26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Meer hiv-besmettingen onder jongeren

HomeNieuwsMeer hiv-besmettingen onder jongeren

WILLEMSTAD — De Wereldgezondheidsorganisatie streeft ernaar om in 2015 geen nieuwe hiv-besmettingen meer te laten plaatsvinden onder kinderen. Dat lijkt te gaan lukken. Nu de volwassenen nog.

Afgelopen zaterdag was het Wereld Aidsdag en ook het ministerie van Volksgezondheid op Curaçao stond hierbij stil.
Tot juni van dit jaar stonden 639 personen geregistreerd die het hiv-virus dragen.
Daarvan staan 466 onder behandeling van een specialist. Met het huidige aanbod van medicijnen kunnen mensen met een hiv-besmetting veel langer leven.
Hoeveel nieuwe gevallen van hiv- besmetting dit jaar zijn geregistreerd is nog niet bekendgemaakt door het ministerie.
Gemiddeld gaat het om 80-100 nieuwe gevallen per jaar. Dat aantal daalt niet, sterker nog, er is zelfs sprake van een stijging.
Hiv-positieven kunnen het virus nog wel doorgeven. Door onbeschermde seks te hebben bijvoorbeeld. Daarom is de focus van zowel het ministerie als organisaties als Cura+ gericht op preventie.

Cura+ is een organisatie die opereert vanuit de organisatie Pink House voor homo’s, lesbiennes en transgenders.
Analyse en de groei in het aantal aanvragen voor counseling (dit jaar 60 procent ten opzichte van 2011) wijst volgens Cura+ inderdaad uit dat het aantal nieuwe hivbesmettingen alleen maar toeneemt onder volwassenen onder de 35 jaar en meer nog onder jong-volwassenen tot 25 jaar. De focus van Cura+ voor het nieuwe jaar zal dan ook liggen op bewustwording onder jongeren over het belang van veilig vrijen en de risico’s van onbeschermde seksuele contacten.
Dat betekent meer voorlichting op middelbare scholen.
Hiervoor heeft Cura+ wel financiële middelen nodig.
Zowel vanuit de overheid als de gemeenschap zelf.
De overheid mag dan wel aidsbestrijding onder risicogroepen als prioriteit hebben, maar in de praktijk is aan verzoeken van Cura+ om assistentie hierbij nog geen gehoor gegeven.

Wat Cura+ nu nodig heeft is bijstand om de huur van het advies- en counselingcentrum te kunnen betalen en de assistentie aan de cliënten.
Volgend jaar zal de advieslijn uitgebreid worden met de service van Skype mitaskuchabo, elke woensdag en donderdag tussen acht en elf uur ‘s avonds.
Ook de persoonlijke consulten bij Pink House aan de Charlottestraat 60, Otrobanda, gaan door.

Het telefoonnummer is 462-6619 of 462-6616.
Cura+ wijst erop dat ondanks de nadruk die wordt gelegd op normen en waarden vanuit religieus perspectief, of het bevorderen van seksuele onthouding tot het huwelijk, de realiteit is dat seksualiteit deel uitmaakt van het menselijk wezen, waarbij iedereen uiteindelijk verantwoordelijk is voor zijn of haar gedrag.
Daarom is voorlichting onder met name jongeren en risicogroepen gewoon nodig, ondanks de kritiek die dat soms oplevert.

“We moeten niet alleen bij de hiv/aids-epidemie stilstaan op 1 december, maar elke dag. En als ouders niet over de nodige informatie beschikken om hier met hun kind over te kunnen praten, dan kunnen ze zich ook wenden tot Pink House of Famia Plania.”

Cura+ streeft er immers ook naar om het aantal nieuwe hiv-besmettingen naar nul te laten dalen door mensen te informeren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties