28 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:51

Laatste reacties

- Advertentie -

‘Met rijkswet weer klassenmaatschappij’ | Antilliaans Dagblad

Advocaat Sulvaran: Wat Nederland doet, is chantage | Jeu Olimpio

Willemstad – Met een Rijkswet Caribische hervormingsentiteit neemt Curaçao een sprong terug in de tijd. Europees-Nederlandse ambtenaren krijgen het voor het zeggen en regering en parlement zitten er dan alleen nog ‘voor spek en bonen’. Dat zegt advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran in een interview op de Facebookpagina van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO).

 

- Advertentie -

,,Wat Nederland nu doet, is chantage”, zegt Sulvaran. Hij is het er ‘helemaal mee eens’ dat er een vorm van controle komt voor de liquiditeitssteun, maar niet op deze manier die voorbijgaat aan bestaande democratische structuren en de bevolking het recht ontneemt om haar eigen toekomst te bepalen.

,,Nederland weet dat we het geld nodig hebben om niet bankroet te gaan. Ze chanteren ons.” Want in een van de moeilijkste periodes waarin Curaçao zich bevindt, zegt de rijkste van de vier landen in het Koninkrijk financieel steun te willen geven, ‘maar alleen als we daarvoor onze democratie inleveren’. Sulvaran waarschuwt voor alle mooie beloftes.

Toen Curaçao op 10 oktober 2010 (10-10-‘10) onafhankelijk land werd binnen het Koninkrijk kwam Nederland ook met een ‘zak met geld’, maar kocht daarvoor volgens de Curaçaose strafpleiter juridische en financiële invloed terug. Sulvaran:

,,Een deel van wat we hadden gewonnen in 1956 (het jaar dat het Statuut van kracht werd, red.). Ook in 2010 was de belofte dat het geld uit de lucht zou vallen, volle koelkasten en geen armoede. Maar tien jaar later zijn we armer dan ooit en is de werkloosheid hoger dan ooit tevoren.”

De wet waar Nederland nu mee komt als voorwaarde voor de uitbetaling van de derde tranche van een lening die nodig is om uit de sociaaleconomische crisis te komen na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, noemt de advocaat ‘een farce’. ,,Een consensusrijkswet in de geest van het Statuut, ontstaat op basis van overeenstemming na onderhandelingen.”

Dat proces heeft niet plaatsgevonden, de wet is door Nederland gemaakt, zonder overleg met Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Maar ernstiger vindt Sulvaran dat de wet alleen voor de eilanden in het Caribisch gebied geldt en dat die daarmee in wezen alle zeggenschap verliezen over toekomstige investeringen. Want het zelfstandige bestuursorgaan (zbo), de Caribische Hervormingsentiteit, zal de touwtjes in handen nemen.

,,Drie Europese Nederlanders gaan de eilanden besturen. Zij hoeven alleen verantwoordelijkheid af te leggen aan het Nederlandse parlement en vallen onder de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.”

Sulvaran schets een organisatie die is gevestigd in Den Haag en onbeperkte macht heeft. ,,Noch de regering, noch de Staten hebben dan iets te zeggen. Het heeft geen enkele zin om nog verkiezingen te houden. De entiteit kan haar eigen beleid bepalen op terreinen die normaal zijn voorbehouden aan een gekozen regering.

Europese Nederlanders hebben toegang tot alle instanties van de overheid en zelfs tot particuliere bedrijven en beslissen waarin moet worden geïnvesteerd en wie wel en wie niet in aanmerking komt voor subsidie. Wij kunnen hen op geen enkele manier ter verantwoording roepen, omdat ze onder Nederlands gezag vallen.”

De drie bestuurders van de Caribische hervormingsentiteit en alle hoge ambtenaren die zij meenemen en hun gezinnen, krijgen vrij toegang tot de eilanden, zij worden van rechtswege toegelaten. Sulvaran:

,,Alles wijst erop dat op deze manier weer een klassenmaatschappij tot stand komt, zoals die er was voor 1956. Dan wonen er weer Europese Nederlanders met privileges in afgesloten buurten.” De strafrechtadvocaat hoopt dat de regering-Rhuggenaath haar poot stijf houdt en niet instemt met de rijkswet die Nederland heeft voorgesteld. De druk is groot. Maar deze wet mag de regering niet accepteren. Het vraagt moed en offers van iedereen.

Wie het kan dragen moet bijdragen in een fonds om ervoor te zorgen dat de minderbedeelden genoeg voedsel hebben. Solidariteit, daar gaat het nu om. Sulvaran vindt dat Curaçao naar internationale rechtsinstanties moet stappen en de handelswijze van Nederland aan de kaak moet stellen. ,,We vormen een deel van een Koninkrijk. Het mag niet zo zijn dat een land dat rijker is de anderen op deze manier kan chanteren. Zo vallen we terug in tijden van kolonialisme en discriminatie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

12 reacties

 1. U bent dus wel voor controle heer Sulvaran, maar niet te streng?

  Of wilt u controle die uw clientele goed uitkomt.
  We hebben daar een woord voor: “lalilali” controle..

  “Klassenmaatschappij”?

  Tot welke klasse hoort u heer Sulvaran?

  10 jaar lang is er niets gecontroleerd, of te laat gecontroleerd, en geroofd, gejat, opgelicht, geprofiteerd….

  Ik, (en velen met mij) willen wel controle, strikte controle, hele strikte efficiente controle.
  Transparante controle en bestuur

  En het kan me niet schelen of het “Europese” Nederlanders zijn die dat moeten doen, als ze maar goed zijn in controleren.
  Wij hier dien het maar niet…

  Verder sluit ik me naadloos aan bij de “priceless “comment van Roy Rogers…
  Bai biba na Gana, of mas serka, migra bai Venezuela..

  Zodat de clienten waar uw dikke rekeningen door betaald worden niet meer kunnen doen wat ze altijd gedaan hebben.

  Verder sluit ik me naadloos aan

 2. Hahaha, 190graden ommekeer. Hij, sulvaran hoopt dat Rhuggenaath zijn poot stijf houdt. Straks ook nog met Suzy op ‘n accoordje, dan komen de briezende leeuwen te voorschijn, m rojer dos santos monk kdnt, cooper pisas mfk, cordoba ps, kortom de boevenbende.

 3. Peppie en Kokkie als jullie zich niet op jullie gemak voelen hier op Curacao, dan kunnen jullie te allen tijde een enkel reis boeken naar Ghana (Afrika).
  Jullie weten drommels goed wat de president van Ghana aan iedereen wiens voorouders in het verleden zijn overgescheept naar een koloniale (ei)land.
  Jullie worden daar met open arm verwelkomt.
  Ajoooo Peppie en Kokkie.

 4. In bijna alle gerechtelijke disputen waarbij Sulvaran als raadsman optrad, heeft de rechter geoordeeld dat S. het bij het onjuiste eind had en heeft de rechter verdachte veroordeeld. Ik neem dan maar voetstoots aan dat dat ook geldt voor hetgeen S. volgens het AD te berde heeft gebracht. Nonsens dus.
  ( was S. ook niet de man die destijds met geweld dreigde ( alles was geoorloofd in de strijd tegen de makambas zei hij ook nog, wettig of onwettig) in de tijd dat hij onder meer lid was van dat Schotte aanhangers klupje KFO waar toen ook de ex-minister van justitie Wilsoe, wie kent hem -en zijn daden- niet, deel van uitmaakte?

 5. Wellicht moet bij vermeldt worden dat het kantoor Sulvaran goed verdient heeft ten tijde van het kabinet Schotte. Met deze maatregelen komen die gouden tijden misschien nooit meer terug.

 6. Sulvaran “wat nederland doet is chantage”
  Sulvaran, wat jij doet is morele chantage van een grotendeels onderontwikkeld volk.

 7. Sulvaran, val jullie regering eerst aan voordat jullie Nederland aanvallen sufferd. Move, schuif op Sulvaran. Ben of was jij misschien familie van die ene rechercheur Sulvaran???? Ja? Dan weet ik genoeg. Neen? Sorry dan. Foutje bedankt.

 8. Zou hij bang zijn dat hij een deel van clientèle gaat verliezen?
  Als eerste Nederland heeft niet de crisis veroorzaakt en Curaçao was al afhankelijk van steun voor corona.
  Nederland gaat voorbij aan “de bestaande politieke structuren” om dat die juist de oorzaak zijn.
  Door de macht van “deze structuren” , tijdelijk, te beperken ontstaat de mogelijkheid om te herstructureren en financieel autonoom te worden.
  Een klasse maatschappij is hier op het eiland nooit weggeweest, we hebben al jaren closed resorts; Jan sofat, zuurzak, privada, girouete, coral estate enz. Ook is er een drie deling in het onderwijs, regulier, Nederlandstalig en privé. De hoofdreden is dat het reguliere, Papiamentu bai schol” onderwijs abominabel is waarna de andere 2 duurder en beter worden. Welk onderwijs volgde uw kinderen?
  Om het zonder steun te kunnen vraagt offers van iedereen. Om steun te krijgen ook. Maar hoe kunt u steun verlangen van de 50 of zo procent welke afhankelijk is van Nederlandse voedsel hulp?
  En groot verdieners, niet werkende ambtenaren en slecht presterende top ambtenaren nu al buiten schot blijven. Daar staat Ruggengraath dan wel de bezem door halen?
  Dus het enigste struikelblok is dus eigenlijk dat de regering zelf wil betalen hoe ze met het geld van de Nederlandse belastingbetaler om willen gaan. Niets meer en niets minder. En u denkt dat voorwaarden en rente van IMF en Wereldbank gunstiger zouden zijn?
  Het is tijd om wakker te worden en de realiteit onder ogen te zien.

 9. Stemmingmakerij zoals gebruikelijk, wel aardig om te lezen dat men toegeeft dat er controle komt op de liquiditeitssteun, maaar….. niet zo als Nederland dat wil. Ik zou zeggen juist daar gaat het dus om en alle ander argumenten dat men weer een klassenmaatschappij krijgt blah blah blah zijn volkomen onzin. Kijk eens goed om je heen, en oordeel dan nog eens over klassenmaatschappij ideeën, vooral de onderklasse die het resultaat is van het eigen curaçaose toedoen. De rest van het gebruikelijke KFO betoog is gewoon de standaard ” Gooi mensen zand in de ogen tactiek” met een hoop onzin redenaties die het gevoel moeten aanwakkeren dat het afgelopen is met de zelfstandigheid. Zelfstandigheid die niets waard blijkt te zijn overigens anders zaten we nu niet in de shit. Pure volksverlakkerij dan maar weer, maar dat zijn we van KFO wel gewend. Ajo.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -