32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Mismatch sbo en bedrijfsleven

HomeNieuwsMismatch sbo en bedrijfsleven

Willemstad – Het Curaçaose Middelbaar Beroepsonderwijs (sbo) sluit niet in voldoende mate aan bij de arbeidsmarkt.

,,De aansluiting is nadrukkelijk voor verbetering vatbaar”

, zo is de conclusie uit een onderzoek gehouden door het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) in opdracht van het ministerie van Onderwijs Wetenschap Cultuur en Sport.
KBB zet er wel een kanttekening bij, namelijk dat de aandacht voor afstemming en kwaliteitsverbetering de afgelopen periode wel is toegenomen.

,,Het bedrijfsleven blijft kritisch maar de scholen zelf geven aan dat er nog veel verbeterd dient te worden”

, aldus KBB.
Ook de aansluiting tussen vsbo en sbo wordt vaak als knelpunt genoemd maar er is ook veel bereidheid tot reflectie. KBB:

 ,,Men vindt dat de eigen organisatie en kwaliteit van de begeleiding beter kan en zou moeten. Ook de voorlichting over het beeld dat studenten hebben van beroepen en sectoren laat te wensen over.
Studenten zijn nog het meest tevreden.
Zij beoordelen over het algemeen hun eigen opleiding goed en ervaren de praktijkstage als voldoende.
Er blijkt ook sprake te zijn van kwaliteitsverschillen tussen de scholen.
Dat blijkt niet alleen uit de door de bedrijven gegeven rapportcijfers, maar ook uit de inhoudelijke opmerkingen en suggesties.
Kwaliteit is een relatief begrip; wat de een goed vindt, vindt de ander onvoldoende.
Het is vooral de beleving van kwaliteit door betrokkenen die tot uiting komt.”

Het onderzoek ging over de kwaliteit, kwantiteit en het rendement van het secundair beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt en de rapportage eindigt met voorstellen en suggesties om deze situatie te verbeteren.
Aanleiding voor het onderzoek is volgens het KBB de aanhoudende vraag van de arbeidsmarkt om betere aansluiting, de voortijdige schooluitval, de hoge (jeugd)werkloosheid en de discrepantie tussen vraag en aanbod.
Bij het onderzoek is gekozen voor een combinatie van onderzoeksmethoden, zowel kwalitatief als kwantitatief, bestaande uit deskresearch, enquêtes en focusgroepgesprekken.
Daarbij zijn drie verschillende doelgroepen onderscheiden om de situatie vanuit verschillende gezichtspunten te belichten, namelijk de werkgevers ofwel het bedrijfsleven, de sbo-instellingen en (ex-)studenten uit het sbo.
De onderzoekers kijken tevreden terug op de respons en deelname van de respondenten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties