30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Minister Francisca verliest rechtszaak Tayer Soshal

Jeanne-Marie-Francisca-225x300WILLEMSTAD — Het bestuur en de directie van Fundashon Tayer Soshal mogen zich weer op de werkvloer vertonen. Dat heeft de rechter gisteren in een kort geding besloten. Volgens de rechter was PS-minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) onbevoegd om de werknemers te schorsen. Ook kreeg de minister een tik op de vingers, omdat het onderzoek naar de beschuldigingen van mishandeling en intimidatie een maand na de schorsing nog niet is opgestart.

- Advertentie -

De opgegeven reden voor de schorsing op 26 september was dat nader onderzoek noodzakelijk was naar klachten van participanten van de sociale werkplaats op Sta. Martha over het bestuur, de directie en personeelsleden van de stichting.
Die klachten zijn: misbruik van omstandigheden, intimidatie, mishandeling en diefstal van goederen.

Het bestuur onder leiding van Mayra Coffie en het directielid Sharlon Melfor betwistten de rechtmatigheid en de gegrondheid van de schorsing en vorderden daarom de opschorting van de schorsing van drie maanden.
Volgens de rechter is een schorsing van een bestuurder of werknemer een ingrijpende maatregel die in het algemeen, en zeker in een kleine samenleving als de Curaçaose, diep ingrijpt in het persoonlijke en sociale leven van betrokkene en bovendien een diffamerend karakter heeft.
Daarom moeten er volgens de rechter gegronde redenen zijn voor de schorsing.
Juist vanwege het ingrijpende karakter van de schorsingsmaatregel had het onderzoek naar de beschuldigingen direct moeten worden uitgevoerd. Dat is niet gebeurd.
Tot enige dagen voor de behandeling van het kort geding had Soab nog steeds geen opdracht gekregen.
Bovendien ziet de rechter niet in dat een accountantskantoor als Soab een relevant onderzoek kan doen naar misbruik van omstandigheden, intimidatie, mishandeling en diefstal van goederen.

Verder is de door de minister opgelegde schorsing niet gebaseerd op de statuten van de stichting. Die bevoegdheid berust volgens de statuten wat de directie betreft bij het bestuur.
De door de minister opgelegde schorsing is dus onbevoegd gegeven en kan daarom niet in stand blijven.
De stelling van de overheid dat een terugkeer van de directie en het bestuur zal leiden tot onrust onder de participanten, is volgens de rechter geen reden om de schorsing in stand te houden.
De overheid heeft het immers in haar macht om samen met de leidinggevenden overwogen voorlichting aan de participanten te geven, zodat onrust wordt voorkomen en alles in goede banen wordt geleid.
De overheid is veroordeeld in de proceskosten.

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -