27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

80/20 Komt er alsnog

HomeNieuws80/20 Komt er alsnog

Willemstad – De partijen die voornemens zijn een transitiekabinet samen te stellen, na zes maanden gevolgd door een volwaardig politiek kabinet, zetten de 80/20-wet door.

Zo blijkt uit het deze week getekende regeerakkoord.
De wet, een initiatief van Pueblo Soberano (PS) nog ten tijde van de vorige regering Schotte, is controversieel.
Er zijn grote voorstanders, maar ook felle tegenstanders.
Het doel ervan is werkgevers te verplichten dat 80 procent van hun werknemersbestand bestaat uit lokale arbeidskrachten en dat slechts 20 procent ‘buitenlands’ is.

In het regeerakkoord staat:

,,De wet voor lokale arbeidsparticipatie, 80/-20, zal in werking treden om te garanderen dat landskinderen participeren.”

Meer zegt het akkoord van PS, PAIS, PNP en het onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran er niet over.
Wellicht volgt dat later.
Ook zullen bepaalde bestaande wetten voor werknemers van zogeheten ‘uitzendbureaus’ worden nageleefd, aldus het regeerakkoord ondertekend door partijleiders Helmin Wiels (PS), Alex Rosaria (PAIS), Humphrey Davelaar (PNP) en Sulvaran.

,,In dit kader zal er tevens speciale aandacht komen voor de effecten van deelname van ‘stagiaires’ van buitenaf op onze lokale arbeidsmarkt.”

Deze beleidsvoornemens op hoofdlijnen worden in het regeerakkoord verder niet uitgewerkt, dat moet later gebeuren in een regeerprogramma.
Maar van de omstreden 80/20-wet staat nu dus vast dat de samenwerkende partijen deze willen en ook zullen uitvoeren.
Onder de vorige regering Schotte (MFK/PS/- MAN) werd dit als een initiatieflandsverordening gepresenteerd door de Soberano- fractie in het parlement en aangenomen door de toenmalige Statenmeerderheid, maar later bleek dat vooral MFK van Gerrit Schotte er grote problemen mee had en tot inwerkingtreding kwam het nooit.
Er was overigens ook stevige principiële kritiek van de adviescolleges, waaronder de Raad van Advies.
Nu lijkt het er dan toch van te komen.
In het bedrijfsleven bestaat er over het algemeen veel weerstand tegen de 80/20-wet.
Mogelijk dat het uitgangspunt goed is – meer mensen van het eiland zelf aan het werk – maar in lang niet alle bedrijfstakken lukt het om gedwongen voldoende lokale capabele, gemotiveerde en gekwalificeerde arbeidskrachten te vinden.
Zo luidt de kritiek en angst.
Juridisch gezien waren en zijn er bezwaren op het terrein van (ongeoorloofde) discriminatie.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties