25.9 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | Anonieme brief kritisch op gokbeleid Curaçao doet de ronde

Frank op de Woerd | CasinoNieuws.nl Een anoniem “persbericht” met kritiek op de Curaçaose minister Silvania en diens kansspelbeleid wordt verspreid via berichtenservice Whatsapp. Trustkantoor EM Group begrijpt...
- Advertentie -

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...
- Advertentie -

MFK hekelt functioneren Statenvoorzitter

Mike Franco
Mike Franco


WILLEMSTAD — De Statenfractie van oppositiepartij MFK is niet te spreken over het functioneren van Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais). De MFK beschuldigt Franco ervan dat hij zich niet aan het Reglement van Orde (RvO) van de Staten houdt door vergaderingen die de MFK heeft aangevraagd niet tijdig op te roepen.

Advertentie

De MFK-fractie hekelt het feit dat vergaderingen die door haar worden worden aangevraagd, steevast meer dan een maand te laat worden opgeroepen.
Dit druist volgens de fractie in tegen het RvO van het parlement.
De MFK constateert dat het hierbij niet om een geïsoleerd incident gaat, maar dat Franco in zijn functioneren de fractie van de oppositiepartij steevast benadeelt.
Een van de belangrijkste taken van de voorzitter van de Staten is volgens de MFK het naleven en doen naleven van het RvO.
In het RvO is volgens de MFK duidelijk omschreven hoe vergaderingen opgeroepen dienen te worden en plaats dienen te vinden.
Maar de oppositiepartij constateert dat Franco constant zondigt tegen dit RvO, door vergaderingen die door de MFK zijn aangevraagd niet binnen de vereiste veertien dagen op te roepen.
In haar brief van 4 april haalt de MFK een lijst aan van vergaderingen die door de fractie zijn aangevraagd, maar die niet tijdig zijn opgeroepen.
De lijst gaat terug tot april 2013 en maakt melding van vergaderingen over uiteenlopende onderwerpen zoals de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), het nieuwe ziekenhuisgebouw, het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) en schoolmelk.

In plaats van onze parlementaire democratie te beschermen kiest u ervoor om de regels verschillende keren te overtreden en te ondermijnen.
Het is overduidelijk dat u de basisregels van de democratie overtreedt.”

De MFK stelt dat Franco niet met het argument moet komen dat hij geen interne regels van de Staten heeft overtreden.
Het RvO is hierover heel duidelijk aldus de MFKfractie.
Als er sprake is van enige onduidelijkheid ten aanzien van de regels beslist de meerderheid van de Statenleden en niet de voorzitter, aldus de oppositiepartij.
In dit geval beschuldigt de MFK Franco dan ook van machtsmisbruik en overtreding van de interne regels van de Staten.
De fractie dringt er daarom bij de Statenvoorzitter op aan om zo snel mogelijk zijn handelwijze te corrigeren en zich aan de regels van het parlement te gaan houden.
Deze regels gelden voor alle Statenleden, inclusief de voorzitter, aldus de MFK.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Ach MFK, toen jullie daar zaten en Asjes de democratie om zeep probeerde te helpen, geen agenda punten van o.a. de PAR op de agenda zette, had u geen enkel bezwaar of commentaar. Nu ineens speelt u de goed (schijn) heilig man of partij. Raak er maar aan gewend.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -