26 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

MFK en PAR leggen afwezigheid uit

 

WILLEMSTAD — De fracties van zowel de PAR als MFK dragen argumenten aan, waarom zij gisteren niet zijn komen opdagen voor een openbare vergadering van de Staten. Tijdens deze vergadering had de conceptbegroting voor de Staten voor het jaar 2012 geaccordeerd moeten worden. Maar omdat beide fracties niet aanwezig waren, kon er geen quorum worden gevormd, waardoor de vergadering geen doorgang kon vinden.

In een persbericht wijt de PAR-fractie het niet doorgaan van de behandeling van de Statenbegroting gisteren aan een oorlog, die in de coalitie gevoerd wordt tussen de MFK en de PS.

Hierdoor heeft volgens de oppositiepartij de voor gisterochtend geplande vergadering geen doorgang kunnen vinden. De PAR stelt dat de partij niet voornemens is zich te laten misbruiken in de oorlog tussen de regeringsfracties.

De fracties die deel uitmaken van de huishoudelijke commissie van de Staten zijn de eerst geroepenen om het quorum te vormen voor de behandeling van de begroting die zij hebben opgesteld.”

Als grootste fractie in de Staten is de PAR niet in de huishoudelijke commissie vertegenwoordigd. Volgens de partij moet de coalitie haar verantwoordelijkheid nemen in deze zaak.

In een eigen persbericht geeft MFK-voorzitter en tevens waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé de visie van de partij op de vergadering van gisteren.

“Zoals wij al eerder hebben aangegeven is iedere parlementariër ervoor verantwoordelijk dat er een quorum is. De Staten tellen eenentwintig leden, als er vijf (van de MFK) niet aanwezig zijn dan zien wij niet in waarom de resterende zestien leden geen quorum kunnen vormen.”

Thodé wijst in dit verband op het feit, dat toen de Statenbegroting in de centrale commissie behandeld moest worden, er wel een quorum gevormd kon worden. Ook toen waren de vijf leden van de MFK-fractie niet aanwezig.”

De MFK stelt in haar persbericht wederom het niet eens te zijn met de handelwijze van Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS). Volgens Thodé heeft Asjes weer tegen artikel 66 van het Reglement van Orde van de Staten gehandeld.

Dit stelt dat wanneer er geen quorum voorhanden is, de vergadering niet plaatsvindt en er ook geen beraadslagingen worden gehouden. Het is opvallend dat de voorzitter een show heeft opgevoerd rond de begrotingsbehandeling, zonder dat er een quorum voorhanden was. Dit is tegen het Reglement van Orde van de Staten.”

Voor het doorgaan van de Statenvergadering is een quorum van elf leden (de helft plus één) vereist. Gisteren waren bij twee pogingen om de vergaderingen door te laten gaan eerst zes en daarna acht parlementariërs aanwezig.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -