27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 04:36

Laatste reacties

- Advertentie -

MFK hekelt functioneren Statenvoorzitter

Mike Franco
Mike Franco


WILLEMSTAD — De Statenfractie van oppositiepartij MFK is niet te spreken over het functioneren van Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais). De MFK beschuldigt Franco ervan dat hij zich niet aan het Reglement van Orde (RvO) van de Staten houdt door vergaderingen die de MFK heeft aangevraagd niet tijdig op te roepen.

Advertentie

- Advertentie -

De MFK-fractie hekelt het feit dat vergaderingen die door haar worden worden aangevraagd, steevast meer dan een maand te laat worden opgeroepen.
Dit druist volgens de fractie in tegen het RvO van het parlement.
De MFK constateert dat het hierbij niet om een geïsoleerd incident gaat, maar dat Franco in zijn functioneren de fractie van de oppositiepartij steevast benadeelt.
Een van de belangrijkste taken van de voorzitter van de Staten is volgens de MFK het naleven en doen naleven van het RvO.
In het RvO is volgens de MFK duidelijk omschreven hoe vergaderingen opgeroepen dienen te worden en plaats dienen te vinden.
Maar de oppositiepartij constateert dat Franco constant zondigt tegen dit RvO, door vergaderingen die door de MFK zijn aangevraagd niet binnen de vereiste veertien dagen op te roepen.
In haar brief van 4 april haalt de MFK een lijst aan van vergaderingen die door de fractie zijn aangevraagd, maar die niet tijdig zijn opgeroepen.
De lijst gaat terug tot april 2013 en maakt melding van vergaderingen over uiteenlopende onderwerpen zoals de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), het nieuwe ziekenhuisgebouw, het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) en schoolmelk.

In plaats van onze parlementaire democratie te beschermen kiest u ervoor om de regels verschillende keren te overtreden en te ondermijnen.
Het is overduidelijk dat u de basisregels van de democratie overtreedt.”

De MFK stelt dat Franco niet met het argument moet komen dat hij geen interne regels van de Staten heeft overtreden.
Het RvO is hierover heel duidelijk aldus de MFKfractie.
Als er sprake is van enige onduidelijkheid ten aanzien van de regels beslist de meerderheid van de Statenleden en niet de voorzitter, aldus de oppositiepartij.
In dit geval beschuldigt de MFK Franco dan ook van machtsmisbruik en overtreding van de interne regels van de Staten.
De fractie dringt er daarom bij de Statenvoorzitter op aan om zo snel mogelijk zijn handelwijze te corrigeren en zich aan de regels van het parlement te gaan houden.
Deze regels gelden voor alle Statenleden, inclusief de voorzitter, aldus de MFK.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Ach MFK, toen jullie daar zaten en Asjes de democratie om zeep probeerde te helpen, geen agenda punten van o.a. de PAR op de agenda zette, had u geen enkel bezwaar of commentaar. Nu ineens speelt u de goed (schijn) heilig man of partij. Raak er maar aan gewend.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -