27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

MFK en PAR leggen afwezigheid uit

HomeNieuwsMFK en PAR leggen afwezigheid uit

 

WILLEMSTAD — De fracties van zowel de PAR als MFK dragen argumenten aan, waarom zij gisteren niet zijn komen opdagen voor een openbare vergadering van de Staten. Tijdens deze vergadering had de conceptbegroting voor de Staten voor het jaar 2012 geaccordeerd moeten worden. Maar omdat beide fracties niet aanwezig waren, kon er geen quorum worden gevormd, waardoor de vergadering geen doorgang kon vinden.

In een persbericht wijt de PAR-fractie het niet doorgaan van de behandeling van de Statenbegroting gisteren aan een oorlog, die in de coalitie gevoerd wordt tussen de MFK en de PS.

Hierdoor heeft volgens de oppositiepartij de voor gisterochtend geplande vergadering geen doorgang kunnen vinden. De PAR stelt dat de partij niet voornemens is zich te laten misbruiken in de oorlog tussen de regeringsfracties.

De fracties die deel uitmaken van de huishoudelijke commissie van de Staten zijn de eerst geroepenen om het quorum te vormen voor de behandeling van de begroting die zij hebben opgesteld.”

Als grootste fractie in de Staten is de PAR niet in de huishoudelijke commissie vertegenwoordigd. Volgens de partij moet de coalitie haar verantwoordelijkheid nemen in deze zaak.

In een eigen persbericht geeft MFK-voorzitter en tevens waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé de visie van de partij op de vergadering van gisteren.

“Zoals wij al eerder hebben aangegeven is iedere parlementariër ervoor verantwoordelijk dat er een quorum is. De Staten tellen eenentwintig leden, als er vijf (van de MFK) niet aanwezig zijn dan zien wij niet in waarom de resterende zestien leden geen quorum kunnen vormen.”

Thodé wijst in dit verband op het feit, dat toen de Statenbegroting in de centrale commissie behandeld moest worden, er wel een quorum gevormd kon worden. Ook toen waren de vijf leden van de MFK-fractie niet aanwezig.”

De MFK stelt in haar persbericht wederom het niet eens te zijn met de handelwijze van Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS). Volgens Thodé heeft Asjes weer tegen artikel 66 van het Reglement van Orde van de Staten gehandeld.

Dit stelt dat wanneer er geen quorum voorhanden is, de vergadering niet plaatsvindt en er ook geen beraadslagingen worden gehouden. Het is opvallend dat de voorzitter een show heeft opgevoerd rond de begrotingsbehandeling, zonder dat er een quorum voorhanden was. Dit is tegen het Reglement van Orde van de Staten.”

Voor het doorgaan van de Statenvergadering is een quorum van elf leden (de helft plus één) vereist. Gisteren waren bij twee pogingen om de vergaderingen door te laten gaan eerst zes en daarna acht parlementariërs aanwezig.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties