27.2 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 20:07

Laatste reacties

- Advertentie -

MO | Participatie van betekenis vergt transformatie openbaar bestuur

Transformatieve governance: leg de macht bij de gemeenschap

28 juni 2017 – Participatie door burgers kan van echte betekenis zijn als er een transformatie plaatsvindt van de praktijk en het denken over het openbaar bestuur.

Dit is één van de conclusies uit het proefschrift van Stella van Rijn ‘Transformative governance for the knowledge democracy’ waarmee zij op 26 juni promoveerde aan Nyenrode Business Universiteit. Van Rijn stelt dat indien het openbaar bestuur transformatieve governance nastreeft, zij bereid moet zijn om de machtsbasis voor besluitvorming te verschuiven richting de gemeenschap.

Razendsnelle veranderingen
De razendsnelle veranderingen in de wereld zetten de vertrouwde democratische bestuurlijke systemen en structuren onder zware druk. Dit vertaalt zich in spanningen in het politieke speelveld, maar ook in een roep om meer vormen van directe democratie. Het is mogelijk om een meer op kennis gebaseerd en participatief bestuur in te passen in de bestaande representatieve systemen en bureaucratische structuren, maar dat vergt hervorming van gedachtegoed en de bestuurlijke praktijk. Tot op heden is de burgerparticipatie in democratische processen veelal beperkt tot de periodieke gang naar de stembus. Een systeem dat niet meer van deze tijd is, stelt Van Rijn. Rond de wereld wordt in toenemende mate gewerkt met allerlei vormen van participatie.

- Advertentie -

Geïnformeerde standpunten
Stella van Rijn pleit ervoor om meer democratische mechanismen te introduceren waarbij burgers geïnformeerde standpunten kunnen innemen en van daaruit een bijdrage leveren aan het debat, de besluitvorming en de uitvoering. Uiteindelijk doel is om een gemeenschap kracht te geven om ‘co-creators’ te zijn die medeverantwoordelijkheid dragen. Dit betekent dat burgers werkelijke invloed kunnen uitoefenen en wellicht zelfs beslissingsbevoegdheid kunnen krijgen.

Transformatie
Om naar een governance systeem te komen met betekenisvolle burgerparticipatie en kennisgedrevenheid moet een proces van transformatie in gang worden gezet dat spanningen met zich meebrengt. De bestaande politieke vertegenwoordigers, uitvoerende overheid en ambtenaren, maar ook burgers en belanghebbenden in het maatschappelijk middenveld dienen een diepgaande verandering in mindset te maken. Er moet vanuit een ander denkkader gekeken worden naar vragen over wie bruikbare kennis heeft, besluitvorming voorbereidt en beslissingen neemt en wie vervolgens acties onderneemt.

Van Rijn heeft onderzocht welke kennis, processen en benaderingswijzen ingezet kunnen worden om toe te werken naar een democratisch systeem met meer geïnformeerde burgerparticipatie | Persbureau Curacao

Dynamisch model
Van Rijn heeft onderzocht welke kennis, processen en benaderingswijzen ingezet kunnen worden om toe te werken naar een democratisch systeem met meer geïnformeerde burgerparticipatie. Op basis van de uitkomsten van haar onderzoek heeft zij een dynamisch model van govenance voor de kennisdemocratie ontwikkeld. Het model bestaat uit drie lagen: de democratische vertegenwoordigers, de overheid en de gemeenschap welke verbonden zijn door een gedeelde identiteit. Binnen de lagen worden de kennisbasis, actiebasis en machtsbasis verbreed naar de gemeenschap. Dit vindt plaats door middel van continue dialogische processen tussen de verschillende lagen. Uiteindelijk doel is de werkelijke verschuiving van de macht in de richting van velerlei spelers inde gemeenschap, waardoor er een nieuwe, meer eigentijdse invulling van de democratie ontstaat. Hoe dit uitpakt is voor elke gemeenschap maatwerk op basis van de lokale omstandigheden.

- Advertisement -

Action research
Stella van Rijn is sinds 2011 Secretaris Generaal op Curaçao, waar zij haar onderzoek door middel van action research heeft uitgevoerd: “Als Secretaris Generaal heb ik vanuit een uniek perspectief en een bijzondere positie onderzoek kunnen doen. De politieke dynamiek in dit jonge land laat zien hoe complex transformatieve governance is. Er zal nog veel onderzoek naar gedaan moeten worden omdat voor elke gemeenschap andere vraagstukken spelen.”

Het proefschrift Transformative governance for the knowledge democracy is hier te downloaden.

Bron: ManagersOnline

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

17 reacties

 1. @Puffffffffffff,
  Maak je om mij aub geen zorgen. Ik red me wel hoor.
  De overmacht van “andersdenkenden” is groot hier op KKC, maar samen zijn jullie werkelijk minder waard dan een stuiver. Jullie zijn allemaal, stuk voor stuk, door gewichtloosheid “boven komen drijven!”
  Als je denkt dat je laf commentaar mij ertoe brengt om een boterham minder te eten, think again!!!
  Ik heb nu aandacht van een puffffff gehad. Jippieeeeeeee……… Geweldig! Hiep hiep hoeraaaaaaaa

 2. @ Hans , heb net ff geluisterd naar het gesprek van Stella de hofsloeri van Gerrit de Raaf, uit dit verhaal kan je opmaken dat de RATELSLANG niet op haar losers bekkie is gevallen. PAR er is werk aan de winkel, deze RATELSLANG zal alles door geven aan Gerrit en zijn opdrachten vanuit het gevang zonder tegenspraak opvolgen, WEG met deze RIOLRAT die zelf tot op het bod toe verrot is. Stella is de Judas in de regering en het LEK. PAR hebben jullie nu nog niet genoeg geleerd met die andere JUDAS de PEDO BRAAM.

 3. Pfffff je weet toch hoe KdNT, MFP em PS leden en stemmers zijn, ze zijn net die bewoners van SDKK. Daar hebben bovengenoemde partijen 100% v/d stemmen gekregen.

  Trouwns Corallo had gezegd dat hij KKC zal aankappen en daarmee zijn al die trollen mee bezig.

  Het laten verdwijnen van KKC maar het gaan ze niet lukken.

 4. Lieve Drechi pa budplug.
  Ik begin me ernstige zorgen over je te maken. Het maakt niet uit waar een onderwerp over gaat, maar al maanden reageer je met het verwijzen naar iets anaals, achterwerk, poep, etc etc etc.
  Lieverd, wat is er toch mis met je. Frustratie’s mag je best uiten schat, maar wij van wc-eend die wc-eend adviseren, adviseren jouw echt eens een goed, fijn, en vooruit, lekker gesprek te hebben met een fijne gesprekspartner, die al je probleempjes serieus neemt.
  Sterkte kanjer van me….

 5. ‘machtsbasis voor besluitvorming te verschuiven richting de gemeenschap’, schrijft Stella.

  Ik denk eerder aan de reciproke dat Stella haar machtsbasis aan gemeenschap te danken heeft.

  Of niet, geile Gerrit?

 6. Ik ga een mail sturen naar Nijenrode om uit te leggen welke hypocriete huichelaar ze hebben laten promoveren.

  In haar dankwoord schrijft het sprekende mantelpak dat ze adviseur van de prime minister was. Ik zal Nijenrode even uitleggen dat die prime minister tot 3 jaar cel veroordeeld is en TOEN al een lang strafblad had. Het rapport Willems stuur ik als bijlage mee.

  In haar dankwoord schrijft het sprekende mantelpak ook dat ze als beste uit de werving en selectie voor de positie van secretaris generaal is gekomen. WELKE WERVING EN SELECTIE? Haar CV was volslagen ongeschikt en de matrassen macarena doen met de criminele psychopaat Schotte heeft niets met selectie te maken!

 7. @Bram Mokkel,
  De enige die in deze denkt dat ie slim is ben jij!
  Deze Mw. is gepromoveerd!!! Ik denk dat je het woord niet eens kunt spellen, schrijven of uitspreken zo dom ben je. Je kan geeneens fatsoelijk Nederlands schrijven, en dan het lef hebben om iemand die zich uitslooft om iets te halen de grond in te boren.
  Enne, wat zij ook met haar lichaam mocht doen, het gaat jou niets aan, vuilbek! Je bent gewoon jaloers Mokkel.
  BDKBM kada be ku bo hala rosea…….
  Ze heeft wellicht je vieze avances geweigerd, en daarom ben je nu boos.
  Maar pluk dan een roos en douw hem in je kanaal, vuile viezerd dat je bent.

 8. Speciaal [email protected]# [email protected] Het is toch van de zotte, dat een af gekeurde voorzitter van een of ander bij elkaar geraapte bouwvereniging AZ word, ja natuurlijk wel als je je van voren en van achteren volop laat gebruiken door diverse heren, teweten Gerrit de Raaf , haar byside en haar echtgenood-aandeman! Hereveen, deze twee zijn allebij gepromofeerd tot OPLICHTER 1e klas en leeglopers 2e klas. Dat deze Stella al jaren op kosten van de belastingbetaler de wereld rond heeft gereist met de Dief en pathologische beroeps legenaar Gerrit de Raaf en nu ook nog eens op kosten van de zelfde belastingbetaler al 7 jaren een riant salaris ontvangt als AZ medewerker en daarbij ook nog eens in haar werktijden op de centen van het sloeber volk studeerd en haar diploma in Nederland kan halen is toch wel helemaal van de gekken. PAR doe hier wat aan, deze mevr moet direct haar studie geld en teveel betaalde loon terug betalen, en dient daarbij direct ontslagen te worden, wegens het niet melden van werkzaamheden in/ cq / binnen dienst tijd van Algemene zaken. Hoe dom kan je zijn, om dit te melden met z’n achtergrond als “MFK sloeri” waar nog geen twee weken geleden haar minnaar drie jaren gevang aan ze klotzak heeft gehad in plaatst van een lekker K.T van Stella te mogen likken. Hoe dom en Narsictis moet je zijn om je zo je in de picture te zetten en je je direct op een afschuwelijke manier zelf voorschut te zetten, en dan nog denken dat je slim bent. NOG maals PAR, weg ermee met dit onkruit cq landverraaier.

 9. Ik weet niet of jullie ooit een proefschrift hebben geschreven, maar ik heb daar in 11 jaar over gedaan.

  Niet in de baas zijn tijd, gewoon ‘s avonds soms en in nog minder vaak in de weekeinden.

 10. ‘Heerenveen is ook getrouwd met de voormalige journaliste, de oer-Hollandse Stella van Rijn die op haar beurt als Secretaris Generaal de persoonlijke adviseur en vertrouwenspersoon is van premier Gerrit Schotte’

  Stella van Rijn zoekt ze wel uit. Eerst Schotte die honderden miljoenen bij overheids NV’s heeft laten verdwijnen en nu Heerenveen, die honderden miljoenen bij Insel Air heeft laten verdwijnen.

  Kan van Rijn als ‘persoonlijk adviseur’ ook niet aansprakelijk gesteld worden voor de verdwenen miljoenen? Laat haar maar lekker met Schotte in Bon Futuro gaan zitten. Misschien komt Ramsay Soemanta nog wel langs voor een paar foto’s.

 11. Ongelooflijk dat deze kontenlikster van de tot 3 jaar cel veroordeelde Schotte en diens mafia partij MFK (waarvan ze actief lid was!) aan het prestigieuze Nijenrode kon promoveren.

  Deze huichelaarster verdient zo’n 20 K per maand uit belastingmiddelen en zit dus vorstelijk betaald te studeren. Dat nadat ze jaren feestend met gekke Gerrit en zijn malle prive fotograaf Ramsay Soemanta belastinggeld verkwistend de wereld was overgetrokken.

  Kijk een hoe Gerrit’s geisha naar geile Gerrit kijkt op de onderste foto.

  Schande dat Schottes sloerie nog steeds secretaris generaal is.

  https://knipselkrant-curacao.com//open-brief-aan-stella-van-rijn/

 12. Jullie zijn gewoon jaloers op haar!
  Mooi, en toch slim!!!!
  Smeer dat maar door jullie haar
  Whuauauauahauahuuaaaaaaaa……..

 13. Hm, een topambtenaar heeft tijd voor een proefschrift? En vervolgens staan er alleen holle frasen zonder enig praktisch nut.

 14. Hahaha ex-journaliste Volkskrant van Rijn, hier op het eiland blijven plakken, Heerenveen, MFKster, was adviseur Schotte, namens de regering S naar de VN in 2011, aardig artikel over haar in Follow the Money van 18/11/2011;
  https://www.ftm.nl/artikelen/minister-president-curacao-betrokken-bij-illegale-activiteiten?share=1

  Ik vind het onbegrijpelijk dt mensen op zo’n flut rpeofschrif kunnen promoveren, vooal omdat het niets nieuws toevoegt.

  En nog steeds op AZ zitten? Te gek voor woorden. Laten we hopen dat deze nieuwe regering die m.i. goed bezig is ook deze benoeming tgen het licht zal houden.
  Dit deugt niet, dus.
  Ik bedoel maar even.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -