Metro | ‘Waarheid over Natalee Holloway gaan we horen’

Erik Jonk

John van den Heuvel voor de Challapalka-gevangenis in Peru. / RTL

John van den Heuvel voor de Challapalka-gevangenis in Peru. / RTL

Al elf jaar lang is iedereen benieuwd naar het antwoord op die ene vraag: wat is er gebeurd met de in 2005 op Aruba verdwenen Amerikaanse Natalee Holloway en wat was de rol van Joran van der Sloot daarbij?

Tot op de dag van vandaag is het antwoord er nog altijd niet, maar dat gaat ooit veranderen. Denkt John van den Heuvel.

Geïsoleerd brommen

De misdaadjournalist van RTL en De Telegraaf bezocht Van der Sloot onlangs in de zwaarbewaakte Challapalka-gevangenis in Peru. De geboren Arnhemmer is veroordeeld voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores en moet 28 jaar volkomen geïsoleerd brommen. Van den Heuvel kwam het complex, in een totaal onherbergzaam gebied en vol zware criminelen, binnen met een verborgen camera en kon zijn ontmoeting met Van der Sloot zo opnemen. Beelden van het bezoek zijn donderdagavond op RTL 4 te zien.

Waarom wilde je Van der Sloot graag spreken?

Ik heb vaker contact met Joran gehad sinds ik hem een jaar of zes geleden interviewde. Bijvoorbeeld via whatsapp, toen hij nog een telefoon in de cel had. Hij had een paar keer gevraagd of ik langs wilde komen als ik in de buurt was. Voor mijn programma Vermoord in het Buitenland was ik in Bolivia, dus toen ben ik naar Peru doorgevlogen. Tja, waarom? Ik wilde Jorans situatie in die beruchte gevangenis weleens zien en over de verdwijning van Natalee Holloway is nog altijd geen duidelijkheid. Je hoopt toch dat hij het achterste van zijn tong een keer laat zien. Ik heb het vaker meegemaakt dat gedetineerden die lang vast zitten op een gegeven moment gaan praten.
5200 meter hoogte

Kwam je gemakkelijk binnen?

De reis was vooral pittig. Eenmaal in Lima besefte ik me dat ik nog twaalf uur moest reizen en van zeeniveau naar 5200 meter hoogte moest. Dat was zwaar. Binnenkomen was niet lastig omdat Jorans advocaat een plek op de bezoekerslijst had geregeld, maar het meenemen van een camera was nogal spannend. Bij het fouilleren realiseerde ik me dat ik ook in de cel naast Joran zou kunnen belanden, maar het is gelukt. Ik wilde het gesprek absoluut vastleggen, want Joran komt nog weleens op zijn woorden terug.

De Challapalka-gevangenis. / RTL

De Challapalka-gevangenis. / RTL

Wist hij dat je het opnam?

Nee. Dat heb ik zijn advocaat achteraf gemeld en die zou het doorgeven. Joran heeft niet geprobeerd de uitzending tegen te houden.

Wat mogen we van je interview al weten?

Joran vertelt over hoe hij zijn afzondering beleeft en hoe hij wordt bejegend door medegedetineerden als er wel contact mogelijk is. Hij vertelt waar hij zoal mee bezig is, over zijn vaderschap, wie hem financieel ondersteunt en hij maakt eindelijk de complete toedracht van de moord op Stephany Flores duidelijk.
Voorwaarden

En over Natalee Holloway?

Dat hij om tafel wil met het Openbaar Ministerie van Aruba. Hij wil zijn voorwaarden kenbaar maken voor het geven van informatie over Natalee.

Een verblijf in een Nederlandse gevangenis…

Ja, maar dat is zo gemakkelijk niet. Er is een verdrag tussen Peru en Nederland, maar Peru moet dan wel instemmen. Bovendien zal de familie van Natalee Holloway gevraagd worden wat men ervan vindt.

Joran van der Sloot. / AFP

Joran van der Sloot. / AFP

Lees ook: Bekent Joran van der Sloot hier de moord op Natalee?
Ieder stapje

Ben je tevreden met het resultaat?

Ik ben die gevangenis niet ingegaan met het idee dat ik de verdwijning van Natalee Holloway even zou gaan oplossen. Maar ieder stapje richting die oplossing kan bijdragen. Daarom is het belangrijk dat we aandacht voor die zaak houden.

Met al jouw ervaring, komt die oplossing er ooit?

Ja, we gaan weten wat er met Natalee is gebeurd, misschien wel eerder dan je denkt.

De geheime Jorantapes: de waanzinnige waarheid van een moordenaar, donderdag 14 april om 21.30 uur op RTL 4.

Bron: Metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *