Den Haag – Justitieminister Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano) is – in tegenstelling tot de indruk die de naar buiten gebrachte officiële lezing wekt – door zijn Nederlandse ambtgenoot Ivo Opstelten (VVD) in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat zijn interventie in de Bientu-zaak niet kan worden getolereerd.
Dat meldt een doorgaans betrouwbare bron in Den Haag aan deze krant. Wilsoe is volgens deze bron maandagavond voorafgaand aan het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO) op Aruba in een gesprek onder vier ogen door Opstelten met klem aangeraden zijn brieven aan onder andere de autoriteiten in de VS en procureur-generaal Dick Piar in te trekken. Doet de PS-bewindsman dat niet, dan zal de Koninkrijksregering het kabinet Schotte daartoe dwingen door een ‘aanwijzing’ te geven.
Onduidelijk is of Wilsoe van plan is gehoor te geven aan het verzoek. De woordvoerder van Opstelten vatte het gesprek eerder samen als ‘open en goed’ waarbij ‘alles aan de orde is gekomen dat besproken moest worden’. Dat verder geen mededelingen worden gedaan over de inhoud van het gesprek is bedoeld om Wilsoe de gelegenheid te bieden zijn knopen te tellen.
Veel bedenktijd heeft de bewindsman daar overigens niet voor: Morgen is er een ingelaste RMR waar Opstelten verslag moet uitbrengen van zijn gesprek met Wilsoe. Eerder al heeft de RMR de acties van Wilsoe in scherpe bewoordingen veroordeeld. Omdat Wilsoe daar openlijk afstand van nam, kreeg Opstelten de opdracht hem uit naam van de Koninkrijksregering tot inkeer te brengen.
Zoals bekend heeft Wilsoe geprobeerd de VS er toe te bewegen het beslag op te heffen dat op verzoek van het Openbaar Ministerie in Willemstad is gelegd op de bankrekeningen in Amerika van loterijbaas Robbie dos Santos tegen wie een strafrechtelijk onderzoek (‘Bientu’) is ingesteld. Na tussenkomst van Den Haag heeft de VS de brief naast zich neergelegd. Ook de poging van Wilsoe om het OM te verbieden het onderzoek voort te zetten, trof geen doel.