27 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 23:40

Laatste reacties

- Advertentie -

MFK en PAR leggen afwezigheid uit

 

WILLEMSTAD — De fracties van zowel de PAR als MFK dragen argumenten aan, waarom zij gisteren niet zijn komen opdagen voor een openbare vergadering van de Staten. Tijdens deze vergadering had de conceptbegroting voor de Staten voor het jaar 2012 geaccordeerd moeten worden. Maar omdat beide fracties niet aanwezig waren, kon er geen quorum worden gevormd, waardoor de vergadering geen doorgang kon vinden.

In een persbericht wijt de PAR-fractie het niet doorgaan van de behandeling van de Statenbegroting gisteren aan een oorlog, die in de coalitie gevoerd wordt tussen de MFK en de PS.

Hierdoor heeft volgens de oppositiepartij de voor gisterochtend geplande vergadering geen doorgang kunnen vinden. De PAR stelt dat de partij niet voornemens is zich te laten misbruiken in de oorlog tussen de regeringsfracties.

- Advertentie -

De fracties die deel uitmaken van de huishoudelijke commissie van de Staten zijn de eerst geroepenen om het quorum te vormen voor de behandeling van de begroting die zij hebben opgesteld.”

Als grootste fractie in de Staten is de PAR niet in de huishoudelijke commissie vertegenwoordigd. Volgens de partij moet de coalitie haar verantwoordelijkheid nemen in deze zaak.

In een eigen persbericht geeft MFK-voorzitter en tevens waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé de visie van de partij op de vergadering van gisteren.

“Zoals wij al eerder hebben aangegeven is iedere parlementariër ervoor verantwoordelijk dat er een quorum is. De Staten tellen eenentwintig leden, als er vijf (van de MFK) niet aanwezig zijn dan zien wij niet in waarom de resterende zestien leden geen quorum kunnen vormen.”

- Advertisement -

Thodé wijst in dit verband op het feit, dat toen de Statenbegroting in de centrale commissie behandeld moest worden, er wel een quorum gevormd kon worden. Ook toen waren de vijf leden van de MFK-fractie niet aanwezig.”

De MFK stelt in haar persbericht wederom het niet eens te zijn met de handelwijze van Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS). Volgens Thodé heeft Asjes weer tegen artikel 66 van het Reglement van Orde van de Staten gehandeld.

Dit stelt dat wanneer er geen quorum voorhanden is, de vergadering niet plaatsvindt en er ook geen beraadslagingen worden gehouden. Het is opvallend dat de voorzitter een show heeft opgevoerd rond de begrotingsbehandeling, zonder dat er een quorum voorhanden was. Dit is tegen het Reglement van Orde van de Staten.”

Voor het doorgaan van de Statenvergadering is een quorum van elf leden (de helft plus één) vereist. Gisteren waren bij twee pogingen om de vergaderingen door te laten gaan eerst zes en daarna acht parlementariërs aanwezig.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -