25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Minister Martina wil ontslag voltallige RvC

 Minister Martina wil ontslagWILLEMSTAD — In een brief van 28 maart, aan de Raad van Ministers (RvM), zegt de minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), zijn vertrouwen in de huidige Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Ports Authority (CPA) definitief op. De ‘vertrouwensbreuk’ is volgens de minister te wijten aan de besluitvorming ofwel het inmiddels teruggedraaide voornemen van de RvC, om tot aanschaf van het gebouw aan de Pletterijweg voor 2,2 miljoen gulden over te gaan.

De minister adviseert de RvM om tot ontslag van de RvC-leden over te gaan:

“Indien de RvM dit advies overneemt, zal dat voornemen tezamen met een brief aan de adviseur Corporate Governance Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) worden voorgelegd”

, aldus minister Martina.
Hij zet uiteen ‘dat de besluitvorming met betrekking tot de aankoop van het gebouw, de Safety Zone NV, hoogst onzorgvuldig heeft plaatsgevonden’.

“Het betreft namelijk de aankoop van een gebouw waar een materieel bedrag mee is gemoeid, er is geen due-dilligence rapport, er is geen business case die aangeeft waar het gebouw voor zal worden gebruikt, er is geen recent taxatie-rapport van zes maanden of minder, er zijn geen beraadslagingen in de notulen terug te vinden en er is ook geen additionele informatie ter beschikking gesteld die laat zien waarop het besluit is gestoeld”

, aldus de minister.

Zoals de Amigoe reeds uitvoerig heeft belicht, is het gebouw eigendom van oud-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), de (half)broer van de president-commissaris van CPA, Amparo dos Santos.
Uit de CPA-notulen, waar de Amigoe ook over beschikt, blijkt dat het voorstel om het gebouw aan de Pletterijweg aan te schaffen, van CPA-directeur Humberto de Castro kwam, tijdens een RvC-vergadering medio november 2012 waar ook Dos Santos bij aanwezig was.

Minister Martina hierover:

“De beraadslaging en besluitvorming van de RvC over de aankoop, staat op gespannen voet met de code Corporate Governance. Paragraaf 2.12 van de code schrijft voor dat elke vorm en schijn van belangenverstrengeling tussen de vennootschap en commissarissen vermeden dient te worden. Indien een vennootschap een transactie aangaat met een rechtspersoon, terwijl een commissaris in een familierechtelijke relatie van die rechtspersoon staat, is er automatisch sprake van tegenstrijdig belang.”

Martina licht toe dat hij zich onder meer door de CPA-directeur Humberto de Castro heeft laten informeren, waarbij de aandacht van de minister vooral uitging naar een juiste opvolging van procedures.

“Navraag bij de directeur was zonder resultaat”

, aldus de minister.

Ook het besluit om in hoger beroep te gaan tegen de gepensioneerde CPA-directeuren Agustin Diaz en Richard Lopez Ramirez, wordt door minister Martina als reden voor de vertrouwensbreuk genoemd.
De minister kreeg op navraag naar de stand van zaken, van de CPA-directeur het volgende antwoord:

“In het geval van CPA versus de oud-directeuren, zal de CPA-directeur zich laten adviseren door een extern deskundig advocatenkantoor en zal hij ondertekende (minister Martina, red.) en de RvC daarover, zodra mogelijk, inlichten”

, aldus het antwoord.
De minister stelt hierop in zijn hoedanigheid als aandeelhouder, op grond van bovengenoemde feiten tot de conclusie te zijn gekomen dat ‘de vertrouwensrelatie tussen hem en de RvC-leden ernstig is geschaad’.

Vervolg op pagina 2

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -