27.4 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 01:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Ministerraad keurt ontslag RvC van CPA goed

WILLEMSTAD — Het voornemen van minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), om de voltallige Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Ports Authority (CPA) te ontslaan, is door de Raad van Ministers (RvM) goedgekeurd.

 

“Het voornemen is inmiddels aan de adviseur Corporate Governance Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) voorgelegd, alwaar men drie tot vier weken de tijd zal nemen alvorens daarop terug te koppelen”

, aldus minister Martina.
Hij bevestigt dat tal van RvC-leden inmiddels ook schriftelijk hebben gereageerd, maar wil inhoudelijk niet op deze reacties ingaan.

“De code Corporate Governance geeft ons duidelijke richtlijnen inzake hoe te handelen waarbij zorgvuldigheid, duidelijke motivering/argumentatie van de handelingen dient plaats te vinden en waarbij men ook hoor en wederhoor dient toe te passen. Dit alles is conform de regels geschied en nu is het wachten op SBTNO”

, aldus minister Martina.

- Advertentie -

Pais-partijleider en Statenlid, Alex Rosaria, juicht de actie van de minister toe.
In een reactie op het verslag van de Amigoe, van het afgelopen weekeinde, waarin het functioneren van de huidige directeur Humberto de Castro, de misstanden, vriendjespolitiek en omstreden aanstellingen worden omschreven, reageert het Statenlid als volgt:

“De analyse van de Amigoe klopt, want ook ik heb dezelfde informatie ontvangen, wat me natuurlijk ernstige zorgen baart.
Er is duidelijk sprake van mismanagement binnen het bedrijf waarbij het functioneren van de directeur veel te wensen over laat.
Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest dat de directeur letterlijk orders opvolgt van de president-commissaris (Amparo dos Santos, red.).
Men houdt zich tevens met allerlei zaken bezig, zoals een kostbare rechtszaak aanspannen en in hoger beroep gaan tegen de gepensioneerde CPA-directeuren (Augustin Diaz en Richard Lopez Ramirez, red.), die niet binnen de corebusiness van het havenbedrijf vallen”

, aldus Rosaria, die toelicht dat het ontslag van de RvC als een eerste stap wordt gezien om het havenbedrijf weer ‘zo snel mogelijk optimaal te laten functioneren’.
In het artikel van afgelopen zaterdag over de ‘omstreden benoemingen en vriendjespolitiek bij CPA’ werd overigens per abuis gemeld dat de onlangs bij de megapier aangestelde Dudley Römer, de broer zou zijn van het VDC interim-hoofd Michael Römer.
Dit is echter niet het geval.

 

Downgrade voorkomen
Rosaria plaatst ook grote vraagtekens bij het onderhoud van CPA aan de havenfaciliteiten, waarbij hij verwijst naar onder andere de slechte staat van de kade van de Kleine Werf.

“De staat is werkelijk triest.
In plaats van dat men zich bezig houdt met bijvoorbeeld preventief onderhoud plegen en niet wacht tot iets kapot gaat, meen ik ook dat er tal van veiligheidsaspecten de nodige aandacht verdienen.
Zo zal er volgend jaar een audit plaatsvinden die vergelijkbaar is met een FAA-audit, waarbij men ook aan de ISPS-code (International Ship and Port Facility Security Code) moet voldoen.
Ik moet er natuurlijk niet aan denken dat we aan de hand van deze audit een downgrade krijgen, net zoals dat binnen het luchtverkeer is gebeurd.
Dit zou een funeste uitwerking kunnen hebben op bijvoorbeeld alleen al het aantal cruisebezoeken aan het eiland”

- Advertisement -

, aldus Rosaria.

“Mijn schatting is dat het havenbedrijf door mismanagement slecht op 10 procent van zijn potentieel functioneert.
Na de RvC zal men ook snel moeten kijken naar het mismanagement door de directeur.
Het zorgwekkende is dat onze haven op internationaal niveau in het verleden altijd hoog aangemerkt stond en nu komen we zelfs niet meer op de regionale lijsten voor. Aangezien men hard heeft moeten werken om de aanwijzing van tafel te krijgen, waarbij er fors bezuinigd moest worden, is het van essentieel belang dat iedere vorm van economische ontwikkeling nagestreefd wordt.
De haven kan voor een enorme economische opleving zorgen, mits het havenbedrijf optimaal gemanaged wordt”

, aldus Rosaria.
Hij benadrukt hierbij het belang van een goed havenbeleid.

“Dit zal nadat de RvC weg is, gepresenteerd worden.”

 

Voorstander Soab-doorlichting
Op de vraag of hij een voorstander is van een doorlichting van het overheidsbedrijf (de roep hierom neemt toe, red.) door overheidsaccountantsbureau Soab, stelt het Statenlid het volgende:

“Wij menen dat er altijd sprake moet zijn van ‘checks & balance’, vandaar dat wij zeker voorstander zijn van een doorlichting.
Hierbij zou een onafhankelijk onderzoek van het Soab niet gericht moeten zijn op het ‘jagen op mensen’ maar op het corrigeren van fouten.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -