29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Mitsen en maren’ voor terugkeer naar Curaçao

HomeLandenCuraçaoMitsen en maren’ voor terugkeer naar Curaçao

 

DEN HAAG — Weg uit Nederland en terug naar Curaçao. Een meerderheid van de ruim honderd aanwezigen in cultureel centrum Samen Sterk in Den Haag speelt met die gedachte, zo bleek gisteren tijdens hun ontmoeting met de Statenleden van de MFK, PS, MAN en PNP, georganiseerd door belangenorganisatie MAAPP. Maar aan een eventuele terugkeer zijn wel veel ‘mitsen en maren’ verbonden.

De Statenleden probeerden gisteren de voornaamste zorgen weg te nemen en beloofden eenmaal terug op Curaçao werk te maken van hun wensen.

Het is geen snoepreisje. Jullie hebben geen stemrecht voor verkiezingen op Curaçao, maar we kunnen wel luisteren naar jullie mening over de weg die Curaçao in is geslagen”, zei PNP-Statenlid Humphrey Davelaar, het enige oppositielid dat meereisde.

Terwijl inwoners van Curaçao tijdens de Ban Topa Parlemento Den Bo Bario bijeenkomsten met name hun zorgen uitspraken over de leefbaarheid van hun wijk, willen Curaçaoënaars in Nederland vooral weten wat ze aantreffen als ze terugkeren.

De twintigers spraken hun vrees uit dat ze bij terugkomst stuiten op verzet tegen nieuwe ideeën en

de dertigers en veertigers klaagden het uitblijven van antwoorden op sollicitatiebrieven en investeringsvoorstellen.

Vijftigers wilden weten of ze hun baan als ambtenaar weer terug konden krijgen na hun ontslag tijdens de grote bezuinigingen van de jaren negentig en

de mensen van zestig jaar en ouder maakten zich zorgen over de gezondheidszorg en voorzieningen voor ouderen.

“Ik wil wel terug naar Curaçao, maar ik wil niet inwonen bij familie, waar ik als oppas voor de kinderen en hulp in de huishouding wordt gebruikt. Ik wil een eigen huisje.”

Verzet

De Statenleden namen ruim de tijd voor hun antwoorden. Monique Koeijers van de MFK sprak de verwachting uit dat de algemene ziektekostenverzekering, het nieuwe ziekenhuis en een nog te realiseren verzorgingstehuis tot een veel betere gezondheidszorg zullen leiden.

Helmin Wiels van PS noemde de plannen voor de bouw van woningen van enkele verdiepingen, waarvan de begane grond specifiek voor ouderen bedoeld is.

Wiels en Eunice Eisden van de MAN waarschuwden beiden dat alle jonge Curaçaoenaars die terugkeren naar hun eiland te maken zullen krijgen met verzet.

Je loopt tegen een muur, want het is een menselijke eigenschap dat iedereen zijn plek wil verdedigen. Ouderen moeten jongeren inderdaad een kans geven, maar jongeren moet de ervaren mensen ook respect geven”, zei Wiels.

 “Het kost veel tijd om aansluiting te vinden, maar het is een proces waar iedereen doorheen moet”, zei ook Eisden.

Wiels benadrukte daarnaast het streven om meer jongeren in de regio te laten studeren, zodat ze na hun studie wel terug moeten keren, bijvoorbeeld doordat hun Amerikaanse studievisum is verlopen.

In Nederland bestaat de kans dat je gaat lanterfanten.” De Statenleden gaven aan veel te verwachten van de 80/20-regeling, die bedrijven verplicht 80 procent van hun personeelsbestand in te vullen met lokale mensen, en de aanpak van de bureaucratie.

Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) noemde de banenbeurs Flinx Recruitment Expo die aanstaande zaterdag in het Rotterdamse WTC gehouden wordt en waar de Statenleden ook bij aanwezig zullen zijn.

De 80/20-regeling heeft als gevolg dat er gegarandeerd een baan is voor iedereen.”

Ruzies

Tot slot kwamen net als op Curaçao ook de aanhoudende ruzies tussen politici ter sprake en de rol die de media hierin spelen.

Je moet naar vier of vijf radiozenders luisteren om te begrijpen wat er echt aan de hand is”, zei een van de aanwezigen.

Koeijers adviseerde hen om naar de rechtstreekse uitzendingen te luisteren van Statenvergaderingen.

Als een krant zijn eigen mening geeft, dan is men niet bezig met journalistiek. Het is aan het volk om niet meer voor die media te kiezen”, zei ze.

Davelaar zei dat eisen voor kwaliteitsjournalistiek wettelijk zouden moeten worden vastgelegd. Over de ruzies binnen de politiek zeiden de Statenleden eensgezind dat discussies nu eenmaal altijd onderdeel zijn van een proces van verandering.

Controverse is heel normaal in deze periode. De nieuwe partijen zijn niet van het establishment, dat de discriminatie en de sociale kloof jarenlang in stand heeft gehouden. Voor ons maakt het niet uit wie je familie is en of je een vriend bent van de bank. Dat valt niet in de smaak bij het establishment.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in
  1. Nee, voor hen maakt het uit of je achternaam Wiels is en je je mond net open doet. Yu’i Korsui die terug wil komen adviseer ik maar een sgoed tussen de regels van Wiels’ zijn uitspraak te lezen. Met “ouderen met ervaring ook respect geven” bedoelt hij eigenlijk dat je alles van hen moet pikken en ajb geen veranderingen moet doorvoeren.
    Als je hier komt zul je door al zijn partijaanhangers ‘makamba pretu’ worden genoemd. en met je plek verwerven bedoeld hij dat je voor hem moet zijn of anders zal hij je als tegenstander beschouwen. al la Bush.

    Echt hoogopgeleide yu;i Korso we hebben jullie kennis, kunde en frisse wind nodig. maar verwacht niet dat je in een gespreid bedje komt. De gespreide bedjes die er staan zijn een valkuil voor bureaucratie en totale overgave.

    je bent jong! Heb lef!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties