26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Meer hiv-besmettingen onder jongeren

WILLEMSTAD — De Wereldgezondheidsorganisatie streeft ernaar om in 2015 geen nieuwe hiv-besmettingen meer te laten plaatsvinden onder kinderen. Dat lijkt te gaan lukken. Nu de volwassenen nog.

Afgelopen zaterdag was het Wereld Aidsdag en ook het ministerie van Volksgezondheid op Curaçao stond hierbij stil.
Tot juni van dit jaar stonden 639 personen geregistreerd die het hiv-virus dragen.
Daarvan staan 466 onder behandeling van een specialist. Met het huidige aanbod van medicijnen kunnen mensen met een hiv-besmetting veel langer leven.
Hoeveel nieuwe gevallen van hiv- besmetting dit jaar zijn geregistreerd is nog niet bekendgemaakt door het ministerie.
Gemiddeld gaat het om 80-100 nieuwe gevallen per jaar. Dat aantal daalt niet, sterker nog, er is zelfs sprake van een stijging.
Hiv-positieven kunnen het virus nog wel doorgeven. Door onbeschermde seks te hebben bijvoorbeeld. Daarom is de focus van zowel het ministerie als organisaties als Cura+ gericht op preventie.

Cura+ is een organisatie die opereert vanuit de organisatie Pink House voor homo’s, lesbiennes en transgenders.
Analyse en de groei in het aantal aanvragen voor counseling (dit jaar 60 procent ten opzichte van 2011) wijst volgens Cura+ inderdaad uit dat het aantal nieuwe hivbesmettingen alleen maar toeneemt onder volwassenen onder de 35 jaar en meer nog onder jong-volwassenen tot 25 jaar. De focus van Cura+ voor het nieuwe jaar zal dan ook liggen op bewustwording onder jongeren over het belang van veilig vrijen en de risico’s van onbeschermde seksuele contacten.
Dat betekent meer voorlichting op middelbare scholen.
Hiervoor heeft Cura+ wel financiële middelen nodig.
Zowel vanuit de overheid als de gemeenschap zelf.
De overheid mag dan wel aidsbestrijding onder risicogroepen als prioriteit hebben, maar in de praktijk is aan verzoeken van Cura+ om assistentie hierbij nog geen gehoor gegeven.

Wat Cura+ nu nodig heeft is bijstand om de huur van het advies- en counselingcentrum te kunnen betalen en de assistentie aan de cliënten.
Volgend jaar zal de advieslijn uitgebreid worden met de service van Skype mitaskuchabo, elke woensdag en donderdag tussen acht en elf uur ‘s avonds.
Ook de persoonlijke consulten bij Pink House aan de Charlottestraat 60, Otrobanda, gaan door.

Het telefoonnummer is 462-6619 of 462-6616.
Cura+ wijst erop dat ondanks de nadruk die wordt gelegd op normen en waarden vanuit religieus perspectief, of het bevorderen van seksuele onthouding tot het huwelijk, de realiteit is dat seksualiteit deel uitmaakt van het menselijk wezen, waarbij iedereen uiteindelijk verantwoordelijk is voor zijn of haar gedrag.
Daarom is voorlichting onder met name jongeren en risicogroepen gewoon nodig, ondanks de kritiek die dat soms oplevert.

“We moeten niet alleen bij de hiv/aids-epidemie stilstaan op 1 december, maar elke dag. En als ouders niet over de nodige informatie beschikken om hier met hun kind over te kunnen praten, dan kunnen ze zich ook wenden tot Pink House of Famia Plania.”

Cura+ streeft er immers ook naar om het aantal nieuwe hiv-besmettingen naar nul te laten dalen door mensen te informeren.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -