BOB-wet nog niet gepubliceerd
WILLEMSTAD — Minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) neemt liever het zekere voor het onzekere en wil de privacy-waarborg van burgers zoveel mogelijk ‘aftimmeren’. Vandaar dat de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB) nog steeds niet gepubliceerd en dus ook niet van kracht is.
Deze zogenoemde BOB-wet werd in april van dit jaar aangenomen, nadat het concept er al een paar jaar lag.
Met deze wet krijgt het Openbaar Ministerie bevoegdheden om in gecompliceerde, grootschalige en grensoverschrijdende opsporingsonderzoeken, als dat nodig is, methoden te gebruiken zoals het afluisteren van verdachten of het plaatsen van peilbakens.
Deze methoden maken een grote inbreuk op de privacy, maar moeten soms wel aangewend worden.
De minister staat echter op het maken van strikte afspraken met het Openbaar Ministerie over de invoering en de bekendmaking van de BOB-wet, en hoever het OM kan gaan met het toepassen en de toetsing hiervan.
Hierover is hij met het OM in gesprek.
“De vrijheid van de mens staat bij mij zeer hoog in het vaandel”, stelt Wilsoe.
Hoewel in diezelfde BOB-wet staat aangegeven wat wel en niet mag, wordt er volgens de minister niet ingegaan op de implementatie.
En daarover wil Wilsoe keiharde afspraken maken om geen misverstanden te krijgen over de interpretatie van de BOB-wet.
“Ikzelf ben van nature ongeduldig, maar ik ben in dit geval van mening dat men niet lichtvaardig met de privacy van mensen moet omgaan.”
In je recht staan
Het maar niet van kracht worden van de BOB-wet zorgde voor negatieve kritiek van de Verenigde Staten in rapporten over internationale criminaliteitsbestrijding door Curaçao, en een plek op een grijze lijst.
Maar de minister maakt zich daar niet zo druk over.
“Er valt in de VS ook nog het een en ander te verbeteren aan de rechtsstaat. Ik moet zorgen dat burgers van Curaçao in hun recht staan.”
In Nederland is de wetgeving op dit gebied ook in fasen ingedeeld en op schrift gesteld.
“Een inval in een woning dient te gebeuren op basis van goede argumenten. Als het achteraf onterecht blijkt, dan kun je dat nooit meer goedmaken”, aldus Wilsoe.
In april van dit jaar werd de BOB-wet met een minimale meerderheid van elf stemmen voor (waarvan zeven van oppositiepartij PAR) en twee stemmen tegen goedgekeurd.
Alvorens de wet gepubliceerd zal worden, dient er eerst een informatiecampagne plaats te vinden om de burger te informeren.
Inmiddels onafhankelijk Statenlid Dean Rozier (ex- MFK) stemde tegen, uit onvrede met de aanpak van de criminaliteit door de minister.
Waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK) stemde niet, uit protest omdat volgens hem de burger beschermd moet worden tegen privacyschendingen.
Fractiegenoot en politieman Gilmar ‘Pik’ Pisas noemde het een heel gevaarlijke wet voor de samenleving, maar zou ‘voor’ stemmen om zijn politiecollega’s te steunen.
Op het moment van stemming had hij de zaal echter al verlaten.
De PS-fractie stemde voor, ‘in het algemeen belang’, al hadden ook zij hun bedenkingen over de uitvoering.
“Aan het parlement de taak om goed op te letten of de privacy van burgers niet geschonden wordt.”
Op Curaçao was de wet in november vorig jaar al preliminair aangenomen.
In verschillende rapportages vanuit het buitenland is er bij Curaçao op aangedrongen deze wet aan te nemen, om zo op terreinen van justitie en financiële dienstverlening internationaal in de pas te lopen.
Aruba en St. Maarten namen dit jaar de BOB-wet aan, maar ook daar zijn de wetten nog niet afgekondigd.