28 C
Willemstad
• woensdag 22 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

HomeLandenNederlandVolkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede...

Frank Hendrickx

Mark Rutte en Pieter Omtzigt voor aanvang van de beëdiging van de nieuwe Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een intern stuk uitlekte waarin hij scherpe kritiek uitte op het CDA. De onderlinge verhoudingen zouden daardoor nog verder verstoord zijn geraakt.

‘Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren’, schrijft Omtzigt in een schriftelijke verklaring. ‘Dat is jammer maar wel overduidelijk. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg.’

Omtzigt, die al enkele maanden ziek thuis zit, wil als zelfstandig Kamerlid verder. Hoe hij zijn politieke toekomst wil vormgeven, gaat de gepromoveerde econometrist pas duidelijk maken als hij volledig hersteld is.

Het vertrek van Omtzigt is een zware klap voor het CDA. De nummer twee van de partij kreeg ruim 342 duizend voorkeursstemmen. Tegelijkertijd is binnen de partij ook grote onvrede over zijn visiestuk dat vorige week uitlekte. Niet iedereen herkende zich in de kritiek en de beschuldigingen.

De grote vraag is nu wat het vertrek van Omtzigt teweeg gaat brengen binnen het CDA. Een deel van de leden zal mogelijk afhaken. Of ook andere Kamerleden van plan zijn om Omtzigt te volgen, is niet duidelijk.

Partijleider Wopke Hoekstra en voorzitter Van Rij reageerden aangeslagen. ‘Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten. We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt.’

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Ik vind hem de beste parlementariër van Nederland,
  Waarbij zijn fake MH 17 verhaal en het vermeende contact tussen Sywert v. Lienden en hem over mondkapjes mij wel mijn wenkbrauwen doen fronsen. Waarom juist Omtzigt?

 2. Oplichter is mischien wel wat sterk uitgedrukt, hij is zeker niet zonder fouten, en is daarna ook uit de commissie gestapt.
  Verkeerde actie = consequentie

 3. Een politicus met ethos en ballen, hierop Curaçao moet ik de eerste (ex) politicus nog tegen komen. Bijna allemaal ja en amen knikkers of brutale en schaamteloze graaiers.

 4. Het lijkt erop dat Omzigt zijn eer en taak verheven heeft boven het belang van zijn partij en heel lang ongeacht de consequenties. Daarvoor is hij al beloond met het plaatsen op een onverkiesbare plek en het stelen van zijn promotie binnen de partij.
  Hij komt over als een man, niet zonder fouten, maar met sterke Principes.
  Dit zou wel eens het einde van het CDA kunnen betekenen de klap van sywert, de cda’er die “om niet en in het algemeen belang” 28 miljoen euro winst maakt met een deal waar hij geen financieel risico gelopen heeft.
  Voor ons ben ik bang dat we Knops kwijtraken, en dat de volgende regering helemaal geen steun meer gaat geven.
  Omzigt gaat zijn eigen partij vormen en bij de volgende verkiezingen veel stemmen van het CDA en ook andere partijen weghalen.
  Ook in Nederland leeft een behoefte aan een man met ethos.
  Ik had Omzigt, of iemand met zijn ethiek graag in onze locale politiek gezien.

 5. De vraag is, wat is er christelijk aan deze partij, het lijkt meer op een slangenkuil, het is list en bedrog die de klok slaat binnen die partij.

  Het kan best zijn dat die Omtzigt een goede politicus is maar de man heeft een uitstraling van niets en binnen de politiek gaat het vaak om uitstraling.

  De ontwikkelingen binnen de CDA moet voor niemand een verrassing zijn als we zien wie daar voorzitter is, de onbetrouwbare Marnix van Rij.

  Van Rij is de man die ooit, Jaap de Hoop Scheffer een dolk in de rug stak omdat hij zelf de lijsttrekkerschap ambieerde. Blijkbaar heeft de man zijn kunstjes niet verleerd.

 6. Het CDA verdient zo’n man als Pieter Omtzigt helemaal niet. Hij heeft gedaan waarvoor hij daar zat en betaald werd en hij deed het goed. Maar ja, een luis in de pels wordt nu eenmaal niet gewaardeerd. Zelfs niet bij het CDA. Als ik Wopke Hoekstra was zou ik eerst een andere partijnaam bedenken. In ieder geval zonder de C en ook zonder de D. Vooral de C van Christelijk is onbruikbaar geworden.

 7. “heel veel”??…..
  Ik heb helaas geen info via halve waarheden en gossip, maar het qualitate qua inzien van rapportages GSD/BRAs, UWV en PVs sociaal rechercheurs.
  So……all the rest is just dirty BS, BS.

 8. Heel wat families (w.o. Curacaosche) hebben,,

  Helaas zijn er ook heel veel andere families die schaamteloos fraude hebben gepleegd

 9. Pieter for President! Heel wat families (w.o. Curacaosche) hebben o.m. aan zijn niet aflatende, kundige optreden tegen machtige overheidsapparatjiks/diensten te danken dat zij nu bewezen onschuldig en schuldenvrij zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties