26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 06:14

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoMismatch sbo en bedrijfsleven

Mismatch sbo en bedrijfsleven

Willemstad – Het Curaçaose Middelbaar Beroepsonderwijs (sbo) sluit niet in voldoende mate aan bij de arbeidsmarkt.

,,De aansluiting is nadrukkelijk voor verbetering vatbaar”

, zo is de conclusie uit een onderzoek gehouden door het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) in opdracht van het ministerie van Onderwijs Wetenschap Cultuur en Sport.
KBB zet er wel een kanttekening bij, namelijk dat de aandacht voor afstemming en kwaliteitsverbetering de afgelopen periode wel is toegenomen.

,,Het bedrijfsleven blijft kritisch maar de scholen zelf geven aan dat er nog veel verbeterd dient te worden”

, aldus KBB.
Ook de aansluiting tussen vsbo en sbo wordt vaak als knelpunt genoemd maar er is ook veel bereidheid tot reflectie. KBB:

 ,,Men vindt dat de eigen organisatie en kwaliteit van de begeleiding beter kan en zou moeten. Ook de voorlichting over het beeld dat studenten hebben van beroepen en sectoren laat te wensen over.
Studenten zijn nog het meest tevreden.
Zij beoordelen over het algemeen hun eigen opleiding goed en ervaren de praktijkstage als voldoende.
Er blijkt ook sprake te zijn van kwaliteitsverschillen tussen de scholen.
Dat blijkt niet alleen uit de door de bedrijven gegeven rapportcijfers, maar ook uit de inhoudelijke opmerkingen en suggesties.
Kwaliteit is een relatief begrip; wat de een goed vindt, vindt de ander onvoldoende.
Het is vooral de beleving van kwaliteit door betrokkenen die tot uiting komt.”

Het onderzoek ging over de kwaliteit, kwantiteit en het rendement van het secundair beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt en de rapportage eindigt met voorstellen en suggesties om deze situatie te verbeteren.
Aanleiding voor het onderzoek is volgens het KBB de aanhoudende vraag van de arbeidsmarkt om betere aansluiting, de voortijdige schooluitval, de hoge (jeugd)werkloosheid en de discrepantie tussen vraag en aanbod.
Bij het onderzoek is gekozen voor een combinatie van onderzoeksmethoden, zowel kwalitatief als kwantitatief, bestaande uit deskresearch, enquêtes en focusgroepgesprekken.
Daarbij zijn drie verschillende doelgroepen onderscheiden om de situatie vanuit verschillende gezichtspunten te belichten, namelijk de werkgevers ofwel het bedrijfsleven, de sbo-instellingen en (ex-)studenten uit het sbo.
De onderzoekers kijken tevreden terug op de respons en deelname van de respondenten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties