over huur, huurkoop of koop is gesloten met het land Curaçao.

Goedgedrag maakt zich ‘grote zorgen over het besluitvormingsproces rond de verhuizing’. Hij wil een schriftelijke toelichting hebben van Monk, vóór 23 mei.

Huurbedrag excessief

De verhuizing van het huidige Casa Blanca aan de Breedestraat naar het St. Thomas College zou al op korte termijn, per 1 juli, moeten plaatsvinden. Maar tot nu toe weet niemand of het huurcontract hiervoor al is getekend. De reden voor de verhuizing is omdat Monk de huur van Casa Blanca, 56.000 gulden per maand, te hoog vond.

Voor het St. Thomas College zou een huurkoopovereenkomst gaan gelden. Maar uit de brief van Goedgedrag blijkt dat het maandelijkse huurbedrag voor St. Thomas 125.000 gulden zou gaan bedragen.

In tegenspraak met hetgeen de minister-president mij heeft meegedeeld en berichten in de media hieromtrent, is in deze huurovereenkomst niets te vinden over een afspraak tot ‘huurkoop’. Het huurbedrag dat overeen is gekomen, zeker gezien de keuze af te zien van openbare aanbesteding bij het zoeken naar een geschikte locatie en de geuite argumentatie met betrekking tot het opzeggen van de huur van het pand aan de Breedestraat, komt op mij excessief over”, aldus Goedgedrag.

Geen overeenkomst

In een reactie aan de Amigoe stelt advocaat Marius Römer dat de onderhandelingen met de Stichting St. Thomas College nog niet afgerond zijn.

Er is niets getekend. Te zijner tijd als we klaar zijn, kom ik met een verklaring naar buiten.”

De advocaat die een anonieme groep investeerders vertegenwoordigt, zegt dat deze zaak de ergste is die hij ooit heeft meegemaakt. De reacties van politici, voornamelijk van de PAR, en de media vindt hij schandalig, betreurenswaardig en onprofessioneel. Met name de beschuldigingen van fraude neemt hij hoog op.

Wat de overheid wil, daar ben ik mee bezig. Als de overheid haar rotzooi bij elkaar heeft geschraapt, zal ik aantonen dat dit voordeliger is voor de overheid.”

Römer wilde niets kwijt over de huurprijzen. “De prijzen waar ze het nu over hebben zijn uit de duim gezogen. Geef ons alle ruimte om te onderhandelen.”

Römer stelt niet van het bestaan van een brief van de gouverneur aan minister Monk te weten, maar hij vraagt zich wel af wat het causaal verband is. Hij maakt zich bijzonder ernstig zorgen over de bemoeienis van de gouverneur met verantwoordelijkheden van de overheid. Volgens hem neemt de gouverneur een dergelijk risico omdat hij onder druk staat.

Zorgen over eisen paspoortuitgifte

De gouverneur vraagt zich af of binnen zo’n korte termijn van de verhuizing de beoogde locatie in orde gemaakt kan worden voor de eisen die gelden voor de paspoortuitgifte en -opslag. Daar gaat normaliter nog wel een hele tijd overheen.

Derhalve maak ik mij zorgen over de effecten die een niet correct uitgevoerde verhuizing van BBSV (Bevolking, Burgerlijke Stand en Verkiezingen, red.) kan hebben voor de afgifte van paspoorten in Curaçao. Ik wijs u erop dat onzorgvuldigheid ten aanzien van de paspoortverstrekking aan personen die in de Curaçaose bevolkingsadministratie staan ingeschreven, in uiterste instantie, conform de Paspoortwet gevolgen kan hebben voor het mandaat dat ik ter zake aan het hoofd van de afdeling BBSV heb verstrekt.”

Goedgedrag maakt zich verder zorgen of de voorgenomen nieuwe locatie voor de Burgerlijke Stand, het St. Thomas College in Otrobanda, wel veilig genoeg is voor de opslag van paspoorten. De gouverneur heeft een mandaat voor onder andere zaken die paspoorten betreffen en is belast met een goede uitvoering van de Paspoortwet. Voor een correcte en ordentelijke wijze van afgifte van paspoorten is het van eminent belang dat de organisatie en beveiliging van zowel de fysieke locatie van de paspoortafgifte als de procedures rond de uitgifte, van het hoogst mogelijke niveau zijn, zo schrijft de gouverneur.

In de huidige locatie heeft Publieke Zaken, mede door alle investeringen die in dit pand zijn gedaan, altijd een acceptabel en organisatorisch beveiligingsniveau weten te hanteren in de paspoortuitgifte. Daarom werd ook na het ontstaan van het land Curaçao, namens de gouverneur die het mandaat heeft, voor deze locatie gekozen. Hoewel de verhuizing van Publieke Zaken in beginsel een aangelegenheid is van het land Curaçao, volgt uit de vigerende paspoortregeling dat ook andere instanties een bevoegdheid hebben bij wijzigingen van een paspoort uitgiftelocatie, bijvoorbeeld vanwege alle apparatuur voor paspoortuitgifte die bij zo’n verhuizing moet worden verplaatst. Hier liggen bevoegdheden voor diensten van (of namens) het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zo stelt Goedgedrag.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties