28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

Metro | Wat doen al die maffiosi in Nederland?

Door Wouter van Loon

Italiaanse criminelen vinden het goed toeven in de Nederlandse bordelen. Foto: ANP
Italiaanse criminelen vinden het goed toeven in de Nederlandse bordelen. Foto: ANP

Het is de tweede maffioso die in korte tijd in Nederland wordt opgepakt: afgelopen weekend werd in Tilburg een 38-jarige Italiaan opgepakt die leiding gaf aan een criminele organisatie op Sardinië. In december werd in Utrecht een 46-jarig lid van de Napolitaanse maffia in de kraag gevat.

En zo worden er regelmatig maffiosi opgepakt in Nederland. Wat doen ze hier?

Bordelen en drugs

Beide mannen hadden al een flinke gevangenisstraf boven het hoofd hangen. De man in Tilburg kan voor 24 jaar de cel in draaien, de ‘cammorist’ die in Utrecht is gepakt was in eigen land al veroordeeld voor drugshandel. Nederland is voor Italiaanse criminelen dan ook een mooie plek om onder te duiken.

Lees ook: Maffiabaas verstopt zich jarenlang in eigen huis

Nederland heeft alles wat bij het geromantiseerde stereotype van een crimineel leven hoort: de drugsregels zijn er liberaal, er zijn veel bordelen, en het is er relatief makkelijk geld witwassen. Ook vanuit zakelijk oogpunt is Nederland aantrekkelijk: er zijn twee grote zeehavens, van Rotterdam en Amsterdam, en Antwerpen ligt om de hoek. De havens spelen een cruciale rol in de import van drugs uit Zuid-Amerika. En voor een Italiaan is het relatief gemakkelijk om een dekmantel op te zetten; een Italiaans restaurant.

Feesten

Dat er veel Italiaanse maffiosi in Nederland zitten, is dan ook niet van vandaag of gisteren. Nederland was hét trefpunt voor de maffia buiten Italië, stelde Giorgio Basile, een voormalig lid uit de ’Ndrangheta die het zwijgen heeft doorbroken, eerder al in het boek De Italiaanse maffia in Nederland. „En dan doel ik op alle mafiaorganisaties, Camorra, Cosa Nostra, ’Ndrangheta. We zagen elkaar hier vaak. Er werden grote party’s georganiseerd. Met mooie vrouwen, we hadden het voor elkaar. Je hoefde geen angst te hebben te worden opgepakt door de politie. Er wás ook weinig politie. Het leven was hier makkelijk. We konden doen wat we wilden. Nederland was een vrijstaat.”

Niet moorden, wel witwassen

Dat is al die tijd zo gebleven. Roberto Saviano, schrijver van het boek Gomorra over de Napolitaanse Camorra, omschreef Nederland ook al als een ideale schuilplaats. Ze houden zich hier onder de radar, vertelde hij in NRC.

„Dat de banken en financiële instellingen met de miljarden van de cocaïnehandel werken, dat bedrijven met hun zetel in Nederland worden gebruikt om geld wit te wassen, baart de mensen blijkbaar geen zorgen. De ’Ndrangheta gebruikt Nederland als schuilplaats, overslagpunt, onderhandelcentrum.”

Bron: Metro

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...