28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 10:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Minister Martina wil ontslag voltallige RvC

 Minister Martina wil ontslagWILLEMSTAD — In een brief van 28 maart, aan de Raad van Ministers (RvM), zegt de minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), zijn vertrouwen in de huidige Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Ports Authority (CPA) definitief op. De ‘vertrouwensbreuk’ is volgens de minister te wijten aan de besluitvorming ofwel het inmiddels teruggedraaide voornemen van de RvC, om tot aanschaf van het gebouw aan de Pletterijweg voor 2,2 miljoen gulden over te gaan.

De minister adviseert de RvM om tot ontslag van de RvC-leden over te gaan:

“Indien de RvM dit advies overneemt, zal dat voornemen tezamen met een brief aan de adviseur Corporate Governance Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) worden voorgelegd”

, aldus minister Martina.
Hij zet uiteen ‘dat de besluitvorming met betrekking tot de aankoop van het gebouw, de Safety Zone NV, hoogst onzorgvuldig heeft plaatsgevonden’.

“Het betreft namelijk de aankoop van een gebouw waar een materieel bedrag mee is gemoeid, er is geen due-dilligence rapport, er is geen business case die aangeeft waar het gebouw voor zal worden gebruikt, er is geen recent taxatie-rapport van zes maanden of minder, er zijn geen beraadslagingen in de notulen terug te vinden en er is ook geen additionele informatie ter beschikking gesteld die laat zien waarop het besluit is gestoeld”

, aldus de minister.

- Advertentie -

Zoals de Amigoe reeds uitvoerig heeft belicht, is het gebouw eigendom van oud-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK), de (half)broer van de president-commissaris van CPA, Amparo dos Santos.
Uit de CPA-notulen, waar de Amigoe ook over beschikt, blijkt dat het voorstel om het gebouw aan de Pletterijweg aan te schaffen, van CPA-directeur Humberto de Castro kwam, tijdens een RvC-vergadering medio november 2012 waar ook Dos Santos bij aanwezig was.

Minister Martina hierover:

“De beraadslaging en besluitvorming van de RvC over de aankoop, staat op gespannen voet met de code Corporate Governance. Paragraaf 2.12 van de code schrijft voor dat elke vorm en schijn van belangenverstrengeling tussen de vennootschap en commissarissen vermeden dient te worden. Indien een vennootschap een transactie aangaat met een rechtspersoon, terwijl een commissaris in een familierechtelijke relatie van die rechtspersoon staat, is er automatisch sprake van tegenstrijdig belang.”

Martina licht toe dat hij zich onder meer door de CPA-directeur Humberto de Castro heeft laten informeren, waarbij de aandacht van de minister vooral uitging naar een juiste opvolging van procedures.

“Navraag bij de directeur was zonder resultaat”

, aldus de minister.

- Advertisement -

Ook het besluit om in hoger beroep te gaan tegen de gepensioneerde CPA-directeuren Agustin Diaz en Richard Lopez Ramirez, wordt door minister Martina als reden voor de vertrouwensbreuk genoemd.
De minister kreeg op navraag naar de stand van zaken, van de CPA-directeur het volgende antwoord:

“In het geval van CPA versus de oud-directeuren, zal de CPA-directeur zich laten adviseren door een extern deskundig advocatenkantoor en zal hij ondertekende (minister Martina, red.) en de RvC daarover, zodra mogelijk, inlichten”

, aldus het antwoord.
De minister stelt hierop in zijn hoedanigheid als aandeelhouder, op grond van bovengenoemde feiten tot de conclusie te zijn gekomen dat ‘de vertrouwensrelatie tussen hem en de RvC-leden ernstig is geschaad’.

Vervolg op pagina 2

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -